15.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

ΗΠΑ: Στρέφονται… στη Βενεζουέλα για πετρέλαιο – «Εγκάρδιες» οι συνομιλίες, λέει ο Μαδούρο

Ημερομηνία:

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο χαρακτήρισε «γεμάτες σεβασμό» και «εγκάρδιες» τις συνομιλίες που πραγματοποίησε με αντιπροσωπεία της αμερικανικής κυβέρνησης, καθώς η Ουάσιγκτον διερευνά μια προσέγγιση με το Καράκας για να εξασφαλίσει εναλλακτικές προμήθειες πετρελαίου.

Ο Μαδούρο είπε ότι η συνάντηση στο προεδρικό μέγαρο στο Καράκας διήρκησε σχεδόν δύο ώρες το Σαββατοκύριακο. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών από το 2019 όταν διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις.

«Συμφωνήσαμε να εργαστούμε σε μια μακροπρόθεσμη ατζέντα», είπε ο Μαδούρο σε τηλεοπτικό διάγγελμα αργά τη νύχτα της Δευτέρας. «Θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες, τους συντονισμούς και μια θετική ατζέντα για την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών και την κυβέρνηση της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας», σημείωσε.

Η συνάντηση φαίνεται να σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή πολιτικής για τις ΗΠΑ, οι οποίες ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής πετρελαίου της Βενεζουέλας έως ότου η κυβέρνηση Τραμπ επέβαλε κυρώσεις στο Καράκας το 2019, κλείνοντας την αμερικανική πρεσβεία εκεί και κατηγορώντας τον Μαδούρο ότι έκλεψε τις προεδρικές εκλογές τον προηγούμενο χρόνο.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι επακόλουθες κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ στη Μόσχα ώθησαν τις δυτικές χώρες να αναζητήσουν εναλλακτικές πηγές ενέργειας.  Η Ουάσιγκτον μπορεί επίσης να δει την ουκρανική σύγκρουση ως μια ευκαιρία για να πείσει τον Μαδούρο να απομακρυνθεί από την σφαίρα της Μόσχας με αντάλλαγμα τη χαλάρωση των κυρώσεων στο πετρέλαιο της Βενεζουέλας.

Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι παρόλο που η Βενεζουέλα έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο, δεν βρίσκεται καν στους 10 κορυφαίους παραγωγούς. Οι ΗΠΑ και οι δυτικοί σύμμαχοί τους θα μπορούσαν να καταστήσουν αποτελεσματικότερη οποιαδήποτε απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου, εάν οι προμήθειες της Βενεζουέλας αυξάνονταν για να καλύψουν το χάσμα. Οι ΗΠΑ συμμετέχουν επίσης σε συνομιλίες με το Ιράν για να επαναφέρουν την τεράστια δυνητική παραγωγή τους μετά από χρόνια κυρώσεων.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, επιβεβαίωσε τη συνάντηση στο Καράκας και είπε ότι οι δύο πλευρές συζήτησαν «μια σειρά ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης ασφαλώς της ενεργειακής ασφάλειας». Χαρακτήρισε τη διαδικασία των συνομιλιών ως «συνεχιζόμενη».

«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να συνεργαστούμε με τους παραγωγούς ενέργειας και αυτούς που διαθέτουν αποθέματα πετρελαίου για να βεβαιωθούμε ότι αντιμετωπίζουμε την προσφορά στην αγορά», είπε. «Πρέπει να συνεργαστούμε με κάθε είδους χώρες σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ