“Εφυγε” η Ελένη Σφουντούρη

Κανένα σχόλιο

Το μαρτυρικό Δίστομο, η Βοιωτία, η Ελλάδα, ο κόσμος ολόκληρος είναι από χθες το βράδυ πιο φτωχός. Μια εμβληματική κυρία, επιζήσασα της Σφαγής του 1944 και ηρωίδα της ζωής, η Ελένη (Νίτσα) Σφουντούρη, το γένος Νικολάου, πέταξε για τη γειτονιά των αγγέλων σε ηλικία 89 ετών. Τα υψηλά ιδεώδη που σε όλη της τη ζωή υπηρέτησε με αυταπάρνηση και που μας κληροδοτεί θα φωτίζουν τους αγώνες  ενός μέλλοντος χωρίς άλλο άδικο αίμα.

Η κηδεία της Ελένης Σφουντούρη θα γίνει αύριο Τετάρτη στις 11.00 π.μ. στο Δίστομο.

Η μαρτυρία της Ελένης Σφουντούρη συγκλονίζει.

"Sponsored links"

«Πήδηξα απο το παράθυρο της κουζίνας του σπιτιού μου.Φοβήθηκα πάρα πολύ επειδή ήταν άγριος αυτός ο Γερμανός και επιτέθηκε στον πατέρα μου αμέσως μόλις μπήκε μέσα και δεν μπορούσα να το υποφέρω,να βλέπω τέτοια σκηνή, δεν είχα ξαναδεί κάτι παρόμοιο».Η Ελένη Σφουντούρη ήταν μόλις δώδεκα ετών όταν ,στις 10 Ιουνίου του 1944 ,το χωριό της έγινε μάρτυρας μιας από τις χειρότερες ωμότητες που διέπραξαν οι Ναζί : της σφαγής στο Δίστομο. Ακόμη και σήμερα οι μνήμες της Ελένης παραμένουν ζωντανές: ένα μείγμα φόβου αλλά και ενοχών γιατι επέζησε…

«Νομίζω πως εάν δεν είχα φύγει εγώ από το σπίτι θα είχα γλιτώσει τουλάχιστον τα αδέλφια μου.Να είχα μια αδελφή, αυτός είναι ο καημός μου. Ηταν πιο μικρές από μένα, εννιά χρόνια η μία, έξι η άλλη πιο μικρή από μένα. Τους πήγαν και τους εκτέλεσαν. Με μία ριπή από πολυβόλο, της μητέρας μου τα μυαλά της είχαν σκορπιστεί στο δρόμο, τα βρήκε η γιαγιά μου, είχαν σκοτώσει και τον παππού μου».

Δείτε τη μαρτυρία της Ελένης Σφουντούρη στην ρεπόρτερ του euronews Βαλερί Ζαμπρίσκι.

Επιμέλεια Βίντεο: Μάριος Ιωάννου

Πηγή είδησης: viotiaplus.gr

Πηγή μαρτυρίας: euronews.com

Στα : Ελλαδα