15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Η ευρωπαϊκή οικονομία στη “θηλιά” του πληθωρισμού – Φόβος για νέες αυξήσεις επιτοκίων από ΕΚΤ

Ημερομηνία:

“Εκλωβισμένη” στην ακρίβεια και τις αρνητικές επιδράσεις του ανυποχώρητου πληθωρισμού παραμένει η Ευρωζώνη, με ορισμένες από τις μεγαλύτερες οικονομίες να δέχονται βαρύ πλήγμα από τις πληθωριστικές πιέσεις, δημιουργώντας ένα ζοφερό τοπίο για την ανάκαμψη της οικονομίας αλλά και το ύψος των επιτοκίων.

Δύο ενδεικτικά παραδείγματα που αντανακλούν την πληθωριστική πίεση στην Ευρωζώνη είναι η Γαλλία και η Ισπανία, που είδαν τον πληθωρισμό να αυξάνεται τον μήνα Φεβρουάριο, αυξάνοντας με τη σειρά του και το κόστος δανεισμού των κυβερνήσεων, ενώ παράλληλα ενέτειναν τις αμφιβολίες για ενδεχόμενο “φρένο” της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις αυξήσεις των επιτοκίων.

Πιο συγκεκριμένα, μετά την ανακοίνωση των δεικτών τιμών καταναλωτή, στη Γαλλία σημειώθηκε αύξηση 7,2% τον τρέχοντα μήνα, η μεγαλύτερη από την κυκλοφορία του ευρώ, καθώς οι τιμές των τροφίμων και των υπηρεσιών εκτοξεύτηκαν.

Παράλληλα, στην Ισπανία, η αύξηση των τιμών άγγιξε το 6,1% από το 5,9% του Ιανουαρίου, παρά το γεγονός ότι η κυέρνηση μείωσε τους φόρους στα τρόφιμα τον προηγούμενο μήνα.

Να σημειωθεί πως και στις δύο χώρες, η αυξητική πορεία των τιμών διέψευσαν τις προβλέψεις των οικονομολόγων, που είχαν εκτιμήσει αμετάβλητο πληθωρισμό στο 7% και πτώση στο 5,5% αντιστοίχως.

Τα στοιχεία αυτών των δύο ισχυρών οικονομιών υποδηλώνουν πως ο πληθωρισμός της ευρωζώνης μπορεί να αποδειχθεί πιο επίμονος από ό,τι αναμενόταν.

“Υπάρχουν σαφείς ανοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό του ευρώ τον Φεβρουάριο”, δήλωσε ο Γιοργκ Κράμερ, επικεφαλής οικονομολόγος στη γερμανική Commerzbank.

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι απότομες μειώσεις στις τιμές χονδρικής της ενέργειας μετά από έναν ήπιο χειμώνα και η μειωμένη κατανάλωση καυσίμου βοήθησαν τον πληθωρισμό της ευρωζώνης να μειωθεί γρήγορα μετά το ρεκόρ του 10,6% τον Οκτώβριο. Ωστόσο, δεν είναι σαφές πόσο γρήγορα θα επιβραδυνθεί η αύξηση των τιμών αγγίζοντας τον στόχο του 2% της ΕΚΤ.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ευρωζώνης έχει δεσμευτεί για περαιτέρω αύξηση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στο επιτόκιο καταθέσεων, γεγονός που θα ανέβαζε το επιτόκιο αναφοράς στο 3% (από – 0,5 %) τον περασμένο Ιούλιο, με τους traders να εκτιμούν ότι το κόστος δανεισμού θα μπορούσε να φτάσει στο 4%.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, δήλωσε σήμερα Τρίτη ότι εξακολουθεί να υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο για άλλη μισή ποσοστιαία μονάδα αύξησης του επιτοκίου τον Μάρτιο, παρά το ότι “υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι η νομισματική πολιτική ξεκινά” και οι μελλοντικοί δείκτες δείχνουν ότι οι πιέσεις των τιμών μειώνονται.

Ο γαλλικός πληθωρισμός προήλθε κυρίως από την ταχύτερη αύξηση των τιμών των τροφίμων και των υπηρεσιών, ενώ ο πληθωρισμός της ενέργειας μειώθηκε παρά την αύξηση κατά 15% του ρυθμιζόμενου τιμολογίου ηλεκτρικής ενέργειας φέτος. Ο βασικός πληθωρισμός της χώρας, ο οποίος περιλαμβάνει τα επεξεργασμένα τρόφιμα, αυξήθηκε από 5,6 τοις εκατό σε 5,8 τοις εκατό. Η μηνιαία αύξηση των τιμών καταναλωτή στη Γαλλία επιταχύνθηκε στο 0,9%, από 0,4% τον Ιανουάριο.

Την ίδια ώρα, στην Ισπανία, αρκετοί οικονομολόγοι χαρακτηρίζουν την αύξηση του πληθωρισμού ως “έκπληξη”, λόγω των προσωρινών φορολογικών περικοπών ύψους 10 δισ. ευρώ στα βασικά προϊόντα, όπως ψωμί, ζυμαρικά, γαλακτοκομικά προϊόντα, φρούτα και λαχανικά. Ο Λουίς Πλανάς, υπουργός Γεωργίας της Ισπανίας, είπε ότι είδε σημάδια ότι οι τιμές των τροφίμων θα αρχίσουν να πέφτουν. “Εξετάζουμε όλα τα κόστη που επηρεάζουν την παραγωγή τροφίμων και βλέπουμε ότι αυτά τα κόστη μειώνονται σταδιακά”.

news247.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ