Τα ποσά στους λογαριασμούς του ρεύματος είναι δυο, τρείς ή και τέσσερις φορές μεγαλύτερα σε σχέση με πριν, και αυτό οφείλεται στην ρήτρα αναπροσαρμογής, την οποία κανείς δεν μπορεί να καταλάβει, μετά και την εξίσωση που δόθηκε στην δημοσιότητα.
Ωστόσο, σύμφωνα με όσα αποκάλυψαν τεχνικοί της ΔΕΗ, σε 21 ημέρες δόθηκαν 26.500 εντολές διακοπής ρεύματος, καθώς τα νοικοκυριά αδυνατούν να πληρώσουν τέτοια ποσά.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ που μεταδόθηκε στην εκπομπή του Mega «Live News», η κυβέρνηση εξετάζει σχέδιο μείωσης της τιμής του ρεύματος.
Συγκεκριμένα σχεδιάζει να μπει ανώτατη τιμή στην χονδρική που θα βρίσκεται περίπου στα επίπεδα του περσινού πρώτο 6μηνου και η οποία θα είναι περίπου στα 100 ευρώ/Mwh. Αυτή τη στιγμή, η τιμή είναι στα 240 ευρώ/Mwh.
Με βάση αυτή την τιμή θα βγαίνουν οι λογαριασμοί. Η όποια διαφορά υπάρχει με την αγορά και την τιμή όπως αυτή διαμορφώνεται στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, θα δίνεται ως επιδότηση από το κράτος στις εταιρίες ενέργειας, αλλά ο καταναλωτής θα δει τους λογαριασμούς του να κυμαίνονται σε περσινά επίπεδα. Αυτό σημαίνει κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής με την σημερινή μορφή. Όλα αυτά θα οδηγήσουν σε μια τιμή κοντά στα 0,16 ευρώ/ kwh. Αυτή η τιμή αναμένεται να είναι η «οροφή», δεν θα μπορεί να είναι παραπάνω», αναφέρει το ρεπορτάζ του Mega.
«Έτσι, επιστρέφει στο τέλος του 2020, καθώς η λογαριασμοί εκείνη την περίοδο ήταν περίπου σ’ αυτά τα επίπεδα. Γιατί και τότε υπήρχε ρήτρα αναπροσαρμογής, για τις περισσότερες εταιρείες, για την ΔΕΗ τότε ήταν η ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα. Μιλάμε για μια λύση που θα αφορά όλα τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, με δεδομένο ότι το πακέτο επιδοτήσεων αφορούσε μόνο την κύρια κατοικία για τα φυσικά πρόσωπα. Δηλαδή, 3.000.000 ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα επί συνόλου 7.500.000. Αυτό σε πρώτη φάση για τους πρώτους μήνες θα ξεκινήσει κατ’ ελάχιστο με 2 δισεκατομμύρια.
Θα ξεπεράσει τα 4 δισ. μέχρι το τέλος της χρονιάς, είναι βέβαιο αυτό, διότι οι υψηλές τιμές θα παραμείνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς», τόνισε ο δημοσιογράφος.