ΗΠΑ: «Να είμαστε έτοιμοι να διώξουμε την Τουρκία από το ΝΑΤΟ» – Επιστολή υψηλόβαθμών Αμερικανών αξιωματούχων στους FT

Κανένα σχόλιο

Μετά την επιστολή 35 Αμερικανών βουλευτών στον Τζο Μπάιντεν, δύο υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι υπέγραψαν επιστολή με την οποία καλούν τη Συμμαχία να είναι έτομη να αποπέμψει την Τουρκία από το ΝΑΤΟ.

Στην επιστολή που δημοσιεύεται στους Financial Times, οι δύο αξιωματούχοι καταγγέλλουν το «μεγάλο παζάρι» της Άγκυρας για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και επικρίνουν τη στρατηγική των Συμμάχων, που συμβιβάστηκαν με τα αιτήματα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να το βέτο του.

«Το πρόβλημα με αυτή τη στρατηγική είναι ότι ανταμείβει την κακή συμπεριφορά του Ερντογάν. Θα τον ενθαρρύνει να πιέσει για περισσότερες παραχωρήσεις την επόμενη φορά που το ΝΑΤΟ θα χρειαστεί ομόφωνη ψηφοφορία για να αντιμετωπίσει μια κρίση», σημειώνουν ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Μαρκ Γουάλας και η Μαντελέιν Τζόελσον.

"Sponsored links"

»Κάθε παραχώρηση που θα εξαχθεί από τη συμμαχία θα επιδεικνύεται ως διπλωματική νίκη από τον Ερντογάν, βοηθώντας τον να ενισχύσει την εγχώρια υποστήριξη και να βοηθήσει την προσπάθεια επανεκλογής του το επόμενο έτος», συνεχίζουν.

Οι δύο ανώτατοι αξιωματούχοι τονίζουν πως το παζάρι λειτουργεί μόνο αν είσαι διατεθειμένος να αποχωρήσεις. «Όσο ο Ερντογάν γνωρίζει ότι τα μέλη είναι απρόθυμα να κάνουν το απόλυτο βήμα της απομάκρυνσης της Τουρκίας, έστω και προσωρινά, θα συνεχίσει να έχει το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις. Τα μέλη του ΝΑΤΟ γνωρίζουν ήδη ότι, ενώ η Τουρκία ανήκει στο ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν δεν ανήκει. Πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να εργαστούν προς αυτόν τον στόχο», επισημαίνουν.

«Εάν οι κανόνες του ΝΑΤΟ τροποποιούνταν για να επιτρέψουν την προσωρινή αναστολή των κρατών μελών μέχρι οι ηγέτες τους να ευθυγραμμιστούν εκ νέου με τις αξίες και τα συμφέροντα της συμμαχίας, τότε ο Ερντογάν θα κατανοούσε την προοπτική πραγματικών οικονομικών και στρατηγικών συνεπειών για τις ενέργειές του» καταλήγουν οι δύο αξιωματούχοι και προτείνουν στα μέλη της Συμμαχίας αν θέλουν να βγουν κερδισμένοι, να μάθουν πρώτα πού είναι οι έξοδοι.

 

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live