24.8 C
Chania
Sunday, September 29, 2024

“Η διαβόητη και πανίσχυρη συντεχνία των δασολόγων!”

Ημερομηνία:

Ο Απόστολος Κυριαζόπουλος, Αναπληρωτής καθηγητής Δασολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου, με ένα σύντομο κείμενο που ανέρτησε στον λογαριασμό του στο facebook μιλά για το κόστος της απαξίωσης της δασικής υπηρεσιας και των δασολόγων:

Η διαβόητη και πανίσχυρη συντεχνία των δασολόγων!

Όταν η επιστημονική γνώση και οι εργαζόμενοι στην αντίστοιχη υπηρεσία δεν εξυπηρετούν το αφήγημα και συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές η εύκολη λύση είναι να λοιδορηθούν και να απαξιωθούν στην κοινωνία. Όταν μάλιστα ο συγκεκριμένος κλάδος είναι μικρός η απαξίωση γίνεται ευκολότερα.
Έτσι σήμερα, ενώ οι δασικές πυρκαγιές σε Εύβοια και Πελοπόννησο συνεχίζονται, ο κ. Χαρδαλιάς κατηγόρησε τη Δασική Υπηρεσία. Κατά τη γνώμη του είναι γραφειοκρατική (και μη παραγωγική επομένως) επειδή καθυστερεί αποφάσεις και μελέτες, λες και για τη λειτουργία της με ελάχιστο πλέον προσωπικό καθώς έχουν 13 χρόνια να γίνουν διορισμοί, ευθύνεται η ίδια. Η προσπάθεια απαξίωσης της Δασικής Υπηρεσίας γίνεται βέβαια και από μη επώνυμους στα ΜΜΕ και στα κοινωνικά δίκτυα που την κατηγορούν επιπροσθέτως ως αρτηριοσκληρωτική και μη φιλική στον πολίτη επειδή εφαρμόζει τη νομοθεσία, και δεν αφήνει πχ τους πολίτες να κόβουν δένδρα χωρίς άδεια.
Παράλληλα απαξιώνεται και η δασολογική επιστήμη γενικότερα. Βγήκαν, λίγοι δυστυχώς, δασολόγοι στα ΜΜΕ και εξέφρασαν την άποψή τους για τις δασικές πυρκαγιές. Κοινό σημείο σχεδόν σε όλες τις παρεμβάσεις και τοποθετήσεις ήταν η υπογράμμιση της ελλιπούς πρόληψης και διαχείρισης των δασών λόγω υποχρηματοδότησης που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της εύφλεκτης βιομάζας. Πολλοί μίλησαν και για τη λανθασμένη επιλογή της μεταφοράς της αρμοδιότητας της δασοπυρόσβεσης στο Πυροσβεστικό Σώμα το 1998. Την αποτυχία της επιλογής αυτής επιβεβαιώνουν τα στατιστικά στοιχεία, αλλά και ο Αντιστράτηγος Ε.Α. κ. Γκουρμπάτσης, Υπαρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος. Σχεδόν όλοι τόνισαν την ανάγκη ενίσχυσης της αποδεκατισμένης Δασικής Υπηρεσίας. Όλα όσα ειπώθηκαν είναι σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής Γκολντάμερ για τα αίτια των πυρκαγιών στην Ελλάδα, το οποίο έμεινε στα συρτάρια.

Κανένας από την κυβέρνηση δεν απάντησε σε όλα αυτά, απαξιώνοντάς τους στην ουσία, ακριβώς επειδή το αφήγημα της επιτυχούς δασοπροστασίας αμφισβητείται. Αντίθετα, κάποιοι επέλεξαν να επιτεθούν μιλώντας για τη συντεχνία των δασολόγων που ενδιαφέρεται μόνο για τα συμφέροντά της και όχι για το καλό της κοινωνίας και του περιβάλλοντος. Η αμφισβήτηση της επιστημονικής γνώσης γίνεται όλο και περισσότερο συχνό φαινόμενο. Δυστυχώς οι απόψεις αυτές μας γυρνούν πολλά χρόνια πίσω ως κοινωνία, αιώνες για την ακρίβεια.

May be an image of fire and outdoors

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

“Οι Απαράδεκτοι”… Υποστηρίζουν τη Διαμαντοπούλου | Φωτός

Ένα διαφορετικό βίντεο προεκλογικής εκστρατείας για τις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, δημοσίευσε...

Τώρα αμερικάνοι συνταξιούχοι και στο Κουμ – Καπί;

Υπάρχει μία τάση τα τελευταία χρόνια που διαρκώς γίνεται...

Ο Παύλος Πολάκης ξεκινά σήμερα από τα Χανιά την προεκλογική του εκστρατεία για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ

Την πρώτη του συγκέντρωση ως υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξήγγειλε...