18.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Ηράκλειο: Στο δήμο μέχρι το Πάσχα για χρέη… μετά… έρχεται η αναγκαστική είσπραξη!

Ημερομηνία:

Τρέχουν και δεν φτάνουν στην υπηρεσία βεβαιώσεων και εισπράξεων του δήμου Ηρακλείου, προκειμένου να ειδοποιήσουν τους πάσης φύσεως οφειλέτες του δήμου, να προσέλθουν στην οικονομική υπηρεσία και να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, καθώς μετά το Πάσχα θα κινηθεί η διαδικασία για αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, που σημαίνει πως μπορεί να βρεθούν και με μπλοκάρισμα των τραπεζικών λογαριασμών τους, χωρίς κάν να ενημερωθούν!

Η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου με το νόμο 5027/23, έφερε τα “πάνω κάτω” στα χρέη προς τους δήμους, αφού ό,τι κι αν ίσχυε μέχρι πέρυσι για τις παραγραφές ανατράπηκε.

Η ανατροπή που φέρνει ο νόμος είναι πως κατηγοριοποιούνται σε δυο περιόδους – 5+ 5 χρόνια. Η πρώτη πενταετία ξεκινά από την «γέννηση» της οφειλής μέχρι τη βεβαίωσή της και η δεύτερη από τη βεβαίωση της οφειλής μέχρι την είσπραξή της, με συνέπεια – για να μην χαθεί για τα δημοτικά ταμεία η οφειλή και πέσει στο καθεστώς παραγραφής – τώρα οι δημοτικές υπηρεσίες να προετοιμάζουν ή και να κινούν τη διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών σε βάθος 16ετίας!

Αυτήν την περίοδο ετοιμάζουν στο δήμο τον οδικό χάρτη για το πως θα κινηθούν, ενημερώνουν πολίτες για τα χρέη τους, για αυτό το λόγο ζητούν από τους έχοντες ζητήματα, εάν έχουν κάποια οφειλή, είτε λόγω αυθαίρετου κτίσματος, είτε λόγω ΚΟΚ, είτε από εισφορά σχεδίου πόλης, μικρή ή μεγάλη, ακόμα και τέλη κοινόχρηστων χώρων και χρήσης τραπεζοκαθισμάτων να επικοινωνήσουν είτε να περάσουν από την οικονομική υπηρεσία του δήμου Ηρακλείου για να δουν πως θα βάλουν σε μια σειρά το χρέος τους αλλά και να μην χάσουν τη διαδικασία της ρύθμισης, όπως εξηγεί στο Cretalive η προϊσταμένη του τμήματος, Άννα Τσικαλάκη.

Αυτή την περίοδο ενημερώνουν για τις οφειλές λόγω Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας την περίοδο 200-2024, ενώ μόνο για χρέη ΚΟΚ έχουν κινήσει για την περίοδο του 2018, διαδικασία είσπραξης αναγκαστικών μέτρων είσπραξης για 6000 οφειλέτες. Ένα μεγάλο κομμάτι βέβαια είναι τα αυθαίρετα κτίσματα, καθώς για πολλά πια ακίνητα δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο τακτοποίησης, διότι οι ιδιοκτήτες τους δεν προσήλθαν είτε από αμέλεια είτε από ανέχεια και το ζήτημα είναι τι γίνεται με αυτούς.

Από την οικονομική υπηρεσία λένε πως όσοι μπορούν να τακτοποιηθούν μπορούν με μια απλή βεβαίωση, πως κινούν τη διαδικασία νομιμοποίησης (ή αν ανήκουν σε αυτούς που το έχουν κάνει ήδη) να μην κινηθεί η διαδικασία είσπραξης από το δήμο, αλλά βέβαια υπάρχουν περίπου 1400 ιδιοκτησίες που έχουν χάσει προ πολλού τα χρονικά περιθώρια.

Αυτήν την περίοδο στέλνονται “μπιλιετάκια” σε 145 συγγενείς ιδιοκτητών αυθαιρέτων που έχουν αποβιώσει και έπονται και οι υπόλοιποι, με το περιθώριο να είναι ως τον Φεβρουάριο του 2025.

Μεγάλο ζήτημα όμως υπάρχει και με τα χρήματα από εισφορές σχεδίου πόλης κι εδώ τα ποσά είναι μεγάλα και όπως επισημαίνουν από το δήμο θα πρέπει να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο ώστε να μπορούν να «σπάσουν» το χρέος τους οι οφειλέτες για να μπορούν να πληρώσουν αλλιώς θα ναι δώρο … άδωρο.

Όπως εξηγεί στο Cretalive ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Αγριμανάκης, θα ξεκινήσει άμεσα καμπάνια από τη Λότζια, ώστε να έλθουν οι πολίτες για να τακτοποιήσουν τα χρέη τους, καθώς ο νέος νόμος δεν αφήνει περιθώρια στους υπαλλήλους και τις υπηρεσίες να μην στείλουν “μπιλιετάκια” ή να μην κινήσουν τη διαδικασία αφού κινδυνεύουν με απόλυση!

Δημοτικά χρέη λοιπόν για αυθαίρετα, λογαριασμούς νερού, κλήσεις, εισφορές γης και πάσης φύσεως οφειλή προς το δήμο σάς περιμένουν από τη γωνία και … τρέξτε στο δήμο γιατί κινδυνεύετε – και πιθανόν χωρίς να ενημερωθείτε – με δέσμευση του ΑΦΜ σας, κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών, δυνητικά κατάσχεση κινητών και ακινήτων και μπορεί κάποιοι να βρεθούν προ μεγάλης εκπλήξεως. Τρέξτε έγκαιρα ή έστω επικοινωνήστε με το δήμο!

cretalive.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ