15.8 C
Chania
Sunday, April 14, 2024

Η Γαλλία έτοιμη να στείλει 20.000 στρατιώτες στην Ουκρανία;

Ημερομηνία:

Το ζήτημα της αποστολής χερσαίων στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο του διαλόγου στη Γαλλία, με τον αρχηγό του γαλλικού Γενικού Επιτελείου Στρατού, Πιέρ Σιλ, να διαβεβαιώνει σε άρθρο του, που δημοσιεύτηκε στην γαλλική εφημερίδα Le Monde, ότι ο γαλλικός στρατός έχει τη δυνατότητα ανάπτυξης στρατιωτικής δύναμης 20.000 ανδρών εντός ενός μηνός.

Υπενθυμίζεται ότι ο Στρατηγός Σιλ, στο περιθώριο της άσκησης Steadfast Defender, που διοργάνωσε το ΝΑΤΟ το Μάρτιο, είχε αναφέρει ότι η αποστολή του επικεφαλής των χερσαίων δυνάμεων είναι «να αποφύγει τον πόλεμο», προσθέτοντας ότι, πέραν της πυρηνικής αποτροπής, η χώρα του οφείλει να επικεντρώσει την προσοχή της στην δυνατότητα αποτροπής και με συμβατικά στρατιωτικά μέσα.

«Οι Ευρωπαίοι πρέπει να μπορούν να αναλάβουν κινδύνους»

Στο ίδιο μήκος κύματος και με αφορμή την επίσκεψη του στρατηγού Μίκαελ Μπίντεν, αρχηγού των Σουηδικών Ενόπλων Δυνάμεων, σε μία από τις τρεις πυρηνικές βάσεις της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας, έπειτα από πρόσκληση του Γάλλου ομολόγου του, του στρατηγού Τιερί Μπουκχάρντ, ο τελευταίος δήλωσε ότι «πολλοί ευρωπαϊκοί στρατοί “γεννήθηκαν” στο ΝΑΤΟ, αλλά αυτό δεν ισχύει για τη Σουηδία και τη Γαλλία», οι οποίες έχουν «ισχυρή ταυτότητα».

 

«Από το 2020, τόσο ο στρατός όσο και οι πολιτικοί λένε ότι ο κίνδυνος μιας μεγάλης εμπλοκής αυξάνεται και ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για πόλεμο υψηλής έντασης. Επομένως δεν είναι κάτι που ανακαλύψαμε, ακόμα κι αν ο πόλεμος στην Ουκρανία μας κάνει να το συνειδητοποιήσουμε γρήγορα και με πολύ σημαντικό τρόπο», ανέφερε ο Γάλλος στρατηγός.

«Ο γαλλικός στρατός είναι απλώς μια χάρτινη τίγρη χωρίς αποθέματα πυρομαχικών»

Και πρόσθεσε: «Σήμερα διακυβεύεται η ασφάλεια της ευρωπαϊκής ηπείρου. Δεν μπορούμε να θεωρήσουμε, ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μας αφορά σε δεύτερο βαθμό. Ο πόλεμος στην Ουκρανία μας αφορά, διότι εμπλεκόμαστε στις συνέπειές του. Ως εκ τούτου, οι Ευρωπαίοι πρέπει να μπορούν να αναλάβουν κινδύνους για να εγγυηθούν την ασφάλεια στην Ευρώπη την επόμενη δεκαετία».

Από την άλλη, ωστόσο σε κείμενο του εξειδικευμένου στα στρατιωτικά ζητήματα γαλλικού think tank Mars, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα La Tribune με τίτλο: «Ο γαλλικός στρατός είναι απλώς μια χάρτινη τίγρη χωρίς αποθέματα πυρομαχικών», υποστηρίζεται, ότι η Γαλλία δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει έναν μεγάλο πόλεμο εναντίον μιας χώρας με σημαντικούς στρατιωτικούς πόρους και κατά συνέπεια, πρέπει να αυξήσει τα αποθέματα πυρομαχικών για να εγγυηθεί την ασφάλειά της.

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΕ ΜΠΕ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ