14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Υπό παραίτηση ο επικεφαλής της Frontex μετά τις αποκαλύψεις για παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων

Ημερομηνία:

Υπό παραίτηση τελεί ο διευθυντής της Frontex Φαμπρίς Λεζερί, μετά τις αποκαλύψεις για παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών από την Υπηρεσία.

Όπως αποκαλύπτει το Politico, o Λεζερί,  έχει τεθεί υπό έλεγχο για τον φερόμενο ρόλο του στις λεγόμενες επαναπροωθήσεις μεταναστών, από το 2015, που ξεκίνησε η θητεία του, όπως σημειώνει το δημοσίευμα. Mετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων ευρημάτων μακροχρόνιας έρευνας για ανάρμοστη συμπεριφορά στην υπηρεσία ο ίδιος υπέβαλε την παραίτησή του.

Τα τελευταία χρόνια, η Frontex έχει τεθεί υπό σημαντικό έλεγχο για τον υποτιθέμενο ρόλο του στην παράνομη απομάκρυνση των μεταναστών στα σύνορα της ΕΕ, μια πρακτική γνωστή ως απωθήσεις. Η Frontex έχει επίσης αντιμετωπίσει κατηγορίες για παρενόχληση και ανάρμοστη συμπεριφορά εντός του ίδιου του οργανισμού.

Ο οργανισμός παρακολούθησης της ΕΕ για την καταπολέμηση της απάτης, OLAF, ερευνά τις κατηγορίες για περισσότερο από ένα χρόνο και τώρα ετοιμάζει τα τελικά συμπεράσματά του.

Αν και οι λεπτομέρειες παραμένουν κρυφές, στο πρώτο μέρος της έκθεσης, που ασχολείται με απωθήσεις, αναφέρεται ότι αρκετοί αξιωματούχοι είπαν ότι διέθεταν λεπτομερή στοιχεία ότι η υπηρεσία παραβίαζε εσωτερικούς κανόνες που αποσκοπούσαν στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ανέφεραν μάλιστα ότι η ηγεσία γνώριζε για τις παραβάσεις αυτές, ενώ σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ, ο Λεζερί δεν είναι ο μόνος ανώτατος αξιωματούχος που απομακρύνθηκε.

Η πτώση του Λεζερί έγινε, μετά από συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Frontex της Πέμπτης, στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι κρατών μελών της ΕΕ.

Κάποιοι αξιωματούχοι, από «μετριοπαθείς» χώρες –πχ Σουηδία- , επέπληξαν τον επικεφαλής της υπηρεσίας, ενώ εκπρόσωποι από πιο «σκληροπυρηνικές» χώρες –πχ Ουγγαρία, Πολωνία, Ελλάδα- υπερασπίστηκαν το έργο του. Συγκεκριμένα, η Σουηδία είναι η πατρίδα της Επιτρόπου Εσωτερικών Ylva Johansson, η οποία επιβλέπει τη Frontex.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Λεζερί παραπονέθηκε ότι οι χώρες της ΕΕ προσπαθούν να μετατρέψουν τη Frontex σε ΜΚΟ, σύμφωνα με πολλούς αξιωματούχους. Μερικοί από αυτούς τους αξιωματούχους είπαν ότι το τέλος του Λεζερί επισπεύδεται αφού προφανώς έχασε την υποστήριξη από τη χώρα του, τη Γαλλία.

Η παραίτηση σημειώθηκε επίσης λίγο μετά τη δημοσίευση μιας κοινής έρευνας μέσων ενημέρωσης που αποκάλυψε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με πιθανή εμπλοκή της Frontex σε απωθήσεις. Η έκθεση, βασισμένη σε αίτημα ελευθερίας πληροφόρησης που υποβλήθηκε στον οργανισμό, περιγράφει λεπτομερώς μια βάση δεδομένων της Frontex που περιελάμβανε περιγραφές 145 υποθέσεων με την ένδειξη: «πρόληψη αναχώρησης» — περιστατικά που αντικατόπτριζαν τις αντιδράσεις.

Η αποχώρηση του Λεζερί σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής κατά την οποία η Frontex είχε εμπλακεί επανειλημμένα σε διαμάχες, δημιουργώντας ακόμη μια πηγή τριβών εντός της ΕΕ καθώς το μπλοκ αντιμετωπίζει το φλέγον ζήτημα της μετανάστευσης.

Η Frontex είχε σχεδιαστεί ως υπηρεσία πρώτης γραμμής για να βοηθήσει την ΕΕ να διαχειριστεί καλύτερα την αύξηση των μεταναστών που φτάνουν στα σύνορά της — όχι για να δημιουργήσει αρνητικούς τίτλους στις εφημερίδες.

Ενώ ο οργανισμός ιδρύθηκε το 2004, του δόθηκε μια πιο ισχυρή εντολή στον απόηχο της μεταναστευτικής κρίσης του 2015, κατά την οποία περισσότεροι από 1 εκατομμύριο αιτούντες άσυλο ήρθαν στην ήπειρο. Η ΕΕ έδωσε εντολή στον οργανισμό να δημιουργήσει ένα σώμα 10.000 ατόμων συνοριοφυλάκων και ακτοφυλακής.

Όμως, καθώς η Frontex στελεχώθηκε, βρέθηκε επανειλημμένα αντιμέτωπη με καταγγελίες για ανάρμοστη συμπεριφορά για τα πάντα, από τις δικές της εσωτερικές πολιτικές και την κουλτούρα του χώρου εργασίας μέχρι τη μεταχείριση των αιτούντων άσυλο που φτάνουν στην Ευρώπη.

Ο οργανισμός δεχόταν πιέσεις για τη χαοτική διαδικασία προσλήψεων, με τους καινούργιους να λένε ότι οι αποστολές τους ακυρώθηκαν ξαφνικά και άλλοι να αναφέρουν ότι οι προσφορές εργασίας αποσύρθηκαν ξαφνικά.

"google ad"

Οι ερευνητές έβαλαν επίσης στο στόχαστρο τον Λεζερί και τον επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου του, Τιμπάολντ ντε Λα Χέι Ζουσελίν, εξετάζοντας καταγγελίες παρενόχλησης και ανάρμοστης συμπεριφοράς στα κεντρικά γραφεία της υπηρεσίας. Και όλα αυτά ήταν πάνω από τις αναφορές για συνενοχή σε απωθήσεις. Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησαν να παραιτηθεί ο Λεζερί.

Σε όλα αυτά, ο Λεζερί αρνήθηκε τις κατηγορίες απώθησης και είπε ότι δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι το προσωπικό της υπηρεσίας συμμετείχε σε παράνομες δραστηριότητες. Όμως, τα αρχικά ευρήματα της OLAF και οι αυξανόμενες αναφορές για αδικοπραγία φάνηκε ότι τελικά ανέτρεψαν την κατάσταση, ωθώντας τον Λεζερί και άλλους να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους.

Κώστας Αρβανίτης: Τώρα ο κ. Λεζερί θα επιστρέψει το βραβείο του στους κ. Μηταράκη και Μητσοτάκη;

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης τοποθετήθηκε σχετικά με το θέμα και έστρεψε τα πυρά του εναντίον της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Αναλυτικά η δήλωσή του:

«Ούτε η απελπισμένη παράσταση στο Φόρουμ των Δελφών αγκαλιά με τον φίλο του Νότη Μηταράκη, ούτε η εμμονική άρνηση της πραγματικότητας για μήνες, ούτε η κάλυψη που του παρείχε η Ευρωπαϊκή Ηγεσία ως μη όφειλε κατάφεραν να σώσουν τον κύριο Λεζερί.

Η σημερινή του παραίτηση ήταν μονόδρομος, και αυτό έχει γίνει ολοκάθαρο μήνες τώρα.

Είχαμε ζητήσει την παραίτησή του από τον Δεκέμβριο του 2020. Τότε, σε μία ακρόαση της Επιτροπής LIBE είχε φανεί ξεκάθαρα η αδυναμία του Γάλλου Αξιωματούχου να ασκήσει τα καθήκοντά του επιβάλλοντας στα στελέχη του οργανισμού του το σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τα Θεμελιώδη Δικαιώματα.

Για μήνες ο κορυφαίος αξιωματούχος συνέχιζε να ντροπιάζει την ΕΕ ηγούμενος μιας υπηρεσίας που είχε χάσει κάθε ίχνος έξωθεν καλής μαρτυρίας. Για μήνες επέμενε να αρνείται να δώσει επαρκείς εξηγήσεις για τον ορυμαγδό καταγγελιών και ντοκουμέντων για τη δράση της FRONTEX. Για μήνες παραλάμβανε βραβεία από τον Νότη Μηταράκη και φωτογραφιζόταν αγκαλιά με τον Υπουργό του Μητσοτάκη, ενώ η Δημοκρατική Ευρώπη μάταια περίμενε και από τους δυο τους πειστικές απαντήσεις.

Οι πολιτικές Μητσοτάκη – Μηταράκη αποδεικνύεται πως κάθε άλλο παρά στη σωστή πλευρά της ιστορίας φέρνουν τη χώρα μας και διακινδυνεύουν σοβαρά το κύρος και την αξιοπιστία της. Τη σκληρή αυτή πραγματικότητα ούτε τα ταράτατζουμ και οι βραβεύσεις για το θλιβερό έργο του παραιτηθέντος επικεφαλής της Frontex μπορούν πια να καλύψουν. Είναι ώρα να φύγουν.

Είναι όμως ώρα η FRONTEX εκτός από έναν νέο επικεφαλής, να αποκτήσει και μια νέα, καθαρή εντολή κι ένα πλαίσιο λειτουργίας και σαφούς λογοδοσίας που θα διαλύει κάθε υποψία συμπαιγνίας με εθνικές αρχές για ενέργειες εκτός του διεθνούς δικαίου, όπως τα pushbacks για τα οποία καταγγέλλονται αρχές κρατών-μελών.

Η ντροπιαστική παράσταση στα σύνορα της ΕΕ πρέπει να τελειώσει μαζί με τον κ. Λεζερί. Η Ευρώπη του σεβασμού στο Κράτος Δικαίου και τα Θεμελιώδη Δικαιώματα πρέπει να επικρατήσει».

tvxs.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ