21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Η Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης για τα προβλήματα των αγροτοκτηνοτρόφων

Ημερομηνία:

Ανακοίνωση για τη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης για τα προβλήματα των αγροτοκτηνοτρόφων, καταθέτοντας μάλιστα και σχετικό ψήφισμα, εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης στην οποία αναφέρει:

Για άλλη μια φορά αποδείχτηκε, στο περιφερειακό συμβούλιο στις 6 Αυγούστου, πως η περιφερειακή αρχή Κρήτης δεν έχει στόχο τη στήριξη των βιοπαλαιστών αγροτών και την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων για την επιβίωσή τους.

Συγκεκριμένα :

Πρότεινε ένα ψήφισμα γενικό και αόριστο για τους μικρούς και μεσαίους αγρότες που οδηγούνται στο ξεκλήρισμα. Ψήφισμα που υιοθετεί τα αιτήματα των αγροτικών επιχειρήσεων που ζητούν μικροβελτιώσεις στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ, για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και των μεγαλοαγροτών.

Επιπλέον, στη συζήτηση της Επερώτησης που κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης για την αύξηση του δακοπληθυσμού, με την ευθύνη να την έχει εξολοκλήρου η κυβέρνηση και η περιφέρεια, η περιφερειακή αρχή «ευλόγησε τα γένια της».

Όλα είναι «καλώς και εγκαίρως» καμωμένα υποστήριξε η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης, ξεχνώντας όμως ότι εκ του αποτελέσματος κρίνεται τι έγινε σωστά και τι όχι. Και το αποτέλεσμα είναι ότι ο δάκος «παρελαύνει», με σοβαρό τον κίνδυνο για απώλεια της παραγωγής και υποβάθμισης της ποιότητας και φυσικά της ποσότητας της ελιάς και κατ’ επέκταση του λαδιού. Κατάσταση για την οποία το κράτος και η περιφέρεια έχουν την αποκλειστική ευθύνη που σχεδόν κάθε χρόνο, και ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, αφήνουν έκθετους τους ελαιοπαραγωγούς, παρόλο που τους παρακρατούν και σχετικό χαράτσι 2%.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης:

Τόνισε ότι στηρίζει κάθε συλλογική διεκδίκηση των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων.

Κάλεσε την περιφερειακή αρχή να αναλάβει την ευθύνη της στο ζήτημα της δακοκτονίας. Να ληφθούν κατεπείγοντα μέτρα και συγκεκριμένα να εκτελεστούν, χωρίς άλλη καθυστέρηση, επαναληπτικοί ψεκασμοί στην περιφέρεια Κρήτης για να μην καταστραφεί και η φετινή σοδειά.

Επιπλέον, έθεσε σε ψηφοφορία το παρακάτω ψήφισμα και κάλεσε το περιφερειακό συμβούλιο να διεκδικήσει από την κυβέρνηση να ικανοποιηθούν τα συγκεκριμένα αιτήματα, που οι ίδιοι οι αγρότες και το οργανωμένο αγροτικό κίνημα έχουν διατυπώσει μέσα από τον οργανωμένο συλλογικό αγώνα τους.

ΨΗΦΙΣΜΑ

Η κυβέρνηση να αναλάβει την ευθύνη να λύσει το σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης, διασφαλίζοντας τον αναγκαίο αριθμό των εργατών γης με αξιοπρεπή μεροκάματα που να ικανοποιούν τις ανάγκες τους, με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, κοινωνική ασφάλιση και δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σε αυτούς και τις οικογένειές τους. Με μόνιμη εγκατάστασή τους, καταργώντας το αίσχος της μετακλητότητάς τους.

Να καταργήσει το παράβολο-χαράτσι των 100€ που επιβάλλει στους αγρότες.

Ταυτόχρονα, να πάρει ουσιαστικά μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής και αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων και συγκεκριμένα : Κατάργηση του ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια, αφορολόγητο πετρέλαιο, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και του χρηματιστηρίου ενέργειας, επιδότηση στα αγροεφόδια και τις ζωοτροφές, κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης.

"google ad"

Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής.

Επιδότηση των θαλάσσιων μεταφορών στους παραγωγούς και κτηνοτρόφους.
Καμία διακοπή ρεύματος σε σπίτια και γεωτρήσεις.

Να παρθούν μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους που εκτινάσσει το κόστος της άρδευσης.

Άμεση αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ στους αμπελουργούς στο 100% της ζημιάς που έχουν υποστεί στην παραγωγή. Η κυβέρνηση να προχωρήσει στην αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ μετατρέποντάς τον σε δημόσιο οργανισμό, που δε θα χαρατσώνει τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους, με κρατική χρηματοδότηση, που θα αποζημιώνει το 100% των ζημιών στην παραγωγή, στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο και στις υποδομές.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΑΛΕΚΟΣ, ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ, ΧΟΥΣΤΟΥΛΑΚΗ ΓΕΝΟΒΕΦΑ.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...

Συγκέντρωση της Τομεακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ μπροστά στις Ευρωεκλογές του Ιούνη

Η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση την...