22.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Η επόμενη μέρα για τους εμπόρους και τους ΕΒΕ

Ημερομηνία:

Λίγες ημέρες απομένουν μέχρι τις 25 Γενάρη που μια νέα κυβέρνηση, θα πάρει τη σκυτάλη από την προηγούμενη των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Δεν θα αναφερθώ στις κυβερνήσεις των προηγουμένων χρόνων που μας έφεραν μέχρι εδώ. Θλιβερό παρελθόν ειδικά για εμάς τους μικρούς ΕΒΕ αυτοαπασχολούμενους, που είδαμε το εισόδημα μας να συρρικνώνεται, να μπαίνει λουκέτο σε πάνω από 300.000 μαγαζιά, να βγαίνουν στην ανεργία και στην εξαθλίωση ένα μεγάλο κομμάτι των ΕΒΕ.

Θα αναφερθώ στην επίδοξη κυβέρνηση του ΄΄ΣΥΡΙΖΑ΄΄ και στις θέσεις του για τους μικρούς ΕΒΕ και α/α που από την Δ.Ε.Θ. και μετά έχουν δεί το φως της δημοσιότητας. Ανακυκλώνοντας συνταγές αποτυχημένης πολιτικής που εμάς τους μικρούς ΕΒΕ όχι μόνο δεν μας εξυπηρετούν αλλά και δεν μας δίνουν καμία διέξοδο προοπτικής να συνεχίσουμε τη δραστηριότητα μας.

Βαθιά προσηλωμένοι στο πλαίσιο που καθορίζει η Ε.Ε., που εμάς μας θεωρεί ΄΄διαρθρωτικό΄΄ πρόβλημα και πρέπει να φύγουμε από την μέση, αποκάλυψαν το πώς αντιλαμβάνονται καθοριστικά ζητήματα, όπως είναι η λεγόμενη «επανεκκίνηση» και η λεγόμενη «ανάπτυξη» αλλά και τι θέση παίρνουν για ζητήματα όπως η απελευθέρωση της αγοράς, το ασφαλιστικό, τα αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης.

Όπως για σημαντικά θέματα που έχουν ήδη μπει βίαια και κατ εντολή της Ε.Ε. και των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, έτσι και για θέματα όπως η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, η διεύρυνση του ωραρίου, οι προϋποθέσεις άσκησης επαγγέλματος, υπάρχει «άκρα του τάφου σιωπή», όπως φυσικά συνάδει με το ευρωπαϊκό προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ. Η απουσία αναφοράς στο ασφαλιστικό και ειδικά στον Ο.Α.Ε.Ε. που βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας πρέπει να προβληματίσουν και τον πιο κοντινό προς αυτούς ψηφοφόρο.

Ψίχουλα είναι η υπόσχεση ότι θα επαναφέρουν την 13η σύνταξη σε τμήμα των συνταξιούχων, τη στιγμή που δεν αρθρώνουν λέξη για τις μειώσεις των συντάξεων, την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, τη ληστεία των αποθεματικών των ταμείων μας. Ποιά είναι τα αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης που είχανε εξαγγείλει κατά το πρόσφατο παρελθόν και τώρα ξεχάσανε;

Ζητάνε να παραμείνει σταθερό το 12.000€ αφορολόγητο στα φυσικά πρόσωπα, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι οι νόμοι που είναι σε ισχύ μπορούν εύκολα να μετατρέψουν την επαναφορά του αφορολόγητου σε κενό γράμμα. Από πότε ανακαλύψανε ότι η φορολόγηση των επιχειρήσεων στο 26% βρίσκεται κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και δεν αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξη που ευαγγελίζονται;

Γνωρίζουν με τι συντελεστή φορολογούνται οι μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις; Και αν ναι, γιατί δεν το αυξάνουν για να προσδοκούν και σημαντικά φορολογικά οφέλη από αυτούς που πραγματικά έχουν; Τι είναι όμως κατά την άποψη τους αυτό που θα επανεκκινήσει την οικονομία και θα επιφέρει κοινωνική δικαιοσύνη στον χώρο μας; Η σύσταση επιτροπής εξώδικου διακανονισμού για την ρύθμιση χρεών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά μας ταμεία με 84 δόσεις που δεν θα ξεπερνούν το 30 % του εισοδήματος του οφειλέτη θεωρείται πρωτοποριακή εξέλιξη; Για να μιλάμε κατ’ ουσίαν και όχι κατ’ επίφαση, αυτό που μας επιφυλάσσουν τέτοιες ρυθμίσεις είναι η αναγνώριση των βεβαιωμένων υποχρεώσεων που μας έχει χρεώσει το κράτος χωρίς την δικιά μας συγκατάθεση.

Πώς μπορούμε να επιβιώσουμε αν το 30% του ετήσιου εισοδήματος μας το ξοδεύουμε στις δόσεις; Με ποια λογική δεν θα προκληθούν και νέα χρέη; Δυστυχώς οι εξαγγελίες ότι τέτοια μέτρα θα ανακουφίσουν και θα αποκαταστήσουν την φοροδοτική ικανότητα στους μικρούς και μεσαίους εμπόρους και αυτοαπασχολούμενους μόνο σαν τα ανέκδοτα του «Κλήδονα» μπορούν να ακουστούν, από τη στιγμή που τα πραγματικά δεδομένα είναι τα εξής: Τα χρέη μας δεν έπεσαν από τον ουρανό και δεν δημιουργήθηκαν από δικιά μας υπαιτιότητα. Διογκώθηκαν ως συνέπεια συγκεκριμένης οικονομικής πολιτικής. Οι οφειλές ανείσπρακτες γιατί δεν υπάρχουν λεφτά.

Όσον αφορά την εξαγγελία τους για άμεση παύση ποινικών διώξεων και κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών και δωδεκάμηνη αναστολή διώξεων σε οφειλέτες με αποδεδειγμένο μηδενικό εισόδημα που είναι σε ρύθμιση: Για το πρώτο εξαγγείλανε κάτι που ήδη ισχύει. Για το δεύτερο, ποια «μαθηματικά» θα χρησιμοποιηθούν για να υπολογιστεί το 30 % του μηδενικού εισοδήματος ώστε να προσδιοριστεί το ύψος των δόσεων ενός οφειλέτη με μηδενικό εισόδημα;! Η δε κατάργηση της προσωποκράτησης γενικά και χωρίς προϋποθέσεις είναι μια πρώτης τάξεως προσφορά ασυλίας στους μεγάλο επιχειρηματίες οι οποίοι έχουν και τα μεγάλα χρέη.

Τελειώνοντας, δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην νέα «αρχιτεκτονική» του τραπεζικού συστήματος που θα περιλαμβάνει νέες συνεταιριστικές τράπεζες, τράπεζες ειδικού σκοπού, δημόσια αναπτυξιακή τράπεζα. Τα ίδια και σ’ αυτό. Ένα οικονομικοκοινωνικό εργαλείο που χρησιμοποιεί το καπιταλιστικό σύστημα, όχι προς όφελος των πολλών αλλά προς πλουτισμό των ολίγων. Ποια αλήθεια μικρομεσαία επιχείρηση έχει σήμερα τις προϋποθέσεις δανεισμού και τι να τον κάνει μπροστά στον όγκο των χρεών και της περιορισμένης αγοραστικής δύναμης.

Τέτοιες προτάσεις και πρόγραμμα τις «μεταμνημονιακής» εποχής που ευαγγελίζεται μια «αριστερή» διακυβέρνηση δεν αφορά εμάς τους μικρούς εμπόρους και αυτοαπασχολούμενους. Αφορά τα μονοπώλια και τους επιχειρηματικούς ομίλους διαβεβαιώνοντας τους μάλιστα ότι η κερδοφορία τους δεν κινδυνεύει. Η επόμενη μέρα εμάς θα μας βρει με τα ίδια προβλήματα, με τα ίδια αδιέξοδα, με την ίδια και χειρότερη ασφυκτική μονοπώληση της αγοράς, με αρκετούς από εμάς εξαθλιωμένους, έχοντας χάσει κόπους και θυσίες μιας ζωής.

Η πραγματικότητα που βιώνουμε οι μικροί ΕΒΕ και α/α πρέπει να αποτελέσει κριτήριο ψήφου για τις εκλογές στις 25 Ιανουαρίου. Να απορρίψουμε τις ψεύτικες υποσχέσεις και τα εκβιαστικά διλήμματα. Ο δρόμος που προτείνει το ΚΚΕ είναι ο μόνος ρεαλιστικός. “Σωτήρες” και “ταχυδακτυλουργοί“ υπάρχουν μόνο στα παραμύθια. Στην πραγματική ζωή όμως που ζούμε η μόνη διέξοδος είναι αποδέσμευση από την Ε.Ε., μονομερής διαγραφή του χρέους και κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής.

Αυτός ο δρόμος που προτείνει το ΚΚΕ όσο δύσκολος και αν φαντάζει, έχει προοπτική, οδηγεί στο ΄΄ξέφωτο΄΄, στην ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Βουρλάκης Νίκος (έμπορος)
Υποψήφιος Βουλευτής Κ.Κ.Ε. ΧΑΝΙΩΝ
Μέλος Δ..Σ. Εμπορικού συλλόγου Χανίων
Μέλος Δ.Σ. Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ