Μετά την διαδήλωση για την επέτειο της 17 Νοέμβρη η αστυνομία, μετά από απόφαση της κυβέρνησης, διάλυσε με τη βία και τη διαδήλωση για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου.
Στα Χανιά, η συγκέντρωση ήταν μικρή, σχεδόν συμβολική θα λέγαμε. Μερικές δεκάδες συμπολίτες μας, στην πλειοψηφία τους γνωστοι απο τη συμμετοχή τους εδώ και χρονια στους κοινωνικούς αγώνες συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς στις 12 το μεσημέρι, όμως απέναντί τους βρέθηκαν πάνοπλες οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας.
Η αστυνομία επιτέθηκε όταν διαδηλωτές προσπάθησαν να ανοίξουν πανό. Επίθεση δέχτηκαν ακόμη και γνωστοί συμπολίτες μας μεγάλοι σε ηλικία.
Σημειώνουμε ότι υπήρξαν 8 προσαγωγές με μερίδα των διαδηλωτών να προχωρά δίχως πανό μέχρι την πλατεία στην αρχή της Χάληδων όπου και παρέμεινε ζητώντας την απελευθέρωση των διαδηλωτών.
Μια άλλη μικρότερη μερίδα διαδηλωτών περπατούσε φωνάζοντας συνθήματα προς το ΚΤΕΛ όπου και εκεί βρέθηκαν δυνάμεις των ΜΑΤ που προχώρησαν και σε επίθεση ενάντια στους διαδηλωτές οδηγώντας τους σε φυγή.
Μικρός αριθμός διαδηλωτών παραμένει στη Χάληδων όπως και δυνάμεις των ΜΑΤ φωνάζοντας συνθήματα και ζητώντας την απελευθέρωση των διαδηλωτών.
Υπενθυμίζουμε ότι με απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ, η οποία δημοσιεύτηκε το πρωί του Σαββάτου, απαγορεύτηκαν οι συναθροίσεις σε όλη την Ελλάδα την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου λόγω κορωνοϊού.
Ψήφισμα στο Ευρωκοινοβούλιο για καταστολή και διαδηλώσεων λόγω κορωνοϊού
Υπενθυμίζουμε ότι την Παρασκευή 13 Νοέμβρη, το ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα που αξιολογεί την κατάσταση των ευρωπαϊκών δημοκρατικών αξιών στο πλαίσιο των εθνικών μέτρων έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, με 496 ψήφους υπέρ, 138 κατά και 49 αποχές.
Στο ψήφισμά του, το Κοινοβούλιο επισημαίνει ότι τα μέτρα έκτακτης ανάγκης ενέχουν «κίνδυνο κατάχρησης εξουσίας» και τονίζει ότι πρέπει να είναι αναγκαία, αναλογικά και προσωρινού χαρακτήρα όταν θίγουν τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα. Οι εθνικές κυβερνήσεις δεν θα πρέπει να κάνουν κατάχρηση των έκτακτων εξουσιών τους για τη θέσπιση νομοθεσίας που δεν σχετίζεται με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της νόσου COVID-19.
Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές καλούν τις χώρες της ΕΕ:
- Να κηρύξουν τη λήξη της «κατάστασης έκτακτης ανάγκης», ή τουλάχιστον να ορίσουν σαφώς την ανάθεση έκτακτων αρμοδιοτήτων στην εκτελεστική εξουσία, και να διασφαλίσουν ότι θα συνεχίσει να ασκείται κατάλληλος κοινοβουλευτικός και δικαστικός έλεγχος
- Να αποφύγουν τον αδικαιολόγητο περιορισμό της ελευθερίας του συνέρχεσθαι και την απαγόρευση διαδηλώσεων για να εγκρίνουν αμφιλεγόμενα μέτρα
- Να απέχουν από τη θέσπιση μέτρων με ισχυρό αντίκτυπο στα θεμελιώδη δικαιώματα, π.χ. στην σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία (όπως η de facto απαγόρευση της άμβλωσης σε ορισμένα κράτη μέλη), ιδίως σε μια κατάσταση όπου οι ανησυχίες για τη δημόσια υγεία δεν επιτρέπουν τη δέουσα δημοκρατική συζήτηση και την ασφαλή διαμαρτυρία
- Να προασπίσουν το δικαίωμα σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, ιδίως όσον αφορά αλλαγές στην εκλογική νομοθεσία
- Να διασφαλίσουν ίσα δικαιώματα για τους υποψηφίους στις εκλογές και για τις προεκλογικές εκστρατείες, και να εξετάσουν εναλλακτικές μορφές ψηφοφορίας
- Να επιδεικνύουν μέγιστη αυτοσυγκράτηση όσον αφορά τον περιορισμό της ελεύθερης μετακίνησης, ιδίως σε συνάρτηση με το δικαίωμα στην οικογενειακή ζωή
- Να διασφαλίσουν το δικαίωμα στην εκπαίδευση με την εξασφάλιση της πρόσβασης στη μάθηση
- Να εγγυηθούν την πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου παρά την πανδημία και να αναλάβουν δράση για την άμεση εκκένωση των καταυλισμών στα ελληνικά νησιά και τη μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο σε άλλες χώρες της ΕΕ
- Να βρουν λύσεις για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων μέσω της τεχνολογίας ή της δικαστικής συνεργασίας, καθώς και για την προστασία των δικαιωμάτων των κρατουμένων.