15.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Εφιαλτική πρόβλεψη Νουριέλ Ρουμπινί: «Ετοιμαστείτε για 10 χρόνια ύφεσης και χρέους. Θέσεις εργασίας με χαμηλότερους μισθούς, χωρίς παροχές, με μερική απασχόληση»

Ημερομηνία:

Ο  διάσημος Αμερικανός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί -ο μόνος που είχε προβλέψει την οικονομική κρίση του 2008- προειδοποιεί για μια «άνευ προηγουμένου» ύφεση εξαιτίας του κορωνοϊού που θα διαρκέσει μια δεκαετία. Γνωστός ως Dr Doom για τις ζοφερές του προβλέψεις, ο καθηγητής προβλέπει πως οι θέσεις εργασίας που χαθούν μετά από αυτήν την κρίση δεν θα ξαναδημιουργηθούν.

Μιλώντας στο πρόγραμμα Talking Asia του BBC από το σπίτι του στη Νέα Υόρκη, ανέφερε χαρακτηριστικά πως αυτή τη φορά δεν χρειάστηκαν τρία χρόνια για να δούμε την απότομη πτώση, όπως το 2008 κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, ούτε τρεις μήνες, «σε τρεις εβδομάδες υπήρχε μια ελεύθερη πτώση στα πάντα».

Ο Νουριέλ Ρουμπινί επανέλαβε ότι οποιαδήποτε ανάκαμψη θα έχει τη μορφή αυτού που οι οικονομολόγοι αποκαλούν «U» ή ακόμα και «κάτι πιο κοντά σε L» – αυτό που αποκαλεί «Greater Depression». Εξήγησε πως η ανάκαμψη σε σχήμα U σημαίνει ότι η ανάπτυξη θα πέσει και θα αυξηθεί μόνο μετά από παρατεταμένη περίοδο αργής ή καθόλου ανάπτυξης. Η ανάκαμψη σε σχήμα L – πέφτει απότομα και μένει εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό οφείλεται στον αριθμό των θέσεων εργασίας που χάθηκαν από τα μαζικά lockdown για την καταπολέμηση του ιού τόσο στις πλούσιες όσο και στις φτωχές χώρες.

«Οι θέσεις εργασίας που σταμάτησαν θα επανέλθουν μόνο εν μέρει, με χαμηλότερους μισθούς, χωρίς παροχές, με μερική απασχόληση», ή «θα υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη ανασφάλεια τόσο για τις θέσεις εργασίας όσο και για τα εισοδήματα και τους μισθούς», ανέφερε.

«Μπορείτε να ανοίξετε τα καταστήματα, αλλά το ερώτημα είναι αν πρόκειται να επιστρέψουν οι πελάτες», είπε χαρακτηριστικά. «Τα περισσότερα από τα εμπορικά κέντρα στην Κίνα είναι ακόμα άδεια. Τα μισά αεροπλάνα δεν πετούν. Και στη Γερμανία τα καταστήματα είναι ανοιχτά, αλλά ποιος θέλει να πάει να ψωνίσει;» την ώρα που τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 5.000.000 παγκοσμίως και οι περισσότερες χώρες φοβούνται ένα νέο κύμα της πανδημίας την ώρα που αγωνίζονται να ανοίξουν ξανά τις οικονομίες τους.

Έρχονται μεγαλύτες συγκρούσεις ΗΠΑ – Κίνας

Ο Νουριέλ Ρουμπινί προέβλεψε ότι η« αναδυόμενη Ασία» θα έχει καλύτερη ανάπτυξη από τις «άλλες προηγμένες οικονομίες», αλλά θα υπάρξει -είπε- μεγαλύτερη σύγκρουση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, «και πολλές ασιατικές χώρες θα αναγκαστούν να επιλέξουν ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις.

«Κάθε ένας από αυτούς θα πει στον υπόλοιπο κόσμο, είτε είστε μαζί μας είτε εναντίον μας», λέει. «Είτε χρησιμοποιείτε τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης μου, τα 5G μου, τις τεχνολογίες μου, τη ρομποτική μου. Ή χρησιμοποιείτε αυτά του αντιπάλου μου. Επομένως θα υπάρξει ένας πιο διαιρεμένος κόσμος».

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ