19.8 C
Chania
Saturday, October 19, 2024

Η αμφισβήτηση της γαλάζιας ηγεμονίας

Ημερομηνία:

Επιχειρώντας την αποδόμηση των προγραμματικών δηλώσεων που μόλις είχε αναγνώσει ο πρωθυπουργός ο Σωκράτης Φάμελλος επισήμανε την απουσία κομβικών θεμάτων για την κοινωνία. Σημείωσε πως «δεν ακούσαμε κάτι για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τον κ. Μητσοτάκη, ενώ χιλιάδες άνθρωποι μένουν και θα μείνουν στο δρόμο.Δεν ακούσαμε κουβέντα για την αυτοδιοίκηση και για την αποκέντρωση. Δεν ακούσαμε και κουβέντα για το σιδηρόδρομο και την ασφάλεια στις μεταφορές».

Ο Σωκράτης Φάμελλος
Ο Σωκράτης Φάμελλος  EUROKINISSI

Στάθηκε μάλιστα ειδικά στην λογική των επιδομάτων που υπήρξε η βάση των εξαγγελιών του πρωθυπουργού, σχολιάζοντας ότι «από λεφτά των φορολογουμένων επιδοτεί την ακρίβεια». Σχολίασε πως η Ν.Δ «ενώ είχε υποσχεθεί τη φορολόγηση των διυλιστηρίων για τη χρηματοδότηση του market pass η φορολόγησή τους έχει μετατεθεί για μετά τον Ιούλιο και βλέπουμε. Δεν έχει συμπεριλάβει επίσης τα υπερκέρδη του 2023 σε αντίθεση με όσα προβλέπει ο σχετικός Κανονισμός της ΕΕ». Έκανε παράλληλα ειδική αναφορά στον τομέα της υγείας σημειώνοντας πως η κυβέρνηση «επιστρέφει» στο «βασικό της πολιτικό σχέδιο που ήταν και είναι η υπονόμευση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ και η ιδιωτικοποίηση των «φιλέτων» του».

Παράλληλα ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε την διαφοροποίηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την βασική έννοια την οποία επικαλείται η Ν.Δ ως πανάκεια για την οικονομική της πολιτική, την «Ανάπτυξη». Όπως ανέφερε «η ανάπτυξη του κ. Μητσοτάκη πραγματοποιείται με όρους φαρ ουεστ, χωρίς κανόνες, χωρίς έλεγχο, με επικοινωνιακές εξαγγελίες. Και υποθηκεύει το μέλλον και τη βιωσιμότητα της οικονομίας, αλλά και το φυσικό περιβάλλον της χώρας όπου η καθυστέρηση είναι και τραγική».

Στο πλαίσιο αυτό ξεχωριστό ενδιαφέρον είχαν οι αναφορές του Σωκράτη Φάμελλου στην συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων αφού όπως είπε «ισχυροποιήθηκαν συντηρητικές απόψεις και πολιτικές δυνάμεις και ελλοχεύει ο κίνδυνος μιας ηγεμονικής επιλογής του κ. Μητσοτάκη». Τόνισε μάλιστα πως «δεν έχουμε χώρο και χρόνο για παραγοντισμούς, αυθεντίες και κομματικούς εγωισμούς που λειτουργούν τελικά εις βάρος των αναγκών της κοινωνίας και προς όφελος συντηρητικών και αντιλαϊκών πολιτικών».

Αντίπαλο δέος στον Μητσοτάκη

Στην δική του πρώτη εμφάνιση στην Βουλή με την ιδιότητα του πολιτικού αρχηγού, ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν έκρυψε την πρόθεσή του στην τρέχουσα συγκυρία να αποτελέσει το «αντίπαλο δέος» όχι απλά στην Νέα Δημοκρατία αλλά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε ευθέως στον πρωθυπουργό αρκετές φορές στην ομιλία του, ενώ φάνηκε να είχε προβλέψει την έκκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς το ΠΑΣΟΚ ώστε από κοινού να συναινέσουν για την αναθεώρηση του άρθρου 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης
Ο Νίκος Ανδρουλάκης  EUROKINISSI

Ο Νίκος Ανδρουλάκης απάντησε σε αυτό απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και λέγοντας πως «κάνατε σύμβολο αυτής της κορυφαίας διαδικασίας μόνο το άρθρο 16. Όπως έχω δηλώσει επανειλημμένα προτεραιότητά μας είναι η ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου για να έχουν τα εφόδια που χρειάζονται όλα τα ελληνόπουλα. Αλλά δεν είμαστε αρνητικοί στην ουσιαστική ρύθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με γνώμονα: Την αυτονομία Τη λογοδοσία και τα υψηλά στάνταρ που πρέπει να πληρούνται όπως και σε άλλες χώρες. Σε κάθε περίπτωση μην περιμένετε να δεχθούμε ως ισότιμα πανεπιστήμια, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που θα βάλουν απλά μια ταμπέλα και θα κάνουν εμπόριο πτυχίων».

Επίσης, αναφερόμενος στην οικονομία είπε πως «ο Πρωθυπουργός παρουσίασε μία εξωραϊσμένη εικόνα της οικονομίας. Έδωσε υποσχέσεις που δεν θα υλοποιηθούν και απέκρυψε όσα έρχονται» ενώ υποσχέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη πως πλέον οι δυο τους θα συναντώνται συχνά, όχι σε προσωπικές συναντήσεις όπως ζητούσε ο πρωθυπουργός προεκλογικά, αλλά στις κοινοβουλευτικές αντιπαραθέσεις.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν αρνήθηκε πως το ΠΑΣΟΚ δεν είναι αρνητικό σε συναινέσεις. Ξεκαθάρισε όμως τα κριτήρια των συναινέσεων αυτών. Όπως δήλωσε το κόμμα του «θα είναι ο γνήσιος αντίπαλος του ανορθολογισμού και της συντήρησης , η φωνή της λογικής και της προόδου. Χωρίς τοξικότητα, χωρίς εύκολες λύσεις, χωρίς την πολιτική της ατάκας και του ανέξοδου εντυπωσιασμού, που τον πλήρωσε όμως ακριβά ο ελληνικός λαός. Πυξίδα των συναινέσεων και των αντιπαραθέσεων μας είναι το συμφέρον του λαού και της πατρίδας».

Κοινωνικές αντιστάσεις

Στις κοινωνικές αντιστάσεις εστίασε την παρέμβασή του ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας εκτιμώντας ότι οι προγραμμτικές δηλώσεις που ανέγνωσε ο πρωθυπουργός συνιστούν μήνυμα για το ότι «η ΝΔ, θα επιχειρήσει να ”τρέξει” ακόμα πιο αποφασιστικά την επίθεση στα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα».

Δημήτρης Κουτσούμπας
Δημήτρης Κουτσούμπας  EUROKINISSI

Ο Δ.Κουτσούμπας ξεκαθάρισε πως «εμείς δεν πρόκειται να κρατήσουμε καμιά στάση αναμονής απέναντί σας, ούτε φυσικά να σας δώσουμε κάποια περίοδο χάριτος» αποσαφηνίζοντας ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να ακολουθήσει διστακτικές αντιπολιτευτικές τακτικές λόγω του εκλογικού αποτελέσματος. Αντίθετα είπε πως «έχετε αντίπαλο, κύριοι της κυβέρνησης, και θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να σας βάλει εμπόδια, να δυσκολέψει το αντιλαϊκό έργο σας, για να έχει ο ελληνικός λαός κατακτήσεις. Αυτή είναι η δική μας δέσμευση»

news247.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κλειστό το 3ο Ειδικό Σχολείο στα Χανιά λόγω νορβηγικής ψώρας

Κλειστό παρέμεινε χθες Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, το 3ο Ειδικό Σχολείο στον...

Ολοκληρώθηκε η μεγάλη αεροναυτική άσκηση «Μέδουσα -13» στην Κρήτη | Βίντεο

Ολοκληρώθηκε σήμερα με αμφίβια αποβατική ενέργεια στο Μάλεμε Χανίων...

Γιάνης Βαρουφάκης: «Η αξιοπρεπής Αριστερά είναι εδώ!»

Η ομιλία του Γιάνη Βαρουφάκη στην κεντρική πολιτική εκδήλωση...