15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

ΗΠΑ και ΝΑΤΟ διστάζουν να προχωρήσουν στην ένταξη της Ουκρανίας – Το παρασκήνιο

Ημερομηνία:

Ο Λευκός Οίκος και το Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα την ιδέα του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το αμερικανικό Politico.

Όπως σημειώνει το Politico, η δήλωση του Κιέβου «αποτέλεσε έκπληξη για την κυβέρνηση Μπάιντεν» – σύμφωνα με δύο αξιωματούχους με τους οποίους μίλησαν οι δημοσιογράφοι. Και η πρόεδρος του Κογκρέσου Νάνσι Πελόζι «αρνήθηκε να την υποστηρίξει ρητά, αλλά δήλωσε ότι υποστηρίζει μια εγγύηση ασφαλείας για το Κίεβο», ανέφερε το Polico. «Η Δύση φοβάται ότι η άμεση ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, η οποία απαιτεί την ομόφωνη έγκριση και των 30 κρατών μελών, θα οδηγήσει σε πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας», καταλήγει το Politico.

Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι τώρα δεν είναι η καλύτερη στιγμή για να συζητηθεί η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ενώ το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών επέκρινε την αίτηση της Ουκρανίας για ταχεία ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Στη χτεσινή του παρέμβαση ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ ενώ καταδίκασε την προσάρτηση των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία από τον Πούτιν, μάσησε τα λόγια του για το αίτημα ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Μετά την ομιλία του Πούτιν δημοσιοποιήθηκε βιντεοσκοπημένη ομιλία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι όπου δήλωσε ότι η Ουκρανία υπέγραψε αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ – χωρίς σχέδιο δράσης για την ένταξη και με ταχείς ρυθμούς.

«Η Ουκρανία είναι πλέον de facto μέλος του ΝΑΤΟ και πρέπει να γίνει de jure μέλος του ΝΑΤΟ. Σήμερα η Ουκρανία υποβάλλει αίτηση για να το πράξει de jure. Σε ταχεία βάση», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Όπως είπε ότι μια τέτοια απόφαση απαιτεί χρόνο και συναίνεση και, ως εκ τούτου, προτού η Ουκρανία γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, πρότεινε στο Κίεβο να υπογράψει μια συνθήκη συλλογικής ασφάλειας, σχέδιο της οποίας παρουσίασε πρόσφατα ο επικεφαλής του Προεδρικού Γραφείου Αντρέι Γέρμακ.

Ο σύμβουλος του Γέρμακ, Μιχάιλο Ποντόλιακ, δήλωσε επίσης ότι η διαδικασία θα είναι χρονοβόρα. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΝΑΤΟ δεν θα εμπλακεί στον πόλεμο στην Ουκρανία, διότι «ο πόλεμος θα τελειώσει πριν η Ουκρανία περάσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για να ενταχθεί στη Συμμαχία».

Διπλός ο στόχος της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ έχει δύο στόχους: να καθοριστεί ένα στρατηγικό διάνυσμα και να επιταχυνθούν οι παραδόσεις όπλων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.

Η απόφαση να υποβληθεί αίτημα στο ΝΑΤΟ είναι σαφώς μια απάντηση στην χτεσινή εξαγγελία από τη Μόσχα για προσάρτηση των καταληφθέντων εδαφών της Ουκρανίας και στις απειλές του Πούτιν να «υπερασπιστεί τα νέα εδάφη» με κάθε μέσο. Το οποίο, θεωρητικά, περιλαμβάνει πυρηνικά όπλα.

Κρίνοντας από τον Ποντόλιακ, μέχρι στιγμής μοιάζει απλώς με μια κίνηση δημοσίων σχέσεων από την ομάδα του προέδρου ως απάντηση στην προσάρτηση. Και δεν υπάρχει καμία προσδοκία ότι η Συμμαχία θα συνεισφέρει άμεσα στην Ουκρανία στον τρέχοντα πόλεμο.

Όμως πόσο ρεαλιστικό είναι για την Ουκρανία να γίνει δεκτή στο ΝΑΤΟ αυτή τη στιγμή, πριν τελειώσει ο πόλεμος;

Αυτό είναι εφικτό μόνο υπό μία προϋπόθεση: εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους είναι έτοιμοι να εισέλθουν σε πόλεμο με τη Ρωσία στο πλευρό της Ουκρανίας με την προοπτική να γίνουν πυρηνικοί πόλεμοι (η συνθήκη του ΝΑΤΟ συνεπάγεται ότι όλες οι χώρες μέλη της συμμαχίας ξεκινούν πόλεμο σε περίπτωση επίθεσης σε μία από αυτές).

"google ad"

Αλλά μέχρι στιγμής η θέση της Δύσης ήταν ακριβώς η αντίθετη – να μην επιτρέψει σε καμία περίπτωση μια άμεση στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας. Και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι αυτό έχει αλλάξει.

Στόλτενμπεργκ: Η απόφαση θα ληφθεί με συναίνεση όλων των μελών του ΝΑΤΟ

Συμπεριλαμβανομένου του Γενικού Γραμματέα της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος μίλησε χτες και επανέλαβε ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι μέρος της σύγκρουσης. Όσον αφορά την υποψηφιότητα της Ουκρανίας, είπε ότι οποιαδήποτε δημοκρατική χώρα μπορεί να την υποβάλει, αλλά η απόφαση θα ληφθεί με συναίνεση όλων των μελών του ΝΑΤΟ. Δηλαδή, κατέστησε σαφές ότι η θέση της Συμμαχίας σχετικά με την ένταξη του Κιέβου δεν έχει αλλάξει και ότι η Ουκρανία είναι απίθανο να γίνει δεκτή μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η θέση «το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να εισέλθει σε πόλεμο με τη Ρωσία εξαιτίας της Ουκρανίας» δεν έχει αλλάξει ακόμη, ο μόνος πιθανός τρόπος για να ενταχθεί η Ουκρανία στη συμμαχία είναι η κατάπαυση του πυρός με τη Ρωσία. Δηλαδή, την παύση των εχθροπραξιών στην τρέχουσα γραμμή του μετώπου.

Στη συνέχεια, η Ουκρανία γίνεται δεκτή στο ΝΑΤΟ με τη λεγόμενη «φόρμουλα Ράσμουσεν». Σύμφωνα με αυτό, οι εγγυήσεις ασφαλείας του ΝΑΤΟ δεν ισχύουν σε περίπτωση που η Ουκρανία θέλει να διεκδικήσει εδάφη που έχουν καταληφθεί από τη Ρωσία.

Αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Ουκρανία (που απαιτεί επιστροφή στα σύνορα του 1991) και η Ρωσία (που θέλει να αποσυρθεί στα σύνορα της περιοχής του Ντονέτσκ) είναι έτοιμες για κατάπαυση του πυρός στη σημερινή γραμμή του μετώπου. Ναι, δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις από το ΝΑΤΟ ότι μια τέτοια επιλογή είναι ρεαλιστική στην πράξη.

Η συνθήκη για τις εγγυήσεις ασφαλείας, όπως την παρουσίασε ο Γέρμακ, δεν αλλάζει ουσιαστικά τίποτα για την Ουκρανία, καθώς δεν περιέχει εγγυήσεις για την άμεση συμμετοχή των εγγυητριών χωρών στον πόλεμο με τη Ρωσία.

Αλλά αν η συνθήκη αυτή περιλάμβανε μια ρήτρα ότι σε περίπτωση πυρηνικού πλήγματος στην Ουκρανία οι εγγυήτριες χώρες θα συμμετείχαν στον πόλεμο, θα άλλαζε σίγουρα την κατάσταση. Αν κρίνουμε από την τρέχουσα διάθεση του Στόλτενμπεργκ και των δυτικών ηγετών, αυτό εξακολουθεί να είναι απίθανο.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ