25.8 C
Chania
Wednesday, April 17, 2024

“Η ίδια ιστορία”: Η «Ανταρσία στα Χανιά» για τους 170 μετανάστες της Γαύδου από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή

Ημερομηνία:

Ανακοίνωση έδωσε στη δημοσιότητα η δημοτική παράταξη “Ανταρσία στα Χανιά” στην οποία επισημαίνει ότι στα Χανιά ζήσαμε μία επανάληψη των γεγονότων με τους 345 Σύρους πρόσφυγες αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά την εγκληματική πραγματικότητα που διαμορφώνουν οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σημειώνουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να συνεχίσει στον ίδιο βηματισμό προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά θα πρέπει να απαιτήσει την κατάργηση της FRONTEX.

Πιο αναλυτικά, αναφέρονται τα εξής:

Για πολλοστή φορά το απάνθρωπο και εγκληματικό πρόσωπο της Ευρώπης Φρούριο, των κλειστών συνόρων και των ρατσιστικών πολιτικών των διάφορων κυβερνήσεων στην Ευρώπη αναδείχθηκε με τον πιο σκληρό τρόπο. Ο λόγος για τους 170 μετανάστες από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, ανάμεσα τους γυναίκες, ηλικιωμένοι και παιδιά, που ναυάγησαν στην Γαύδο την προηγούμενη εβδομάδα και που τη Δευτέρα αναχώρησαν για την Αθήνα όπου υποτίθεται θα αφεθούν ελεύθεροι και θα έχουν τη δυνατότητα να κατευθυνθούν όπου επιθυμούν.

Ένα χρόνο μετά την υπόθεση των 345 Συρίων προσφύγων στα Χανιά, όπου αρκετοί από αυτούς μαζί με τις οικογένειες τους συνεχίζουν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην πόλη μας, βλέπουμε να επαναλαμβάνεται η ίδια ιστορία. Χωρίς καμία βεβαίωση και χωρίς καμία υποδομή άνθρωποι κυνηγημένοι από τη φτώχεια, την καταπίεση και τους πολέμους που δημιουργούν οι ιμπεριαλιστικές πολιτικές στις οποίες είναι συνένοχες και οι ελληνικές κυβερνήσεις των προηγούμενων ετών με την παραχώρηση της βάσης της Σούδας και τις συμμετοχές σε αποστολές στρατευμάτων κατοχής, έρχονται αντιμέτωποι με την αβεβαιότητα. Δεν μας καθησυχάζουν οι υποσχέσεις ότι οι μετανάστες θα αφεθούν ελεύθεροι για να επιλέξουν πως θα συνεχίσουν την πορεία τους όταν οι προηγούμενες εμπειρίες και η ανυπαρξία αλληλέγγυας πολιτικής προς το πιο κατατρεγμένο τμήμα της εργατικής τάξης, τους μετανάστες, είναι ανύπαρκτη. Χωρίς άσυλο και στέγη, χωρίς νομιμοποίηση και χωρίς την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των μεταναστών καμία πολιτική δεν είναι εφικτή, ούτε αληθινή.

Την ίδια περίοδο τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα και αλλού παραμένουν ανοιχτά και χιλιάδες ανθρώπινες ζωές συνεχίζουν να φυλακίζονται σε αυτά για ασήμαντο αφορμή και ας υποσχέθηκε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ότι σύντομα θα κλείσουν. Και όσο θα συνεχίζονται οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής – δεν ξεχνάμε ότι η πρόσφατη καραβιά των μεταναστών είναι πολυεθνική αφού εντοπίστηκαν άνθρωποι από διάφορες χώρες (Σουδάν, Σομαλία, Αίγυπτο, Συρία, Ιράκ και Ερυθραία) – τόσο πιο επιτακτική θα είναι η ανάγκη να βρεθεί λύση ισότιμη και δίκαια απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες, αντί να θαλασσοπνίγονται στα νερά του Αιγαίου. Τα στοιχεία, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΙΟΜ), είναι συντριπτικά. Περίπου 500 μετανάστες έχουν πνιγεί στη Μεσόγειο μέσα στους πρώτους τρεις μήνες του 2015, δέκα φορές περισσότεροι από ότι την αντίστοιχη περίοδο του 2014. Συγκεκριμένα, 486 μετανάστες έχουν πνιγεί στη Μεσόγειο από την αρχή της χρονιάς, σε σχέση με 46 τους πρώτους τρεις μήνες του 2014. Ο αριθμός γίνεται ακόμα πιο τρομακτικός αν προσμετρήσει κανείς ότι το 2014 ήταν χρονιά ρεκόρ για τους πνιγμούς που έφτασαν τους 3.419.

Είναι ξεκάθαρο ότι η σκλήρυνση όσον αφορά τη φύλαξη των συνόρων της Ευρώπης Φρούριο, αλλά και η συνειδητή εγκατάλειψη προγραμμάτων διάσωσης βαραίνει την ΕΕ και συγκεκριμένα τον πρώην, αλλά και τον νυν Επίτροπο της ΕΕ για θέματα μετανάστευσης, Αβραμόπουλο. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει απαράβατο καθήκον να μην βαδίσει στα χνάρια των προηγούμενων κυβερνήσεων και εδώ και τώρα να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στους μετανάστες, στους πρόσφυγες αλλά και στο αντιρατσιστικό κίνημα αντί να διεκδικεί συμβιβασμούς με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να δημιουργεί συμμαχίες με το κράτος-σφαγέα του Ισραήλ.

Η μόνη απάντηση σε αυτό το συνεχές έγκλημα και αντί της πρόσκαιρης φιλανθρωπίας είναι η κατάργηση της FRONTEX, σύνορα ανοιχτά για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, ανθρώπινοι και φιλόξενοι χώροι υποδοχής με πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη για την υγεία των μεταναστών αντί να στοιβάζονται σε ακατάλληλους χώρους όπως γήπεδα και αποθήκες, να δοθεί άσυλο και στέγη στους πρόσφυγες και με πλήρη δυνατότητα να κατευθυνθούν στη χώρα επιλογής τους. Επίσης, να ανοίξουν τα σύνορα και να σταματήσουν οι δολοφονίες στα δολοφονίες στα κλειστά σύνορα της ρατσιστικής Ευρώπης Φρούριο, να νομιμοποιηθούν οι μετανάστες, να δοθεί άσυλο στους πρόσφυγες και ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε δίκη ο Δημήτρης Ανθούσης για αφισοκόλληση!

Η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ και τα Τομεακά...