18.8 C
Chania
Sunday, March 23, 2025

Η απαξίωση του τρένου σκοτώνει ανθρώπους

Ημερομηνία:

Του Φώτη Ποντικάκη *

Έχοντας σπουδάσει στη Θεσσαλονίκη, έκανα τη διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη με το τρένο 5-6 φορές το χρόνο. Όλοι εμείς που κάναμε αυτή τη διαδρομή διαπιστώνουμε εκ των υστέρων ότι από τύχη ζούμε. Μπορεί να ήμασταν στη θέση των παιδιών, των νέων και μεγαλύτερων που σκοτώθηκαν στα Τέμπη. Και να σκεφτεί κανείς ότι τα τρένα είχαν εξελιχθεί και στην Ελλάδα σε σχέση με την εποχή που ταξιδεύαμε εμείς. Κι όμως, η εγκληματική αμέλεια των κυβερνήσεών μας οδήγησε στην τραγωδία.

Τα προηγούμενα χρόνια είχα την τύχη να ταξιδέψω με τρένα στο Βέλγιο, στην Ιταλία, στην Πορτογαλία, στη Δανία και τη Σουηδία. Διώροφα τρένα στο Βέλγιο, με αεροπορικά καθίσματα με τουαλέτες και ασύρματο δίκτυο WI-FI και διαδίκτυο στα βαγόνια. Μπορείς να μετακινηθείς από το αεροδρόμιο στις Βρυξέλες, στη Γάνδη, στη Μπρυζ, στην Αμβέρσα. Στην Ιταλία, παρότι υπάρχουν 3 τουλάχιστον εταιρείες, με τρένο μπορείς να μετακινηθείς από τη Μπολόνια πχ και να πας σε μια –δυο ώρες στη Φλωρεντία, στη Βενετία ή και στη Ρώμη και στον Ιταλικό νότο με μεγαλύτερο ταξίδι. Στη Δανία με τρένο «πετάγεσαι» από την Κοπεγχάγη σε μόλις μία ώρα δίπλα, στη Σουηδία στο Μάλμε, με μόλις 25 ευρώ εισιτήριο μετ’ επιστροφής, λιγότερο από το να πας και να γυρίσεις από τα Χανιά στο Ηράκλειο με λεωφορείο! Στην Πορτογαλία βρίσκεσαι από το αεροδρόμιο στο κέντρο του Πόρτο σε μισή ώρα με τρένο!

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα, κι αντί να πηγαίνουμε μπροστά, πηγαίνουμε ολοταχώς προς τα πίσω, ξοδεύοντας και δισεκατομμύρια στο δρόμο; Όταν εγώ σπούδαζα πριν μερικές δεκαετίες, υπήρχε τρένο από την Καλαμάτα μέχρι την Αλεξανδρούπολη. Υπήρχε τρένο από την Αθήνα στην Πάτρα και πίσω. Υπήρχαν τρένα που πήγαινα Βελιγράδι κι Ευρώπη, τρένα που πήγαιναν Κωνσταντινούπολη και Βουλγαρία. Πώς κατάφεραν οι ελληνικές κυβερνήσεις να κατασπαταλήσουν δισεκατομμύρια ελληνικά κι ευρωπαϊκά από τότε, για να καταντήσουμε σήμερα να έχει απομείνει με το ζόρι ένα τρένο όλο κι όλο, Αθήνα – Θεσσαλονίκη, και να σκοτώνονται άνθρωποι – νέα παιδιά επί το πλείστον στο ατύχημα – έγκλημα στα Τέμπη;

Αυτό από μόνο του, το «επίτευγμα» να σπαταλάς δισεκατομμύρια όχι για να αυξήσεις την ασφάλεια, τις διαδρομές και τα δρομολόγια του τρένου, αλλά για να τα μειώσεις (!), θα έπρεπε να διερευνάται ποινικά. Είναι έγκλημα από μόνο του, χωρίς καν να προσθέσουμε τους 57 νεκρούς των Τεμπών και όλα τα υπόλοιπα που συζητάμε αυτές τις μέρες.

Είναι καιρός να επανέλθει η Ελλάδα στον 21ο αιώνα, να αποκτήσει τρένα ασφαλή και γρήγορα, που να καλύπτουν όλες τις παλιές διαδρομές που έχουν σήμερα εγκαταλειφθεί (την Πελοπόννησο, την Ήπειρο, τη Θράκη, διεθνή δρομολόγια). Είναι καιρός να σπάσει η απομόνωση της χώρας μας. Να πληρώσουν ποινικά και πολιτικά όλοι αυτοί που ευθύνονται για την εγκατάλειψη του τρένου και της ασφάλειάς του και οδήγησαν στην τραγωδία των Τεμπών.

* Μέλος των Πράσινων – Οικολογία

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ