24.8 C
Chania
Monday, September 30, 2024

«Η ΕΣΕΕ επιμένει σε χαμηλούς συντελεστές και προτείνει ένα απλούστερο σύστημα ΦΠΑ στην Ε.Ε.»

Ημερομηνία:

Στο πλαίσιο της συζήτησης στην Ολομέλεια της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ) επί του σχεδίου Πράσινης Βίβλου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το μέλλον του συστήματος ΦΠΑ, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, ως εκπρόσωπος του ελληνικού εμπορίου, συνέταξε και απέστειλε αναλυτικό υπόμνημα θέσεων και προτάσεων.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η ΕΣΕΕ, λόγω της πολύ δύσκολης οικονομικής συγκυρίας και της αδυναμίας των επιχειρήσεων να αντεπεξέλθουν σε βασικές τους υποχρεώσεις, έχει επανειλημμένως διατυπώσει την πρότασή της για χαμηλότερο ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ  με ισοδύναμη δημοσιονομική απόδοση. Στις 29 Οκτωβρίου 2010 απέστειλε επιστολή προς την τότε ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την προώθηση ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ, με τη διατήρηση όμως ενός χαμηλού συντελεστή για τα είδη πρώτης ανάγκης. Την 1η Νοεμβρίου 2010 εξέδωσε δελτίο τύπου στο οποίο αναλύεται η ισοδύναμη δημοσιονομική απόδοση του ενιαίου ΦΠΑ. Στις 2 Μαΐου 2011 και επ’ αφορμή της διαμόρφωσης του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου, επανέφερε την προηγούμενη πρότασή της τεκμηριώνοντας την οικονομική της απόδοση.

Ο εμπορικός κόσμος πιστεύει ότι η άμεση εφαρμογή αυτής της πρότασης μπορεί να αποτελέσει μια  αποδοτικότερη σύνδεση της φορολογικής πολιτικής με την αναθέρμανση της αγοράς. Είναι εμφανές, και από την πορεία που έχουν λάβει τα φορολογικά έσοδα, ότι η εν λόγω πολιτική των συνεχών αυξήσεων του ΦΠΑ, είναι αδιέξοδη και δυσχεραίνει την ήδη δύσκολη κατάσταση που έχει επικρατήσει στην ελληνική αγορά.

Η πραγματικότητα είναι ότι, τα οφέλη που υποτίθεται ότι προέκυψαν πέρσι για τα κρατικά ταμεία τόσο από την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στο 23%, όσο και από την ένταξη για πρώτη φορά πολλών κλάδων στο ΦΠΑ αμφισβητούνται έντονα, με αποτέλεσμα ο ΦΠΑ να μην είναι στον ίδιο βαθμό υπολογίσιμος για την αύξηση των κρατικών εσόδων, επαναφέροντας έτσι στη συζήτηση το ζήτημα αφενός μεν του προσδιορισμού χαμηλότερου και ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ, αφετέρου δε του τρόπου είσπραξής του σε πραγματικό χρόνο.

Η ΕΣΕΕ εκφράζει την πεποίθηση ότι μέσα στο πλαίσιο της πολύ δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, της αδυναμίας των επιχειρήσεων να αντεπεξέλθουν σε βασικές τους υποχρεώσεις και της σημαντικότητας του ΦΠΑ ως κύριας πηγής φορολογικών εσόδων των κρατών μελών της Ε.Ε., θα πρέπει να επιδιωχθεί ένα  πιο απλό και αποτελεσματικό σύστημα ΦΠΑ που θα διέπει όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε..

Αναλυτικά, οι προτάσεις της ΕΣΕΕ συμπεριλαμβάνονται σε σχετικό υπόμνημα προς την Ε.Ε. επί του «Σχεδίου της Πράσινης Βίβλου για το μέλλον του ΦΠΑ» το οποίο και επισυνάπτεται.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης δήλωσε σχετικά :

«Ο Ιούλιος είναι ο καλοκαιρινός  μήνας του ΦΠΑ και συγκεκριμένα η 26η ημέρα  του,  εάν δεν έχει δοθεί κάποια παράταση, είναι η μέρα της υποχρέωσης καταβολής του ΦΠΑ που είτε  έχει, είτε δεν έχει  εισπραχθεί από τις επιχειρήσεις αποδίδεται  σε μηνιαία ή σε τριμηνιαία βάση.

Η καταβολή του ΦΠΑ μπορεί να έχει  γίνει εφιάλτης για περισσότερους από 1, 5 εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, αλλά κανείς δεν νομιμοποιείται να παρακινεί δημόσια για μη καταβολή του ΦΠΑ  και να παροτρύνει με οποιοδήποτε τρόπο κάποιον να διαπράξει κακούργημα ή πλημμέλημα, χωρίς να κινδυνεύει να τιμωρηθεί σύμφωνα με το άρθρο 184 για διέγερση, με ποινή φυλάκισης μέχρι τριών ετών βάσει του άρθρου 83 του Ποινικού Κώδικα.

Η συζήτηση για το ΦΠΑ γίνεται ακόμη πιο επίκαιρη δεδομένου ότι το θέμα συζητείται στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το «Σχέδιο της Πράσινης Βίβλου για το μέλλον του ΦΠΑ» και ελπίζουμε ότι οι προτάσεις μας θα βοηθήσουν στα πλαίσια του διαλόγου που έχει ξεκινήσει για ένα απλούστερο, ισχυρότερο και αποτελεσματικότερο σύστημα Φ.Π.Α. καταβολής και είσπραξης χωρίς να χρειάζεται η μικρομεσαία επιχείρηση να εκτελεί χρέη φοροεισπράκτορα».

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

“Οι Απαράδεκτοι”… Υποστηρίζουν τη Διαμαντοπούλου | Φωτός

Ένα διαφορετικό βίντεο προεκλογικής εκστρατείας για τις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, δημοσίευσε...

Τώρα αμερικάνοι συνταξιούχοι και στο Κουμ – Καπί;

Υπάρχει μία τάση τα τελευταία χρόνια που διαρκώς γίνεται...

Ο Παύλος Πολάκης ξεκινά σήμερα από τα Χανιά την προεκλογική του εκστρατεία για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ

Την πρώτη του συγκέντρωση ως υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξήγγειλε...