Η αρχαία Φαλάσαρνα στο επίκεντρο συνάντησης Διγαλάκη – Χατζηδάκη με την Υπουργό Πολιτισμού

Κανένα σχόλιο

Η συνέχιση των έργων ανάδειξης της αρχαίας Φαλάσαρνας, όπου ήδη έχουν έρθει στο φως σημαντικά ευρήματα, ήταν το θέμα συζήτησης σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022, στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, μεταξύ της υπουργού Λίνας Μενδώνη, του βουλευτή Χανίων της ΝΔ, προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, Βασίλη Διγαλάκη και της επικεφαλής της αρχαιολογικής έρευνας, Δρ. Ελπίδας Χατζηδάκη.

Η κα Μενδώνη ενημερώθηκε από την αρχαιολόγο, Δρ. Ελπίδα Χατζηδάκη για τα ευρήματα και την πρόοδο των ανασκαφών.

Παράλληλα, η κα Χατζηδάκη ενημέρωσε την Υπουργό ότι έχει την προφορική δέσμευση νέας χρηματοδότησης μέσω δωρεάς από το Ίδρυμα ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ (Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου) για την αναστηλωτική μελέτη του ναού της Δήμητρας στην ακρόπολη της Φαλάσαρνας και για τη συνέχιση της αρχαιολογικής ανασκαφής.

"Sponsored links"

Ο Βασίλης Διγαλάκης, με πρωτοβουλία του οποίου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση, τόνισε την ανάγκη ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου, μέσω χρηματοδότησης της σχετικής μελέτης από το νέο ΕΣΠΑ.

Η μελέτη είναι εγκεκριμένη από τις 8/10/2020, με την υπ. αριθ. ΥΠΠΟΑ/Γ∆ΑΜΤΕ/∆ΑΑΜ/ΤΜΑΜ/556564/62875/2071/970 απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, και περιλαμβάνει:

  • Κατασκευή κτηρίου εισόδου, το οποίο θα εξυπηρετεί τις λειτουργικές, κατ’ ουσίαν, ανάγκες για την επισκεψιμότητα του χώρου. Το κτήριο θα φιλοξενεί το εκδοτήριοεισιτηρίων (ταυτόχροναφυλακείο), τις τουαλέτεςανδρών, γυναικών και ΑμεΑ, ένανχώροστάσης, στον οποίοείναιδυνατό να εκθέτονταιενημερωτικέςπινακίδεςγενικούπεριεχομένου σε σχέση με τον αρχαιολογικόχώρο, καθώς και μια μικρήαποθήκη.
  • Δημιουργία χώρουστάθμευσης έκτασης περίπου 1.200 τ.μ., στον οποίοείναιδυνατό να φιλοξενηθούν 18 αυτοκίνητα και 1 λεωφορείο.
  • Περίφραξη του αρχαιολογικού χώρου.
  • Σηματοδότηση διαδρομής επίσκεψης στον αρχαιολογικό χώρο.
  • Πρόσθετες εργασίες, όπως τοποθέτηση πινακίδων ενημέρωσης, καθιστικών και στάσεων, περισυλλογή και τακτοποίηση διάσπαρτων αρχιτεκτονικών μελών, αποψιλώσεις, καθαρισμός βλάστησης και επιφανειακού χώματος.

Ο Βουλευτής Χανίων επισήμανε επίσης την ανάγκη βελτίωσης της προσβασιμότητας στον αρχαιολογικό χώρο, με ασφαλτόστρωση του υφιστάμενου δρόμου στο τελευταίο τμήμα της διαδρομής, καθώς και την ανάγκη ηλεκτροδότησης και υδροδότησης του αρχαιολογικού χώρου.

Η Υπουργός Πολιτισμού διαβεβαίωσε ότι θα μεριμνήσει ώστε να ολοκληρωθούν γρήγορα όλες οι απαιτούμενες ενέργειες από πλευράς Υπουργείου και να είναι το έργο ανάδειξης ώριμο και επιλέξιμο προς ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ.

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live