23.8 C
Chania
Friday, September 27, 2024

“Η Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα”: Ομόφωνο ψήφισμα Δήμου Αποκορώνου ενάντια στην υποχρηματοδότηση

Ημερομηνία:

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αποκορώνου εξέδωσε ομόφωνα ψήφισμα με το οποίο ζητά την άμεση αύξηση της χρηματοδότησης των σχολικών μονάδων του δήμου. Με την κατάργηση των σχολικών επιτροπών, όλο το βάρος της συντήρησης και λειτουργίας των σχολείων έχει μεταφερθεί στους δήμους, οι οποίοι όμως αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε πόρους.

Το ψήφισμα τονίζει την ανάγκη για επαρκή χρηματοδότηση ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, η συντήρηση των κτιρίων και η παροχή των απαραίτητων εκπαιδευτικών πόρων. Ο Δήμος Αποκορώνου απευθύνει έκκληση στην Πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς να λάβουν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο Δήμαρχος Αποκορώνου κατά τη συζήτηση για την έκδοση του ψηφίσματος στο δημοτικό συμβούλιο είπε τα εξής:

« πάρα πολλές φορές συνάδελφοι από εδώ μέσα, αλλά και ο ομιλών, έχουμε τονίσει την υποχρηματοδότηση από το Υπουργείο Παιδείας και στον τομέα αυτό. Και μάλιστα και από την ΠΕΔ και από την ΚΕΔΕ έχουν τεθεί τέτοιου είδους αιτήματα. Εμείς μάλιστα τον Δεκέμβριο και το επαναλάβαμε και πάλι, πριν ένα μήνα περίπου, ζητήσαμε μια επιπλέον χρηματοδότηση 60.000 ευρώ από την Περιφέρεια Κρήτης, η οποία είναι σε συνεννόηση με την Τεχνική Υπηρεσία να δούμε πότε θα μπορέσουμε να την εκταμιεύσουμε, μιας και η Περιφέρεια υποχρηματοδοτείται για να το γνωρίζετε αυτό όσον αφορά τη ροή των χρηματοδοτήσεων προς Δήμους και Περιφέρειες. Άρα, η πίεση μας θα πρέπει να είναι προς το κέντρο εξουσίας ούτως ώστε  επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά να μπορέσουμε να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα».

Στη συνέχεια ο κ. Κουκλινός Ανδρέας επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης έλαβε τον λόγο για να τοποθετηθεί επι του θέματος: « …Συμφωνούμε και εμείς με την σειρά μας και εγώ ως συνάδελφος είμαι υπερ του ψηφίσματος και να κάνουμε ότι μπορούμε γιατί η παιδεία είναι απαραίτητη στην κοινωνία…»

Ο κ. Γύπαρης Κωνσταντίνος επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης έλαβε τον λόγο για να τοποθετηθεί επι του θέματος λέγοντας τα εξής: «…και εμείς συμφωνούμε, απόλυτα συμφωνούμε και μακάρι να μπορούσαμε να έχουμε πολύ περισσότερα χρήματα στην παιδεία, που είναι και το μέλλον αυτού του τόπου…»

Σε συνέχεια ο κ. Μελισσσάκης Νικήτας επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης έλαβε τον λόγο ,λέγοντας τα εξής: «…συμφωνούμε και εμείς η Λαϊκή Συσπείρωση με το ψήφισμα…απλώς οι Σχολικές Επιτροπές καταργήθηκαν για να γίνει οικονομία κλίμακους. Η Κυβέρνηση ήθελε να μειώσει τα χρήματα για την Παιδεία. Είχαν από τις Σχολικές Επιτροπές φωνή οι Εκπαιδευτικοί, οι Σύλλογοι Γονέων, η Ενωση Γονέων ακόμα και οι μαθητές. Τώρα αυτή τη δυνατότητα δεν την έχουν…» 

Ο Πρόεδρος στη συνέχεια έδωσε τον λόγο στον κ. Φλεμετάκη Ευστράτιο Περιφερειακό Σύμβουλο και πρόεδρο της Κοινωφελούς για να τοποθετηθεί επι του θέματος: «…Σίγουρα το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης είναι και στην Περιφέρεια Κρήτης, οι «στρόφιγγες» έχουν κλείσει όπως είπε ο κ. Δήμαρχος. Από εκεί και πέρα σίγουρα και αυτά τα λίγα χρήματα που έρχονται στους Δήμους και στις Σχολικές Επιτροπές και  στην Περιφέρεια….πρέπει να βάζουμε προτεραιότητες είτε αυτά είναι για την Παιδεία είτε είναι για την Υγεία, είτε είναι για τους δρόμους, να μπαίνουν σε μια σειρά γιατί αυτό το φαινόμενο υποχρηματοδότησης θα συνεχίσει να υπάρχει… τα μηνύματα δεν είναι τόσο καλά…»

Ακολούθησε διαλογική συζήτηση μεταξύ των συμβούλων και των παρευρισκόμενων Διευθυντών των Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Αποκορώνου.

Στο ψήφισμα αναφέρονται τα εξής:

Το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Αποκορώνου  με την συμμετοχή και την στήριξη των Διευθυντών των Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Αποκορώνου, εγκρίνει  το παρακάτω Ψήφισμα:

«Υποχρηματοδότηση Σχολικών Μονάδων Δήμου Αποκορώνου»

Στον Δήμο Αποκορώνου, λειτουργούν 21 εκπαιδευτικές δομές της Α΄βαθμιας Εκπαίδευσης και 4 δομές της Β΄θμιας Εκπαίδευσης και όπως είναι γνωστό με τον νόμο 3582/2010 όλες οι αρμοδιότητες για τα σχολεία, όπως η συντήρηση τους, λειτουργικά έξοδα, αναλώσιμα, επισκευές και άλλα, έχουν ανατεθεί εξ’ ολοκλήρου στους δήμους, μέσω των σχολικών επιτροπών. Όλα αυτά τα χρόνια και παρά την ελλιπή χρηματοδότηση από τις εκάστοτε κυβερνήσεις μείωση περί το 70%,  ο Δήμος Αποκορώνου ενίσχυε οικονομικά τις δομές κυρίως από ίδιους πόρους, ώστε να κρατά υψηλό το επίπεδο εκπαίδευσης στον Αποκόρωνα.

Κατόπιν όμως της υπ’ αριθμ. 1160/86921/11.10.2023 εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, από 1/7/2024 καταργήθηκαν οι αρμόδιες σχολικές επιτροπές, με αποτέλεσμα όλες οι ανάγκες των σχολείων να καταλήγουν άμεσα στον δήμο, χωρίς να υπάρχει κανένας σχεδιασμός στην χρηματοδότηση που πρέπει να συνεχίσει να υφίσταται από την κεντρική διοίκηση ώστε να σχολεία να συνεχίσουν να λειτουργούν απρόσκοπτα.

Με δεδομένο τις όλο και αυξανόμενες ανάγκες των σχολείων του δήμου μας, για την συντήρηση των κτηρίων, την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού υλικού, την θέρμανση και τα αναλώσιμα, το κόστος των οποίων όλο και αυξάνονται εξαιτίας της ακρίβειας  και παρ’ όλη τη συνεχή οικονομική στήριξη από τον Δήμο μας, ζητάμε την άμεση αύξηση της χρηματοδότησης των σχολικών μονάδων του δήμου Αποκορώνου,

  • Ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία τους,
  • Να είναι δυνατή η συντήρηση και αναβάθμιση των σχολικών εγκαταστάσεων σε αντισεισμική θωράκιση και πυροπροστασία, αλλά και την επανασύσταση του ΟΣΚ
  • Να είναι επαρκής η παροχή των απαραίτητων εκπαιδευτικών πόρων και υλικών για την διασφάλιση της ποιοτικής εκπαίδευσης των μαθητών μας.

Η Εκπαίδευση, Δημόσια και Δωρεάν είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των πολιτών και το κράτος οφείλει να λάβει (επένδυση στην εκπαίδευση αποτελεί επένδυση στο μέλλον του τόπου μας. Η πολιτεία και οι αρμόδιοι φορείς οφείλουν να λάβουν) άμεσα μέτρα ώστε τα σχολεία του Δήμου Αποκορώνου να παρέχουν το επίπεδο εκπαίδευσης που αξίζει στα παιδιά μας!

 

 

 

Η απόφαση αυτή έλαβε αύξοντα αριθμό 146/2024

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δημοσκόπηση: Οι εκπλήξεις στις μετακινήσεις των ψηφοφόρων

Αξιοσημείωτα είναι τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Metron Analysis για το...

Καθηγήτρια του Πολυτεχνείου Κρήτης, ξεπέρασε τις 10.000 αναφορές στο ερευνητικό της έργο σύμφωνα με το Google Scholar

Η Καθηγήτρια Διονυσία Κολοκοτσά της Σχολής Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος...