15.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Η Δύση πρότεινε όρους παράδοσης στον Πούτιν μετά την υποχώρηση από τη Χερσώνα

Ημερομηνία:

Η Δύση προσέφερε τους όρους παράδοσης στον Πούτιν, όπως αποκάλυψε σήμερα ειδικός σε θέματα πολιτικής, καθώς τα στρατεύματα της Μόσχας αναγκάστηκαν να αποσυρθούν από την πόλη Χερσώνα.

Ο καθηγητής Βάλερι Σολοβέι, στο διάσημο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας ο οποίος ισχυρίζεται ότι έχει διασυνδέσεις με το Κρεμλίνο, είπε ότι η παράδοση θα οδηγήσει τη Ρωσία να παραχωρήσει όλα τα εδάφη στην Ουκρανία με εξαίρεση την Κριμαία, η οποία θα γίνει αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη και το καθεστώς της δεν θα συζητηθεί ξανά μέχρι το 2029.

Σε αντάλλαγμα, ο Πούτιν και οι σύντροφοί του θα αποφύγουν τις ποινικές κατηγορίες για τον πόλεμο και θα τους επιτραπεί να παραμείνουν στην εξουσία, ισχυρίστηκε ο καθηγητής Σολοβέι, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως η πρόταση έχει συζητηθεί μεταξύ του Κιέβου και των δυτικών συμμάχων του πριν παρουσιαστεί στον στενό κύκλο του Πούτιν – ο οποίος έχει αντιδράσει θετικά στην ιδέα.

Η Ρωσία ζητά την επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τις τελευταίες ημέρες, ενώ υπήρξαν δημοσιεύματα που ισχυρίζονται ότι η Ουάσιγκτον καλεί το Κίεβο να κάνει το ίδιο.

Ο στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, επικεφαλής του γενικού επιτελείου των ΗΠΑ, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι μια χειμερινή εκεχειρία αποτελεί «ευκαιρία» για συνομιλίες.

Ο Πρόεδρος Ζελένσκι έχει υποσχεθεί στο παρελθόν ότι δεν θα διαπραγματευτεί ποτέ με τη Ρωσία όσο ο Πούτιν παραμένει στην εξουσία.

Η είδηση ​​προέκυψε καθώς η Ουκρανία απελευθέρωσε σήμερα τη Χερσώνα μετά από οκτώ μήνες ρωσικής κατοχής, με τα στρατεύματα να χαιρετίζονται ως ήρωες μετά την φυγή των τελευταίων δυνάμεων του Πούτιν. Οι ντόπιοι που κλαίγοντας τραγούδησαν, χόρεψαν, αγκαλιάστηκαν, φιλήθηκαν και φώναξαν νικηφόρα συνθήματα καθώς οι στρατιώτες του Κιέβου έφτασαν για να πάρουν πίσω την πόλη – με τα πάρτι να συνεχίζονται μέχρι τη νύχτα.

Η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι ολοκλήρωσε την υποχώρηση πέρα ​​από τον ποταμό Δνείπερο χωρίς να χάσει ούτε έναν στρατιώτη, αλλά οι Ουκρανοί έκαναν λόγο για μια χαοτική υποχώρηση, με στρατιώτες να πετάνε τις στολές τους ή να πνίγονται στο ποτάμι προσπαθώντας να διαφύγουν.

Ο Σολοβέι είπε ότι οι όροι της συμφωνίας απαιτούν από τη Ρωσία να παραιτηθεί από οποιαδήποτε αξίωση για την υπόλοιπη περιοχή της Χερσώνας, μαζί με τη Ζαπορίζια, το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ. Η Κριμαία θα παραμείνει μέρος της Ρωσίας, αλλά θα αποστρατικοποιηθεί, με ταυτόχρονη μετεγκατάσταση του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Μια αποστρατικοποιημένη ζώνη πλάτους 60 μιλίων θα δημιουργηθεί κατά μήκος των συνόρων μεταξύ Λευκορωσίας, Ρωσίας και Ουκρανίας χωρίς να επιτρέπονται βαρέα όπλα εντός της ζώνης. Η Ρωσία θα πρέπει επίσης να εγκαταλείψει τη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή της Υπερδνειστερίας της Μολδαβίας, ενώ η Ουκρανία θα δεσμευθεί να μην ενταχθεί στο ΝΑΤΟ για τουλάχιστον επτά χρόνια.

"google ad"

Έξι χώρες συμφώνησαν να παράσχουν εγγυήσεις ασφαλείας, ισχυρίστηκε ο Σολοβέι, αν και δεν τις κατονόμασε. Οι εγγυήσεις θα περιλάμβαναν πιθανότατα ένα συμφώνου υπεράσπισης της Ουκρανίας εάν δεχόταν ξανά επίθεση, και οι εγγυητές είναι πιθανότατα τους στενότερους συμμάχους του Κιέβου – μεταξύ αυτών οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Εάν ο πρόεδρος αρνηθεί αυτούς τους όρους που το ρωσικό κατεστημένο είναι έτοιμο να δεχτεί… τότε οι στρατιωτικές ενέργειες συνεχίζονται», είπε.

«Εάν συνεχιστούν οι μαζικές επιθέσεις με ρουκέτες στις κρίσιμες υποδομές της Ουκρανίας, πρώτα απ’ όλα στους σταθμούς παραγωγής ενέργειας, αυτό σημαίνει ότι ο πρόεδρος δεν αποδέχεται αυτούς τους όρους», είπε.

«Αν δεν υπάρξει βομβαρδισμός, δεν σημαίνει απαραίτητα αποδοχή [της πρότασης για παράδοση]. Σημαίνει ότι ο στοχασμός συνεχίζεται και γίνεται προσπάθεια να υπάρξει επιπλέον χρόνος για να εκτιμηθεί η κατάσταση».

Η είδηση ​​μιας πιθανής ρωσικής παράδοσης έρχεται καθώς ο στρατός του Πούτιν αντιμετωπίζει μια δεινή κατάσταση στα πεδία των μαχών της Ουκρανίας.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ