15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Ηράκλειο – κύκλωμα τοκογλυφίας: Ο καφετζής, ο άνεργος και οι ανώνυμες καταγγελίες

Ημερομηνία:

Ένας 47χρονος γυμναστής, ένας 44χρονος, στην ουσία άνεργος, ένας 24χρονος καφετζής και ένας 37χρονος υπάλληλος στο καφενείο του 24χρονου, αποτελούν την ομάδα των Ελλήνων που κατηγορούνται ότι είχαν συμμετοχή στο κύκλωμα της τοκογλυφίας και εκβίασης που εξαρθρώθηκε στο Ηράκλειο μετά από μεγάλη επιχείρηση του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης στην οποία συμμετείχε και πλήθος άλλων αστυνομικών υπηρεσιών.

Στο κύκλωμα όπως έχει γίνει ήδη γνωστό εμπλέκονται και τέσσερις ακόμα άνδρες από την Αλβανία εκ των οποίων οι δύο παρουσιάζονται από την τοπική ΕΛ.ΑΣ πώς τα πρωτοπαλίκαρα του 47χρονου γυμναστή. Αυτοί οι δύο Αλβανοί, σύμφωνα με την αστυνομία, είχαν συστήσει υποομάδες μέσα στο κύκλωμα στις οποίες παρέπεμπαν τους απελπισμένους πολίτες και επιχειρηματίες να δανειστούν για να τους ξεχρεώσουν το δάνειο που είχαν νωρίτερα πάρει από αυτούς.

Έτσι οι δανειζόμενοι παρέμεναν παγιδευμένοι στα πλοκάμια του ίδιου κυκλώματος. Όπως σχολίασε στο ekriti.gr υψηλόβαθμος αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας, αρκετοί από τους κατηγορούμενους έκαναν πλούσια ζωή χωρίς όμως, όχι πάντα, να κινούν τις υποψίες. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε το γεγονός της κατάσχεσης πολυτελών αυτοκινήτων κατά τη διάρκεια της μεγάλης επιχείρησης στην περιοχή του Καρτερού.

Ο καφετζής

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, ένας εκ των τεσσάρων Ελλήνων που κατηγορούνται για το κύκλωμα τοκογλυφίας και εκβίασης και ο οποίος εργαζόταν στο καφενείο του 24χρονου Ρομά, είχε τον ρόλο να φέρνει κόσμο,  όπως σχολίασε ο αστυνομικός και να τον προωθεί στον 24χρονο καφετζή ο οποίος με τη σειρά του φρόντιζε να τους “εξυπηρετήσει” οικονομικά.

Η κατακραυγή και οι ανώνυμες καταγγελίες

Τους τελευταίους μήνες η κατακραυγή του κόσμου και οι καταγγελίες που έφτασαν στην αστυνομία κινητοποίησαν το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος οι αστυνομικοί του οποίου όλο αυτό το διάστημα δούλευαν κάτω από άκρα μυστικότητα διερευνώντας κάθε πτυχή της υπόθεσης και συλλέγοντας με προσοχή κάθε τι που θα μπορούσε για εκείνους να αποτελέσει στοιχείο.

Όπως λέει αξιωματικός της ΕΛΑΣ, η κατακραυγή του κόσμου και οι ανώνυμες καταγγελίες που έφταναν σε εμάς, ήταν η αιτία για να ξεκινήσει όλη η έρευνα η οποία είχε ως αποτέλεσμα την εξάρθρωση του κυκλώματος. Οι καταγγελίες ήταν ανώνυμες και μας χαροποίησε πολύ το γεγονός ότι ο κόσμος άρχισε να μιλάει και να περιγράφει έστω και ανώνυμα αυτά που περνούσε στα χέρια των τοκογλύφων και των εκβιαστών, σχολίασε χαρακτηριστικά ο ίδιος αστυνομικός που έχει γνώση της υπόθεσης

Πολίτες και επιχειρηματίες σε απόγνωση

Πολίτες που είχαν φτάσει στα όριά της απελπισίας αλλά και επιχειρηματίες που έβλεπαν τις επιχειρήσεις τους να βυθίζονται ολοένα και περισσότερο εξαιτίας της συνεπειών της πανδημίας και πρωτύτερα της πολυετούς οικονομικής κρίσης, αποτελούν τα θύματα του κυκλώματος τοκογλυφίας και εκβίασης, με τις μέχρι τώρα υποθέσεις δανεισμού να φτάνουν τις 30.

Ήταν άνθρωποι της διπλανής πόρτας οι δανειζόμενοι σχολίασε χαρακτηριστικά αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια των ερευνών όλους αυτούς τους μήνες οι αστυνομικοί εξέτασαν ακόμα και υπόθεση αυτοχειρίας που είχε σημειωθεί στα παλιά σφαγεία της Νέας Αλικαρνασσού αλλά και την υπόθεση ενός νεαρού επιχειρηματία ο οποίος πριν από λίγους μήνες είχε εξαφανιστεί αφήνοντας πίσω του σημείωμα.

Η απολογία

Οι οκτώ κατηγορούμενοι αφού οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Ηρακλείου ο οποίος τους άσκησε ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος  για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, εκβίαση, τοκογλυφία και νομιμοποίηση εσόδων από ξέπλυμα μαύρου χρήματος, zήτησαν και πήραν προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν την Τετάρτη ενώπιον των ανακριτικών αρχών.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ