Η εμβάθυνση της ύφεσης σε συνδυασμό με τη σοβαρή μείωση των πωλήσεων και τον φορολογικό «εγκλωβισμό» των επιχειρήσεων σε υψηλά επίπεδα, καθιστούν την αναζήτηση λύσεων για τη φοροελάφρυνση πιο επίκαιρη από ποτέ. Βάσει αυτών, η ΕΣΕΕ καλεί την Κυβέρνηση να αναθεωρήσει την έως τώρα φορολογική στρατηγική της και να σκεφτεί την εφαρμογή ενός flat tax, ο οποίος θα επιβαρύνει λιγότερο την επιχείρηση και θα βελτιώσει το κλίμα στην αγορά.
Το ελληνικό εμπόριο πιστεύει ότι η εφαρμογή ενός σταθερού συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων (maximum flat tax) στο 20%, μπορεί να αποτελέσει μια αποδοτικότερη σύνδεση της φορολογικής πολιτικής με την «φορολογική συνέπεια» στην αγορά. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η κατάργηση των αναδρομικών φόρων και των έκτακτων εισφορών προηγούμενων χρήσεων, που δημιουργούν επιβαρύνσεις στα επίπεδα του 48% του τζίρου των ΜμεΕ. Η ΕΣΕΕ αποκρίνεται με κατηγορηματικό τρόπο θετικά σε παλαιότερη ερώτηση του Πρωθυπουργού προς τους εκπροσώπους των Κοινωνικών Εταίρων για το αν οι τελευταίοι δύνανται να εγγυηθούν για φορολογική συνέπεια σε περίπτωση μείωσης των φορολογικών συντελεστών.
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το δημοσιονομικό και κοινωνικοοικονομικό κόστος από το κλείσιμο μιας επιχείρησης είναι τεράστιο και πρέπει να αναθεωρηθούν όροι του Μνημονίου, ώστε να σταματήσει επιτέλους αυτή η «επιδημία λουκέτων». Η παύση λειτουργίας των Μμε Επιχειρήσεων, εκτός από στρατιές ανέργων εργοδοτών και εργαζομένων, προκαλεί τεράστιες απώλειες εσόδων για το δημόσιο, αφού του στερεί τουλάχιστον δέκα πηγές φορολογικών εσόδων όπως: ΦΕΝΠ, ΦΕΦΠ, ΦΠΑ, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΤΕΑΥΕΚ, ΦΜΥ, ΦΑΠ, ΕΤΑΚ, χαρτόσημο και δημοτικά τέλη. Από τα τέλη του 2009 έως και τις αρχές του 2011 υπολογίζεται ότι έχουν χαθεί, λόγω της μείωσης του αριθμού των επιχειρήσεων, περίπου 8 δις ευρώ δημοσίων εσόδων. Είναι ενδεικτικό ότι τα έσοδα του κράτους για το 2010, τόσο από άμεσους όσο και από έμμεσους φόρους, μειώθηκαν το 2010 κατά 11% και 12% αντίστοιχα και αυτή η τάση συνεχίζεται και στο πρώτο τετράμηνο του 2011. Η αγωνία όλων των εμπόρων εστιάζεται σήμερα στο εάν θα υπάρξει τέλος στην «ύφεση», προτού υπάρξει τέλος στην επιχείρηση. Ουσιαστικά, αυτό που συμβαίνει σήμερα στην αγορά είναι ένας «αγώνας χρόνου και δρόμου». Ποιος εν τέλει θα αντέξει περισσότερο, η ύφεση ή εμείς; Δυστυχώς, αυτό είναι ένα ερώτημα του οποίου την απάντηση δεν τη γνωρίζουμε, αλλά αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η ελληνική επιχειρηματικότητα παλεύει σκληρά, άνισα και με μεγάλες απώλειες.