20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Η Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης “για τις ευθύνες της περιφέρειας σχετικά με τη σχεδιαζόμενη λειτουργία ορυχείου γύψου στη θέση «Προφήτης Ηλίας» στο Στόμιο του Δήμου Κισσάμου”

Ημερομηνία:

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ της Λαϊκής Συσπείρωσης Κρήτης με θέμα : «Για τις ευθύνες της περιφέρειας σχετικά με τη σχεδιαζόμενη λειτουργία ορυχείου γύψου στη  θέση «Προφήτης Ηλίας» στο Στόμιο του Δήμου Κισσάμου Χανίων», που κατατέθηκε για να συζητηθεί στο περιφερειακό συμβούλιο.

Οι σχεδιασμοί για λειτουργία γυψορυχείου της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ Α.Β.Ε.Ε. στη θέση «Προφήτης Ηλίας» Στομίου Βάθης Ιναχωρίου Δήμου Κισσάμου Π.Ε. Χανίων, μέσα σε  δημόσια δασική έκταση και η λειτουργία εγκαταστάσεων επεξεργασίας γύψου, με συνοδά έργα λιμενικές εγκαταστάσεις φόρτωσης, διάνοιξη οδού προσπέλασης κτλ, έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση  της τοπικής κοινωνίας.

Κάτοικοι, φορείς και δήμος επισημαίνουν ότι αυτές οι επενδύσεις δεν έχουν καμιά σχέση με τις λαϊκές ανάγκες, τις δυνατότητες του τόπου και τη φυσιογνωμία της περιοχής. Αντίθετα σηματοδοτούν την καταλήστευση του πλούτου της περιοχής για να εξυπηρετηθούν τα επιχειρηματικά κέρδη, την υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων και τις ανεπανόρθωτες συνέπειες στο τοπικό οικοσύστημα.

Ειδικότερα, το Στόμιο του Δήμου Κισσάμου Χανίων είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την περιοχή Natura του Λαφονησιού. Συνάμα, η σχεδιαζόμενη εκμετάλλευση έρχεται σε σύγκρουση με τις χρήσεις γης, που είναι αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, απαραίτητη για την επιβίωση εκατοντάδων μικρομεσαίων και νέων αγροτών. Ακόμη, η σχεδιαζόμενη επένδυση θα αποβεί καταστροφική για την επιβίωση των μικρών αυτοαπασχολούμενων στον τουρισμό.

Το πρόβλημα με την εκμετάλλευση του λατομείου αποδείχνει ότι τα επιχειρηματικά κέρδη είναι ασυμβίβαστα με την υγεία του λαού, την αξιοπρεπή ζωή του και την προστασία του περιβάλλοντος. Ότι η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, για να προστατέψουν τα επιχειρηματικά κέρδη δε λογαριάζουν ούτε την υγεία των κατοίκων ούτε την  υποβάθμιση της ποιότητας ζωής τους, του εισοδήματός τους και του περιβάλλοντος από εκμεταλλευτικές δραστηριότητες.

Το κράτος και οι θεσμοί του «κόβουν και ράβουν» με μόνο κριτήριο την εξυπηρέτηση της επιχειρηματικής δράσης. Γι αυτό οι κατεπείγουσες προειδοποιήσεις σωματείων, φορέων, κατοίκων Κισσάμου  για τον άμεσο κίνδυνο που προδιαγράφεται με την εκμετάλλευση, δεν λαμβάνονται υπόψη στις αποφάσεις του κεντρικού κράτους και της περιφέρειας. Γι αυτό οι τρεις ειδικές διοικητικές προσφυγές του δημοτικού συμβουλίου Κισσάμου ενώπιον του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας απορρίφθηκαν ως «αβάσιμες». Γι αυτό  και  το Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. του τέως Δ. Ιναχωρίου, σύμφωνα με το οποίο δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη εξορυκτικών δραστηριοτήτων στη συγκεκριμένη περιοχή, θεωρείται από την Αποκεντρωμένη Κρήτης ως «γεγονός μελλοντικό και αβέβαιο» και δε λαμβάνεται υπόψη για τη διαδικασία έγκρισης.

Επιβεβαιώνεται και ο εχθρικός χαρακτήρας των σχεδιασμών της περιφέρειας, αφού η έκταση προσφέρεται στο «πιάτο» των επιχειρηματικών ομίλων με το Αναθεωρημένο Περιφερειακό Χωροταξικό Κρήτης,  θεσμοθετημένη ως «Εκτεταμένες περιοχές επιφανειακής εξόρυξης γύψου».

Επομένως κ. Περιφερειάρχη,

Θα πρέπει κατά την άποψή μας να γίνει σαφής η τοποθέτηση της περιφερειακής αρχής  σχετικά με τη σχεδιαζόμενη λειτουργία λατομείου γύψου στη  θέση «Προφήτης Ηλίας» στο Στόμιο του Δήμου Κισσάμου Χανίων

Συγκεκριμένα :

  • Να συζητηθεί το θέμα στο περιφερειακό συμβούλιο.
  • Να απαιτήσει η περιφέρεια σταματήσει κάθε σχέδιο εξόρυξης βιομηχανικού ορυκτού (γύψου) στην ευρύτερη περιοχή του Στομίου του Δήμου Κισσάμου Χανίων, με κριτήριο την υγεία των κατοίκων, την προστασία του περιβάλλοντος, της αγροτικής παραγωγής και των μικρών τουριστικών επιχειρήσεων.
  • Ταυτόχρονα, να εκδοθούν τα προεδρικά διατάγματα, που ορίζουν τα της προστασίας της περιοχής Natura του Λαφονησιού, τα οποία εκκρεμούν.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ- ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ- ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΑΛΕΚΟΣ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...