21.8 C
Chania
Monday, September 30, 2024

Ηλεκτρικό ρεύμα: Ο καύσωνας δοκιμάζει την ευστάθεια του συστήματος – Ο κίνδυνος blackout και οι ΑΠΕ που πάνε στο βρόντο

Ημερομηνία:

Θα δοκιμαστεί σήμερα και αύριο το σύστημα ηλεκτροδότησης λόγω των αυξημένων απαιτήσεων που θα υπάρξουν εξαιτίας του καύσωνα, με τις εκτιμήσεις να ανεβάζουν την ζήτηση για αύριο Πέμπτη πάνω από τις 10.000 ΜW. Παράλληλα ανοδικά κινείται και η χονδρική τιμή του ρεύματος που ξεπερνά για σήμερα τα 110 ευρώ η MW.

Οι ΑΠΕ που θα μπορούσαν να δώσουν ανάσα στο σύστημα και να καλύψουν μέρος ή το σύνολο της αυξημένης ζήτησης, ουσιαστικά ακυρώνονται εν μέρει λόγω της αδυναμίας αποθήκευσης, ένα πρόβλημα που για την λύση απαιτείται χρόνος. Η ζήτηση για ηλεκτρικό ρεύμα εκτιμάται ότι θα μεγιστοποιηθεί, ωστόσο οι αρμόδιοι από τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε κίνδυνο ευστάθειας του συστήματος και πολύ περισσότερο blackout.

Οι αυξημένες απαιτήσεις που αναμφίβολα θα υπάρξουν σε όλη τη χώρα σήμερα, θέτουν ζήτημα για την αντοχή των δικτύων μεταφοράς και διανομής. Οι εργαζόμενοι και τα τεχνικά συνεργεία του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν πιθανά προβλήματα που θα μπορούσαν να απειλήσουν την ασφάλεια και την ευστάθεια του συστήματος, όπως πιθανές βλάβες σε μονάδες παραγωγής ή στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής.

Το πλέον κρίσιμο χρονικό σημείο είναι το μεσημέρι, όπου και η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος αναμένεται να αυξηθεί ιδιαίτερα λόγω της λειτουργίας των κλιματιστικών. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΑΔΜΗΕ, το φορτίο αιχμής αναμένεται να εκδηλωθεί κυρίως τις μεσημβρινές ώρες, κυρίως μεταξύ 12:30 και 13:00. Οι προβλέψεις δείχνουν ότι η ζήτηση θα αυξηθεί στα 9.410 MW για σήμερα, από 8.800 MW χθες, ενώ αύριο Πέμπτη θα φτάσει τα υψηλότερα επίπεδα των 10.020 MW.

Η επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας υποστηρίζεται και από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με εγκατεστημένη ισχύ 13 GW. Ωστόσο, η διαθεσιμότητα της ενέργειας από τις ΑΠΕ εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες, καθώς και τη δυνατότητα ένταξης αυτών στο σύστημα, με τη διαθέσιμη ισχύ να υπολογίζεται περίπου στα 1-2 GW καθημερινά. Σημαντικός ρόλος στην επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας παίζουν οι θερμικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, που περιλαμβάνουν σταθμούς παραγωγής με φυσικό αέριο, λιγνίτη και μεγάλα υδροηλεκτρικά εργοστάσια.

Η διαθέσιμη ισχύς αυτών των μονάδων ανέρχεται στα 8,5 GW καθημερινά. Αυτές οι μονάδες παραμένουν σημαντικές για την επάρκεια της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, ειδικά κατά τις ώρες που οι ανάγκες είναι υψηλές και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δεν μπορούν να καλύψουν τη ζήτηση. Οι θερμικές μονάδες είναι σε ετοιμότητα για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, ειδικά κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες κατά τις οποίες οι ΑΠΕ δε λειτουργούν σε πλήρη ικανότητα λόγω της έλλειψης ηλιοφάνειας.

Η ευελιξία των θερμικών μονάδων επιτρέπει την άμεση ενσωμάτωσή τους στο σύστημα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα, οι μονάδες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και οι μονάδες παραγωγής με φυσικό αέριο παίζουν κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της επάρκειας του συστήματος ενέργειας.

Τέλος να σημειωθεί ότι η χαμηλή ποσότητα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αποθήκευση πράσινης ενέργειας και την ενίσχυση του συστήματος κατά τις περιόδους υψηλής ζήτησης, αποτελεί ένα από τα κύρια ζητήματα που αντιμετωπίζονται. Συνολικά, η διατήρηση της επάρκειας του συστήματος ενέργειας απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες και επενδύσεις σε υποδομές και τεχνολογίες που θα εξασφαλίσουν την αξιοπιστία και τη βιωσιμότητά του στο μέλλον.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

“Οι Απαράδεκτοι”… Υποστηρίζουν τη Διαμαντοπούλου | Φωτός

Ένα διαφορετικό βίντεο προεκλογικής εκστρατείας για τις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, δημοσίευσε...

Τώρα αμερικάνοι συνταξιούχοι και στο Κουμ – Καπί;

Υπάρχει μία τάση τα τελευταία χρόνια που διαρκώς γίνεται...

Ο Παύλος Πολάκης ξεκινά σήμερα από τα Χανιά την προεκλογική του εκστρατεία για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ

Την πρώτη του συγκέντρωση ως υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξήγγειλε...