16.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Η Κρήτη, ένα βήμα πιο κοντά ώστε να γίνει ενεργειακά ανεξάρτητη

Ημερομηνία:

Μία από τις πιο δύσκολες και εντυπωσιακές εγκαταστάσεις ηλεκτρικών καλωδίων που έχουν γίνει στην Ευρώπη ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες με την πόντιση του ηλεκτρικού καλωδίου που συνδέει την Κρήτη με την Αττική.

Όπως είπε μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη 101,5 και στην εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, Γιάννης Μάργαρης, πρόκειται για ένα ενιαίο καλώδιο από την Κορακιά Ηρακλείου μέχρι τα Μέγαρα Αττικής συνολικού μήκους 365 χιλιομέτρων.

Το καλώδιο ποντίστηκε και τώρα είναι σε εξέλιξη η διαδικασία ώστε να επιτευχθεί η προστασία του.

Την ίδια ώρα, αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για την εγκατάσταση του δεύτερου καλωδίου από τη Μήλο μέχρι την Κρήτη η οποία σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΑΔΜΗΕ θα ολοκληρωθεί στα μέσα του Φλεβάρη.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι σε δύο μήνες από σήμερα θα έχουν εγκατασταθεί και τα δύο καλώδια μεταξύ Αττικής και Κρήτης και τα οποία θα είναι πλήρως προστατευμένα.

Είναι αξιοσημείωτο ότι το βάρος του καλωδίου που ποντίστηκε στις 22 Ιανουαρίου, έχει συνολικό βάρος 13. 500 τόνους. Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης Αττικής, θα αποτελέσει ένα έργο σταθμό για την Κρήτη η οποία θα πάψει να εξαρτάται στο θέμα της ενέργειας.

Το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του έργου είναι το 2024 ενώ όπως απάντησε ο Γιάννης Μάργαρης σε ερωτήματα ακροατών, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να προκληθεί ατύχημα από τα καλώδια που έχουν ποντιστεί.

Η πόντιση του καλωδίου μήκους 365 km και βάρους 13.500 τόνων συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 3 μεγαλύτερα έργα παγκοσμίως σε αυτήν την τεχνογνωσία.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι το 1 δισεκατομμύριο ευρώ ενώ όπως είπε ο Αντιπρόεδρος του ΑΔΜΕ, σε τέσσερα χρόνια θα έχει βγάλει το κόστος του αφού εκτιμάται ότι ετησίως δαπανώνται 300 με 400 εκατομμύρια ευρώ για την ηλεκτρική ενέργεια στην Κρήτη.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...