20.8 C
Chania
Friday, December 1, 2023

Ηράκλειο: «Βόμβα» με κομπίνα 1,2 εκατ. στο Μηχανολογικό – Πώς δρούσαν οι απατεώνες

Ημερομηνία:

«Βόμβα» στον χώρο του Μηχανολογικού στο Ηράκλειο και τις οικονομικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης αποτελεί η αποκάλυψη ότι ιδιωτικό γραφείο διαμεσολάβησης και τακτοποίησης μεταβιβάσεων του Ηρακλείου, που ασχολείται με τις διαδικασίες των μεταβιβάσεων των οχημάτων, έχει στήσει ολόκληρη επιχείρηση εξαπάτησης του Δημοσίου, που στην περίπτωση αυτή είναι η Περιφέρεια, με «πειραγμένες» αποδείξεις, όπου δε φαίνεται το πραγματικό σύνολο των χρημάτων που εισπράττει το γραφείο, παρακρατώντας έτσι ένα μέρος από την κάθε μεταβίβαση.

Η έρευνα ξεκινά όταν, μετά από καταγγελία παρατηρητικού πολίτη που είχε υπόθεση μεταβίβασης, στην υπόθεση αναλαμβάνει ρόλο το ΣΔΟΕ αρχικά, με εξονυχιστικό αναδρομικό έλεγχο στις οικονομικές υπηρεσίες της Περιφέρειας και το Γραφείο Μεταβιβάσεων αδειών αυτοκίνητων του Μηχανολογικού της Περιφέρειας. Με αυτό τον τρόπο, όμως, ο συγκεκριμένος επαγγελματίας κερδοσκοπεί σε βάρος του Μηχανολογικού, βάζοντας στην τσέπη χρήματα που ανήκουν στην Περιφέρεια – αφού πρόκειται για πόρους που εισπράττει απευθείας η Αυτοδιοίκηση – και τα οποία ο κάθε ενδιαφερόμενος τα έχει κανονικά πληρώσει για το κόστος που προκύπτει από τη μεταβίβαση ενός οχήματος!

Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που βρίσκονται στη διάθεση του neakriti.gr το ποσό με το οποίο έχει ζημιωθεί η Περιφέρεια και έσοδα για την Αυτοδιοίκηση είναι, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, κοντά στο 1,2 εκατ. ευρώ. Ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, κάτι που – εφόσον επιβεβαιωθεί η πληροφορία αυτή – σημαίνει ότι αυτή η ιστορία γίνεται για έναν σεβαστό αριθμό ετών, με προεκτάσεις που δεν αφορούν μόνο το ιδιωτικό γραφείο, αλλά ενδεχομένως και πρόσωπα εντός των υπηρεσιών της Περιφέρειας, δημιουργώντας και μείζονα ζητήματα για τα «φίλτρα» ελέγχου και τις διαδικασίες διασταύρωσης στοιχείων για τόσο κρίσιμα οικονομικά κεφάλαια στον Οργανισμό της Περιφέρειας εσωτερικά.

«Δεν πήραν μυρωδιά»

Ωστόσο είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης δεν πήραν «μυρωδιά» για το κόλπο, αφού εύκολα θα μπορούσε να γίνει μια διασταύρωση μεταξύ της Ταμειακής Υπηρεσίας και του Γραφείου Μεταβίβασης. Δηλαδή, αν οι μεταβιβάσεις και οι αποδείξεις που διέθετε το Γραφείο Μεταβίβασης αντιστοιχούσαν σε ένα ποσό, να ελεγχθεί κατά πόσο αυτό το ποσό είχε εισρεύσει και στο ταμείο ως φυσικό χρήμα. Η διασταύρωση αυτή μεταξύ της Ταμειακής Υπηρεσίας και του Γραφείου Μεταβίβασης έγινε ποτέ; Κι αν ναι, δεν είχαν δει τη διαφορά από το πραγματικό χρήμα σε σχέση με το αναγραφόμενο στις αποδείξεις που είχε χαλκεύσει ο ιδιώτης και είχε προσκομίσει; Ερωτήματα που, ως φαίνεται, θα απαντηθούν από την έρευνα και φυσικά την Περιφέρεια Κρήτης, όταν θα έχει σαφή εικόνα των γεγονότων.

Η «διαδικασία» της απάτης

Πληροφορίες – που δεν έχουν επιβεβαιωθεί αρμοδίως – λένε ότι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, για την ακρίβεια για χρόνια, το συγκεκριμένο ιδιωτικό γραφείο εισέπραττε από τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες οχημάτων που θέλουν να τα μεταβιβάσουν σε άλλα πρόσωπα, ή από τους αγοραστές αυτών των οχημάτων, το προβλεπόμενο ποσό που κάθε φορά προκύπτει ανάλογα με τα κυβικά του οχήματος.

Το γραφείο στη συνέχεια κατέβαλλε στην τράπεζα, συνήθως μέσω ΑΤΜ, μέρος του ποσού για τη διαδικασία της μεταβίβασης, βάζοντας τη διαφορά «στην τσέπη»… Ακολούθως, κατέθετε στο Μηχανολογικό, στο Γραφείο Μεταβιβάσεων της Περιφέρειας Κρήτης, την απόδειξη από την πληρωμή των παραβόλων, παρουσιάζοντας το αντίτιμο που προβλέπει ο νόμος, έχοντας πριν αλλοιώσει το πραγματικό ποσό που είχε καταβάλει στην Ταμειακή Υπηρεσία της Περιφέρειας, με στόχο το υπόλοιπο ποσό που δεν κατέβαλλε στην πραγματικότητα να το κρατάει στη τσέπη του.

Έτσι, μέσα από αυτή τη διαδικασία, προκύπτει η εξαπάτηση του Ελληνικού Δημοσίου, με διόλου ευκαταφρόνητα ποσά να είναι το διακύβευμα, ενώ ταυτόχρονα τίθενται σοβαρότατα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις διαδικασίες ελέγχου και διασταύρωσης, τόσο εντός του Μηχανολογικού όσο και, κυρίως, των υπηρεσιών της Περιφέρειας, η οποία άλλωστε ζημιώνεται πρωτίστως οικονομικά από αυτήν τη διαδικασία.

Μεγάλη έρευνα

Από τη στιγμή που έγινε αντιληπτή η υπόθεση αυτή, έχει ξεκινήσει μεγάλη έρευνα για την πλήρη διαλεύκανσή της και την ανάδειξη κάθε πτυχής και εύρεσης των υπευθύνων, εφόσον υπάρχουν, πέρα από τον συγκεκριμένο επαγγελματία, που είχε καταφέρει να λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο, προκαλώντας σημαντικά «ερωτηματικά» ως προς την ευκολία με την οποία το κατάφερνε μέχρι σήμερα. Η έλλειψη διαδικασιών και μηχανισμών ελέγχου στην Περιφέρεια είναι ένα μείζον θέμα και ερευνάται από τις υπηρεσίες που ασχολούνται με την υπόθεση.

Ένα βασικό ερώτημα είναι πώς εδώ και καιρό ο ίδιος κατάφερνε να εξαπατάει τους υπαλλήλους του Μηχανολογικού του Ηρακλείου, προσκομίζοντάς τους τις «πειραγμένες» αποδείξεις, στις οποίες είχε αλλαχθεί το ακριβές ποσό καταβολής στην τράπεζα για την έκδοση του παραβόλου μεταβίβασης ενός οχήματος.

«Κανένα σχόλιο»

Δε διαψεύδουν, ούτε επιβεβαιώνουν

"google ad"

Η «ΝΚ» χθες επικοινώνησε για το θέμα με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Νίκο Συριγωνάκη, ο οποίος και δε θέλησε να κάνει καμία δήλωση. «Ουδέν σχόλιο» μάς είπε. Και με αυτόν τον τρόπο, όπως μπορούμε να καταλάβουμε, ούτε επιβεβαίωσε και ούτε διέψευσε την υπόθεση αυτή.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι γενικότερα οι πολίτες, προκειμένου να αποφύγουν την ταλαιπωρία και τη γραφειοκρατία που υπάρχει πάντοτε στα θέματα αυτά, συνηθίζουν να αναθέτουν σε γραφεία τη διεκπεραίωση των μεταβιβάσεων των οχημάτων τους, πληρώνοντας «κάτι παραπάνω» για να μην αναγκαστούν να ταλαιπωρηθούν.

Έτσι έγινε και στη συγκεκριμένη υπόθεση που αποκαλύπτει η «ΝΚ» σήμερα, με πολλούς πολίτες μέχρι στιγμής να έχουν εμπιστευτεί στον εν λόγω επαγγελματία τη μεταβίβαση των οχημάτων τους. Θα πρέπει, επίσης, να διευκρινίσουμε ότι οι ίδιοι κάνουν κανονικά τη δουλειά τους, χωρίς να έχουν κάποιο πρόβλημα, αφού πληρώνουν τα χρήματα και κάνουν τη μεταβίβαση χωρίς να ταλαιπωρηθούν. Όμως, το πρόβλημα προκύπτει σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και ειδικότερα της Περιφέρειας Κρήτης και, όπως μπορούμε να καταλάβουμε, δεν είναι ασήμαντη η εξαπάτηση που προκύπτει, όχι μόνο ως προς το οικονομικό ύψος της απάτης, αλλά και ως προς την παρανομία αυτή καθαυτή που διαπράττεται λόγω της πλαστογραφίας των αποδείξεων. Η υπόθεση είναι σε εξέλιξη και σύντομα αναμένεται να υπάρξει αποτέλεσμα ως προς την έκβασή της.

neakriti.gr 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι Έλληνες συμφωνούν για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών, διαφωνούν για την τεκνοθεσία

Το τελευταίο διάστημα η θεσμοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών έχει έρθει...

Γονείς της 21χρονης Έμμας: “Δικαίωση, αλλά το παιδί δεν γυρίζει πίσω”

Για δικαίωση της Έμμας έκανε λόγο η μητέρα της σχολιάζοντας την...

“Η ανακατάληψη είναι μόνο η αρχή!”: Μπήκαν ξανά στον Ευαγγελισμό οι αναρχικοί

Επιχείρηση "ανακατάληψης" του Ευαγγελισμού,  στο κέντρο του Ηρακλείου, πραγματοποίησαν το μεσημέρι...

Κρήτη: Σε δίκη 42χρονος καθηγητής για γενετήσιες πράξεις σε ανήλικες μαθήτριες – Μιλά για σκευωρία

Στις 8 Νοεμβρίου εκδόθηκε το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών...