15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Η «Διάλεξη της Χρονιάς 2022» στο ΚΑΜ με τον Δημήτρη Αντωνακάκη

Ημερομηνία:

Το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (CΑΜ) διοργανώνει τη Διάλεξη της Χρονιάς 2022, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Μεγάλο Αρσενάλι στα Χανιά στις 3 Δεκεμβρίου με προσκεκλημένο τον διεθνώς διακεκριμένο αρχιτέκτονα Δημήτρη Αντωνακάκη.

Την ευθύνη της διοργάνωσης έχουν η ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ και η Αρχιτεκτονική Επιτροπή του CΑΜ. Ο θεσμός της Διάλεξης της Χρονιάς ξεκίνησε το 2017 με προσκεκλημένους τους αρχιτέκτονες Γιάννης Τσιώμη και Christianne Mazzoni και συνεχίστηκε το 2019 με καλεσμένο τον αρχιτέκτονα Anthony Vidler. Πρόκειται για μία σειρά διαλέξεων αρχιτεκτόνων εγνωσμένου κύρους.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στις 3 Δεκεμβρίου, 2022 στις 19:00 στο Μεγάλο Αρσενάλι.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό

Ο Δημήτρης Αντωνακάκης είναι αρχιτέκτονας με διεθνή αναγνώριση για το έργο που ασκεί με δημιουργική συνέπεια από το 1959 σε συνεργασία με την αρχιτέκτονα Σουζάνα Αντωνακάκη (1935-2020). Γεννήθηκε το 1933 στα Χανιά και έχει συνδέσει σημαντικό μέρος της δράσης του με την πόλη των Χανίων ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Κέντρου Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (ΚΑΜ) από το 1997 έως το 2011, αλλά και με τις αρχιτεκτονικές προτάσεις που υλοποίησε στα κτίρια του Campus της Αρχιτεκτονικής σχολής του Πολυτεχνείου Κρήτης. Για το έργο του ευρύτερα στην Κρήτη (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης, Πολυτεχνείο Κρήτης κλπ.) ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Χανίων (ΣΑΧ) το 1998.

Το 1965 ίδρυσε με τη Σουζάνα Αντωνακάκη το Εργαστήριο 66 – αργότερα Α66 ή Atelier66, στο οποίο προστέθηκαν τα επόμενα χρόνια συνάδελφοί τους αρχιτέκτονες ως ισότιμοι συνεργάτες. Στη δράση του Atelier66 συγκαταλέγονται εξαιρετικά σημαντικά κτίρια, εκδόσεις, συμμετοχές σε βραβευμένους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και συμμετοχές σε εκθέσεις (όπως στην εκπροσώπηση της Ελλάδας στην 5η Biennale Αρχιτεκτονικής στην Βενετία το 1991), έργα που στο σύνολό τους τελικά συνέβαλαν στην διαμόρφωση των σύγχρονων αρχιτεκτονικών τάσεων. Η αρχιτεκτονική των Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη καταδεικνύει μια αναγνωρίσιμη προσέγγιση που συνδέεται με μια μεσογειακή απόδοση του μοντερνισμού που συνδυάζει ορθολογικά δομικά στοιχεία με βιωματικά ποιητικά στοιχεία ανάγνωσης του τόπου όπου υλοποιείται, καθιστώντας το έργο τους σημείο αναφοράς για τη σύγχρονη αρχιτεκτονική στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς.

Διαλέξεις, βιβλία, άρθρα, προσκλήσεις για ομιλίες σε επίσημους φορείς, συνυπάρχουν άρρηκτα και συνοδεύουν όλα αυτά τα χρόνια την αρχιτεκτονική του Δημήτρη Αντωνακάκη συνεισφέροντας στην πνευματική ζωή του τόπου καθώς αναδεικνύουν την αρχιτεκτονική ως μια επιστημονική αλλά και ουμανιστική χωρική πρόταση για τη συνύπαρξη των ανθρώπων. Η ιδιόμορφη ματιά και δράση του Δημήτρη Αντωνακάκη αποδίδει έναν παραδειγματικό τρόπο πνευματικής και επιστημονικής άσκησης της αρχιτεκτονικής συνιστώντας ένα σημαντικό ορόσημο τόσο για την αρχιτεκτονική δημιουργία αλλά και την αρχιτεκτονική εκπαίδευση.

Την επιμέλεια της εκδήλωσης έχουν αναλάβει οι αρχιτέκτονες Γιώργος Δασκαλάκης, Ξανθή Μπαλαδήμα (μέλη του αρχιτεκτονικού γραφείου Ixnos Architects) και Πέννυ Χωραφά σε συνεργασία με την Αρχιτεκτονική Επιτροπή του Κέντρου Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (Λευτέρης Βεργεράκης, Βαλίνα Γεροπάντα, Ανδρέας Θεοδωρίδης, Γιώργος Καλλιγέρης, Ζαχαρίας Πιστόπουλος, Δημήτρης Τσακαλάκης).

1. 1962- 63 Μέλος του διοικητικού συμβουλίου και ταμίας της Ένωσης Ελλήνων Αρχιτεκτόνων.
2. 1965- 86 Ιδρυτικό μέλος του Atelier66.
3. 1958- 92 Λέκτορας στη σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ.
4. 1975- 77 Πρόεδρος (1975) και αντιπρόεδρος (1976) της σχολής.
5. Υποψήφιος δύο φορές για τη θέση του καθηγητή Αρχιτεκτονικών Συνθέσεων (1978, 1990- δεν εκλέχθηκε)
6. Επισκέπτης καθηγητής στη σχολή αρχιτεκτονικής του ΜΙΤ στη Βοστώνη (1994- 1999),στη σχολή αρχιτεκτόνων μηχανικών ΕΜΠ (1997- 1998) και στο τμήμα αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Πάτρας (1999- 2000).
7. Καλλιτεχνικός διευθυντής του Κέντρου για τη Μεσογειακή Αρχιτεκτονική στα Χανιά (1997- 2007).
8. 1987- 88 Με πρόσκληση του καθηγητή Herman Hertzberger, γίνεται μέλος της διδακτικής ομάδας στο διεθνές σεμινάριο σχεδιασμού στη σχολή αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου του Delft (1987) και του Split (1988).
9. 1987 Ιδρυτικό μέλος του Α66 atelier, μέχρι σήμερα.
10. 1995 Αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αρχιτεκτονικής του Παρισιού (Academie d’ Architecture).
11. 2007 Επίτιμος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...