Η βουλγαρική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα ένταξης για τη φιλοξενία Ουκρανών προσφύγων τερματίζεται. Η είδηση ανακοινώθηκε από την αναπληρώτρια πρωθυπουργό Καλίνα Κονσταντίνοβα τη Δευτέρα (30 Μαΐου). Ο λόγος είναι η στάση των περισσότερων Ουκρανών που σήμερα ζουν σε ξενοδοχεία στις βουλγαρικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας, τα οποία πληρώνει το κράτος.
Οι αρχές κατέστησαν σαφές ότι η Βουλγαρία δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά να συντηρεί Ουκρανούς πολίτες σε παραθαλάσσια ξενοδοχεία μετά τις 31 Μαΐου και ανέμεναν να λάβουν κατανόηση. Αντ’ αυτού, έχουν λάβει έναν αριθμό προσωπικών αιτημάτων από ορισμένους από τους πρόσφυγες, τα οποία δεν μπορούν να ικανοποιηθούν, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Το πρόγραμμα φιλοξενίας στα περισσότερα ξενοδοχεία λήγει στις 31 Μαΐου λόγω της έναρξης της θερινής τουριστικής περιόδου.
Το κράτος παρείχε διαμονή σε πρόσφυγες σε κρατικά ξενοδοχεία της επαρχίας, αλλά το ενδιαφέρον για μετεγκατάσταση είναι τόσο χαμηλό που το πρόγραμμα ακυρώθηκε πριν καν ξεκινήσει. Οι περισσότεροι πρόσφυγες αρνήθηκαν να μετακινηθούν την τελευταία στιγμή λόγω της αβεβαιότητας για το πού θα φιλοξενηθούν. Μόνο 62 πρόσφυγες ταξίδεψαν οργανωμένα με τρένο από τις πόλεις της Μαύρης Θάλασσας Μπουργκάς και Βάρνα προς τις περιοχές της ενδοχώρας. Από την έναρξη του πολέμου, 110.000 άνθρωποι έχουν δεχθεί προσωρινή προστασία και στέγη στη Βουλγαρία. Οι Ουκρανοί πρόσφυγες της ακτής της Μαύρης Θάλασσας, οι οποίοι δεν έχουν πού να πάνε μετά τις 31 Μαΐου, θα φιλοξενηθούν προσωρινά στα ρυθμιστικά κέντρα προσφύγων στο Σαράφοβο και στο Έλχοβο.
«Ναι, πρέπει να υπάρχουν άνθρωποι που έλαβαν κοινωνικές παροχές με καθυστέρηση. Πιθανόν να υπάρχουν κάποιοι για τους οποίους η πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη πήρε κάποιο χρόνο. Θα πρέπει να υπάρχουν και εκείνοι που δεν κατάφεραν να εγγράψουν τα παιδιά τους στον παιδικό σταθμό. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει στους Βούλγαρους κάθε μέρα;» σχολίασε η Κονσταντίνοβα.
Εξήγησε ότι η Βουλγαρία έχει κάνει ότι ήταν δυνατόν για να προσφερθεί στους ανθρώπους που φεύγουν από τον πόλεμο ένα ζεστό σπίτι και ασφάλεια. «Κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν για να μη δημιουργηθούν καταυλισμοί με σκηνές, όπως σε άλλες χώρες», είπε. Η Βουλγαρία έχει παράσχει διαμονή σε ξενοδοχεία στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας σε πολλούς Ουκρανούς πρόσφυγες.
Οι κοινωνικές εντάσεις που έχουν προκύψει στη χώρα οφείλονται στις επιδοτήσεις των ξενοδοχειακών καταλυμάτων. Η τιμή της ημερήσιας διαμονής ενός πρόσφυγα είναι 600 ευρώ το μήνα. Ο κατώτατος μισθός στη Βουλγαρία είναι 360 ευρώ και η μέση σύνταξη είναι 300 ευρώ. Αυτό χρησιμοποιήθηκε από το ακραίο φιλορωσικό εθνικιστικό κόμμα Vazrazhdane, οι υποστηρικτές του οποίου διεξήγαγαν μια ισχυρή εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά της άδικης μεταχείρισης των Ουκρανών στη Βουλγαρία από τους Ουκρανούς πρόσφυγες. Η εκστρατεία αυτή βασίστηκε στα παραδοσιακά ρωσόφιλα συναισθήματα σε σημαντικό μέρος της βουλγαρικής κοινωνίας.
«Η ενσυναίσθησή μας εξακολουθεί να είναι τόσο μεγάλη και απεριόριστη, αλλά η ικανότητά μας να προσφέρουμε περισσότερα από σκηνές και φορτηγάκια σαμποτάρεται ανεξήγητα. Η προστασία είναι δικαίωμα και όχι υποχρέωση, γι’ αυτό δεν θα επιτρέψω να πάνε άλλα άδεια λεωφορεία (τα οποία έχει πληρώσει και οργανώσει το κράτος), ούτε ένα άδειο αυτοκίνητο. Η εξέλιξη της κατάστασης από εκείνη τη στιγμή βρίσκεται στα χέρια της ουκρανικής κοινότητας στη Βουλγαρία», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Έκανε έκκληση σε όλους τους πρόσφυγες που δεν χρειάζονται στέγη να το δηλώσουν.