15.8 C
Chania
Monday, December 11, 2023

Ηράκλειο: Αυτός είναι ο «Βάιος», ο ακούραστος εξερευνητής σπιζαετός που έχει επισκεφθεί 21 χώρες

Ημερομηνία:

Είναι μόλις τριών ετών και έχει επισκεφθεί συνολικά 21 χώρες, διανύοντας πάνω από 24.000 χιλιόμετρα. Ο πολυταξιδεμένος «Βάιος», ένας ακούραστος νεαρός Σπιζαετός από τη Νότια Άνδρο, σημείωσε τη μεγαλύτερη διασπορά που έχει ποτέ καταγραφεί στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE Bonelli East Med

Ο «Βάιος» γεννήθηκε το Μάρτιο του 2021 στη νότια Άνδρο, σε φωλιά που παρακολουθείται το πλαίσιο του Προγράμματος LIFE Bonelli East Med. Νεοσσός ακόμα, ο “Βάιος” σημάνθηκε με δορυφορικό πομπό και δύο μήνες μετά άφησε το Αιγαίο για να εξερευνήσει τον κόσμο, ακολουθώντας αυτό το ακαταμάχητο ένστικτο που έχουν όλοι οι νεαροί Σπιζαετοί.

Αρχικά κινήθηκε βορειοδυτικά και, αφού διέσχισε όλες σχεδόν τις χώρες των Βαλκανίων, έφτασε στην Αυστρία όπου είχε μια μικρή περιπέτεια όταν, κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας έπεσε κουρασμένος σε ένα χωράφι.

Για καλή του τύχη, παρατηρητές πουλιών που ακολουθούσαν κάθε κίνηση του σπάνιου για τη χώρα τους αρπακτικού, τον εντόπισαν και τον μετέφεραν σε ένα Κέντρο Περίθαλψης.

Χάρτης

Ευτυχώς, όπως αναφέρεται στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, σε λίγες ημέρες ήταν και πάλι στους αιθέρες ενώ οι επόμενες, ακόμα πιο μακρινές, περιπλανήσεις του τον έφεραν μέχρι τη Ρωσία αλλά και την εμπόλεμη Ουκρανία. Στο 3ο πλέον έτος της ζωής του, ο “Βάιος” έχει επισκεφθεί συνολικά 21 χώρες, έχοντας διανύσει πάνω από 24.000 χιλιόμετρα.

Όπως αναφέρουν οι συμμετέχοντες στο Πρόγραμμα LIFE Bonelli East Med, οι Σπιζαετοί ενηλικιώνονται στο 4ο έτος της ζωής τους και όσο πλησιάζουν προς αυτό μειώνουν σταδιακά τις περιπλανήσεις τους και διαλέγουν μια επικράτεια ως μόνιμο τόπο εγκατάστασής τους. Ο «Βάιος» αν και πλησιάζει στην ενηλικίωσή του, ως ανήσυχο πνεύμα δεν αποκλείεται να συνεχίσει να εκπλήσσει τους επιστήμονες με ένα ακόμα μεγάλο ταξίδι.

Στόχος του Προγράμματος LIFE Bonelli East Med είναι να αντιμετωπίσει τις πιο κρίσιμες απειλές του Σπιζαετού στην Ελλάδα και την Κύπρο, μέσω της εφαρμογής στοχευμένων δράσεων διατήρησης και τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού διεθνούς δικτύου διατήρησής του στις χώρες υλοποίησης του έργου, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, μέσω της εφαρμογής δράσεων σε 22 περιοχές του Δικτύου NATURA2000. Συντονιστής του έργου είναι το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

ertnews.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χαμάς: Απειλεί να σκοτώσει όλους τους 137 ομήρους εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της

Συνεχίζονται οι αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, μετά...