Η Λαϊκή Συσπείρωση για τον προϋπολογισμό 2015 της Περιφέρειας Κρήτης

Κανένα σχόλιο

Άλλον ένα αντιλαϊκό και ταξικό Προϋπολογισμό για το 2015 (ΠΥ 2015), ψήφισαν την περασμένη βδομάδα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης οι τοπικοί εκπρόσωποι της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Ο ΠΥ 2015 είναι εξευτελιστικά χαμηλός, στα 58 εκ. ευρώ, με τεράστιες περικοπές από τα 91 εκ. ευρώ που ήταν πέρυσι. Λογιστικά πήγε στα 102 εκ.ευρώ, με τα 43 εκ. ευρώ, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), που δινόταν και τα προηγούμενα χρόνια, αλλά εντάσσεται για πρώτη φορά στους ΠΥ των Περιφερειών.

Ο ΠΥ της Περιφέρειας δεν ήταν ποτέ τόσο χαμηλός και βέβαια δεν μπορεί να υπηρετήσει τις λαϊκές ανάγκες. Η δράση της θα περιοριστεί στη σύσφιξη των σχέσεων με επιχειρηματίες και στη γρήγορη διεκπεραίωση των αιτημάτων τους.

"Sponsored links"

Ο σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Ορφανός Στέλιος χαρακτήρισε τον ΠΥ 2015 αντιλαϊκό και ταξικό και τον καταψήφισε. Υπογράμμισε ότι όσοι τον ψήφισαν έχουν συλλογικά και προσωπικά τεράστια ευθύνη για τη συμμόρφωσή τους με τα διαρκή μνημόνια της πολιτικής ΕΕ και κυβέρνησης που στηρίζουν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων στα συντρίμμια των εργατικών – λαϊκών εισοδημάτων και δικαιωμάτων.

Τόνισε πως η δήθεν γκρίνια όλων για τις περικοπές και το πρόσχημα για να ψηφίσουν θετικά –ότι δήθεν διαφορετικά θα κλείσει η Περιφέρεια – συγκαλύπτει υποκριτικά τη συμφωνία τους και τη συνενοχή τους για την πολιτική που εφαρμόζουν.

Επεσήμανε ακόμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τον ΠΥ χωρίς αναφορά στο αντιλαϊκό και ταξικό του περιεχόμενο, παρά μόνο στη διαφωνία για τη διαδικασία έγκρισής του πρώτα από την κυβέρνηση και μετά από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Έτσι προσπάθησε να κρύψει την προσχώρησή του στην ουσία της αντιλαϊκής πολιτικής των μνημονίων διαρκείας της ΕΕ. Αυτό απέδειξαν οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και σε άλλες Περιφέρειες και Δήμους που είναι πλειοψηφία (Αττική, Ανώγεια κλπ), όπου ψήφισαν μαζί με τα «μνημονιακά» στελέχη ίδιους και χειρότερους προϋπολογισμούς όπως τα προηγούμενα χρόνια.

Η Λαϊκή Συσπείρωση επέμεινε ότι υπάρχει και άλλος δρόμος, που υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα – που οι άλλες πολιτικές δυνάμεις και τα στελέχη τους πεισματικά αρνούνται ότι μπορεί να υπάρξει. Ο δρόμος της απειθαρχίας στην κυβερνητική πολιτική, όπως κάνουν οι Δήμαρχοι της Λαϊκής Συσπείρωσης. Που αντιστέκεται στην επίθεση στα λαϊκά στρώματα με τη φορομπηξία και τις περικοπές στην κάλυψη των λαϊκών αναγκών από τη μια και από την άλλη αντιστέκεται στην ικανοποίηση των απαιτήσεων του μεγάλου κεφαλαίου, με τις ιδιωτικοποιήσεις, τα προνόμια και τη στήριξή του με ζεστό χρήμα.

Στην ίδια λογική ήταν και άλλα θέματα που συζήτησε το Περιφερειακό Συμβούλιο. Πάρθηκαν διάφορες αποφάσεις – που καταψήφισε η Λαϊκή Συσπείρωση – που μοιράζουν ψίχουλα ελεημοσύνης στους πιο εξαθλιωμένους, χωρίς να βελτιώνουν τη ζωή των εργαζομένων και του λαού της Κρήτης, χωρίς να υποχρεώνουν το κεφάλαιο να ξοδευτεί ή να περιορίσει τα κέρδη του.

Εγκρίθηκε να μπουν στο εξής κάτω από κρατική εποπτεία τα λεγόμενα «κοινωνικά παντοπωλεία». Επίσης η Περιφέρεια θα δώσει μεγαλύτερο βάρος και λεφτά για παραπέρα διαφήμιση και επέκταση στις λεγόμενες «Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις» (ΚοινΣΕπ).

Αυτό το νέο «κόλπο» του Ευρωπαϊκού κεφαλαίου, όπου άνεργοι και εργαζόμενοι θα βαπτίζονται «συνεταιρισμένοι επιχειρηματίες», παίρνοντας πάνω τους όλα τα ρίσκα για να έχουν δουλειά, μισθό, ασφάλιση, σε «ισότιμη» συνεργασία (!) με τις άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις και απαλλάσσοντας κράτος και κεφάλαιο από κάθε μισθολογικό ή άλλο «κόστος» και ευθύνη για τη στήριξή τους !

Επιβεβαιώνεται ότι οι εργαζόμενοι και ο λαός της Κρήτης πρέπει – χωρίς αυταπάτες – να οργανώσουν και να δυναμώσουν την πάλη τους για να ανατρέψουν την αντιλαϊκή πολιτική υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου, που εφαρμόζει τόσο η κυβέρνηση, όσο και τα τοπικά κρατικά όργανα, οι Περιφέρειες και οι Δήμοι.

"Sponsored links"

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live