Ηράκλειο: Ενημέρωσαν τους πολίτες για τις συνθήκες «γαλέρας» στην Ερευνα και στα ΑΕΙ

Κανένα σχόλιο
Το απόγευμα της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε η ανοιχτή εκδήλωση – συζήτηση για τα εργασιακά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην Έρευνα. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο Πάρκο Γεωργιάδη από τον Σύλλογο Ερευνητών/τριών και Εργαζόμενων στην Έρευνα Ηρακλείου (Σ.Ε.Ε.Ε.Η.) και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εργαζομένων του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών, με θέμα “Εργασιακές συνθήκες και επισφάλεια στην έρευνα και την τριτοβάθμια εκπαίδευση”.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, όπως και σε μια σειρά κλάδων, επισφάλεια κι ελαστικές σχέσεις εργασίας αποτελούν κυρίαρχα χαρακτηριστικά της εργασιακής πραγματικότητας που βιώνουμε οι εργαζόμενοι στην έρευνα. Οι δίμηνες και τρίμηνες συμβάσεις, τα μπλοκάκια και η απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία θεωρούνται δεδομένα για όσους και όσες μπαίνουν στο χώρο της έρευνας.

«Το παζλ στην περίπτωση του κλάδου της έρευνας, έρχεται να συμπληρώσει το μοντέλο των υποτροφιών, το οποίο εγκλωβίζει σημαντικό κομμάτι συναδέλφων σε μια συνθήκη μη αναγνώρισης της εργασιακής τους ιδιότητας, αφήνοντάς τους ανασφάλιστους με αποτέλεσμα τα χρόνια της υποτροφίας να μην αναγνωρίζονται ως χρόνια προϋπηρεσίας», αναφέρουν.

Χαρακτηριστική, σύμφωνα με τον Σύλλογο, είναι η περίπτωση υποψήφιας διδακτόρισσας, μέλους του ΣΕΕΕΗ, από την οποία το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) απαιτεί την επιστροφή του ποσού της υποτροφίας γιατί καθυστέρησε να ολοκληρώσει το διδακτορικό της.

"Sponsored links"

Στην ανακοίνωση των δύο συλλόγων αναφέρονται επίσης τα εξής:

«Κάτι έχει αρχίσει να αλλάζει όμως στον κλάδο! Ενδεικτικά παραδείγματα της τάσης των εργαζομένων για οργάνωση και δράση είναι η ίδρυση του Πανελλαδικού Σωματείου στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΣΕΡΕΤΕ) και η πρώτη πανελλαδική απεργία στο χώρο της έρευνας στις 17 Μαΐου.

Αναγνωρίζουμε πως δεν μπορούμε να ανατρέψουμε ωστόσο το νόμο Χατζηδάκη και την εργασιακή δυστοπία που έχει διαμορφωθεί, αν δε σημάνει μια άλλη κατάσταση για το εργατικό κίνημα συνολικά. Γι΄ αυτό και στην ημερίδα μας θα συμμετέχουν επίσης το παράρτημα Ηρακλείου του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών (ΣΜΤ) και η Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου (ΣΒΕΟΔ), ώστε να μεταφέρουν τις εμπειρίες τους.

Καλούμε κάθε εργαζόμενο κι εργαζόμενη να έρθει λοιπόν, να συζητήσουμε για το πώς μπορούν τα πράγματα να πάνε αλλιώς.

Την Παρασκευή 24 Ιούνη στις 18.30 στο πάρκο Γεωργιάδη. 

Θα ακολουθήσει παραδοσιακό, λαϊκό γλέντι με τους: Κανακάκη Αλέξανδρο στα πνευστά και στο λαούτο, Καπιζιώνη Παναγιώτη στο μπουζούκι, Παπανικολάου Χριστόφορο στην κιθάρα και Πολυζωάκη Θέμη στο βιολί».

Τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν για την κάλυψη των δικαστικών της συναδέλφισσας ενάντια στο Ι.Κ.Υ.

efsyn.gr

"Sponsored links"

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live