ΗΠΑ: ‘Εγγραφο για πιθανή πώληση φρεγατών στην Ελλάδα – Γαλλική αντίδραση

Κανένα σχόλιο

To Πολεμικό Ναυτικό καλείται να κάνει νέα αξιολόγηση στην αμερικανική πρόταση για τέσσερις νέες φρεγάτες και εκσυγχρονισμό υφιστάμενων, την ώρα που έχει επιλέξει τρεις γαλλικές φρεγάτες κι αυτό το διάστημα γίνεται «αγώνας δρόμου για να πέσουν οι υπογραφές στο προσύμφωνο της ελληνογαλλικής συμφωνίας».

Την τυπική έγκριση σε πιθανή πώληση τεσσάρων φρεγατών στην Ελλάδα έδωσε χθες η Ουάσιγκτον επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ. Η κίνηση εκδηλώνεται τρεις μήνες μετά την αρχική συμφωνία της Ελλάδας με την Γαλλία για την αγορά γαλλικών φρεγατών, η οποία, όπως διαμηνύει το Παρίσι, έχει οριστικοποιηθεί.

"Sponsored links"

Το αμερικανικό έγγραφο έχει να κάνει με κοστολόγηση για δυνητική πώληση τεσσάρων φρεγατών, άνω των 6,9 δισ., αλλά και πιθανή σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό ελληνικών φρεγατών κλάσης MEKO, εκτιμώμενης αξίας 2,5 δισ. δολαρίων.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ  είχε επισημάνει ότι «η προτεινόμενη προσφορά υποστηρίζει στόχους εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ συμβάλλοντας στην ασφάλεια συμμάχου και αυξάνει τις δυνατότητες της Ελλάδας στην αντιμετώπιση νυν και μελλοντικών απειλών».

Γαλλία: «Άκυρη» η αμερικανική προσφορά 

Η συμφωνία για την πώληση τριών γαλλικών φρεγατών στην Ελλάδα «μόλις υπογράφτηκε», ανακοίνωσε το Σάββατο το γαλλικό Υπουργείο Άμυνας, κρίνοντας ως «παλιά και άκυρη» την «ανταγωνιστική προσφορά» που παρουσίασαν οι ΗΠΑ.

«Από τότε που ξεκίνησαν η συζήτηση με τους Έλληνες η αμερικανική προσφορά δεν είναι υπό μελέτη. Εκτός αυτού, υπογράψαμε το συμβόλαιο με τους Έλληνες. Έχει οριστικοποιηθεί (paraphé) η συμφωνία εδώ και λίγες μέρες», ανακοίνωσε ενδεικτικά το γαλλικό υπουργείο Άμυνας.

Στην αμερικανική ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι η σύμβαση θα συναφθεί «με τον νικητή διεθνούς διαγωνισμού» του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού για τον εκσυγχρονισμό του υλικού του, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η συμφωνία που ανακοινώθηκε την 28η Σεπτεμβρίου από τους ηγέτες της Γαλλίας και της Ελλάδας δεν είναι οριστική.

Με βάση τη συμφωνία Γαλλίας-Ελλάδας, που ανακοινώθηκε την 28η Σεπτεμβρίου , θα ναυπηγηθούν στη Γαλλία τρεις φρεγάτες Μπελαρά και θα παραδοθούν στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό το 2025 και το 2026. Υπάρχει ρήτρα για την πιθανή ναυπήγηση και τέταρτης φρεγάτας.

Πέραν των πλοίων, προβλέπεται επίσης η προμήθεια από τη γαλλική κατασκευάστρια πυραύλων MBDA του οπλισμού τους (αντιαεροπορικοί πύραυλοι Aster, πύραυλοι κατά σκαφών επιφανείας Exocet, τορπίλες) και υποστήριξης για τρία χρόνια.

Τον Σεπτέμβριο, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τριμερή συμφωνία για την ασφάλεια στην περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού, στο πλαίσιο της οποίας περιλαμβάνεται η προμήθεια πυρηνοκίνητων υποβρυχίων στην Καμπέρα. Η συμφωνία αυτή, η οποία βαπτίστηκε AUKUS, σήμανε επίσης την ακύρωση της σύμβασης που είχαν συνάψει το Παρίσι και η Καμπέρα για την προμήθεια στόλου γαλλικών συμβατικών υποβρυχίων αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ στο ΠΝ της Αυστραλίας, προκαλώντας οργή στη Γαλλία.

"Sponsored links"

ΕΡΤ

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live