Η Λαϊκή Συσπείρωση Χανίων για την προσπάθεια χρηματοδότησης του έργου του Μουσείου Μίκη και Γιάννη Θεοδωράκη στον Γαλατά από εφοπλιστές

Κανένα σχόλιο

Με ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Χανίων αναφέρεται στην πρωτοβουλία του Δήμου Χανίων σε συνεργασία με εφοπλιστές για χρηματοδότηση του έργου του Μουσείου Μίκη και Γιάννη Θεοδωράκη.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

Η αδιαφορία τόσο της κυβέρνησης, όσο και του αρμόδιου Υπουργείου Πολιτισμού απέναντι στη χρηματοδότηση ενός τόσο απαραίτητου για τον Ελληνικό λαό έργου, όπως αυτό της μετατροπής της οικίας Μίκη και Γιάννη Θεοδωράκη σε μουσείο, αποτελεί πρόκληση για το λαϊκό αίσθημα. Φαίνεται ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση η ουσιαστική και με όλους τους τρόπους δυνατότητα να μπορεί ο ελληνικός λαός να επισκέπτεται και να έρχεται σε επαφή με την διαδρομή και με το μεγαλειώδες έργο του Μίκη στον χώρο που μεγάλωσε ο ίδιος και η οικογένειά του.

"Sponsored links"

Μπροστά αυτή την κατάσταση, η όποια δημοτική αρχή του Δήμου, που ο Μίκης επέλεξε να είναι η τελευταία του κατοικία, οφείλει να διεκδικεί συνεχώς με το μεγαλύτερο δυνατό σθένος την ουσιαστική χρηματοδότηση του έργου από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τόσα χρόνια, οι ενέργειες για τη μετατροπή της οικίας σε μουσείο, έχουν περιοριστεί σε κατάθεση από τον Δήμο Χανίων για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης της μουσειολογικής μελέτης που είχε εγκρίνει ο ίδιος ο Μίκης. Και αυτή κατατέθηκε «ψαλιδισμένη», αφού από προβλεπόμενο κόστος εργασιών 700 χιλιάδων ευρώ ζητήθηκε χρηματοδότηση μόλις για 348 χιλιάδες. Πέραν της απαράδεκτης απόρριψής του από το Υπουργείο ως μη επιλέξιμο έργο, δεν έχει γίνει καμία άλλη κίνηση για τη χρηματοδότηση ενός έργου τόσο απαραίτητου για την ανάδειξη του έργου του Μίκη Θεοδωράκη.

Αντί αυτού, για εμάς αποτελεί απαράδεκτη και προσβλητική ενέργεια η ταχύτητα και το σθένος με το οποίο η δημοτική αρχή του Δήμου Χανίων προσπάθησε να φέρει ως «σωτήρες» για την χρηματοδότηση του μουσείου Μίκη και Γιάννη Θεοδωράκη στον Γαλατά, τους  εφοπλιστές.Μετά την κατάθεση του αιτήματος από τους εφοπλιστές Βαγγέλη Μαρινάκη και Ξενοφώντα Κωσταντινίδη, η δημοτική αρχή εισήγαγε το θέμα της αποδοχής της δωρεάςεκτός ημερήσιας διάταξης, ως έκτακτο και κατ΄ επείγον. Μετά την απόσυρση του θέματος, από την παρέμβαση τόσο των Δημοτικών Συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης,όσο και Δημοτικών Συμβούλων από άλλες παρατάξεις, το θέμα θα συζητηθεί στην Οικονομική Επιτροπή στις 17/1/2023. Η συζήτηση ενός τόσο σοβαρού θέματος στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Χανίων, όπου δεν υπάρχει αντιπροσώπευση από όλες τις παρατάξεις, αναδεικνύει τη «βιασύνη» της Δημοτικής Αρχής να το περάσει χωρίς καμία διαβούλευση, για να αποφύγει τις όποιες αντιδράσεις.

Δεν μπορούν να κρυφτούνοι τεράστιες ευθύνες για την χρόνια απραξία της κεντρικής, περιφερειακής και τοπικής διοίκησης απέναντι στο αναγκαίο έργο δημιουργίας του μουσείου Μίκη και Γιάννη Θεοδωράκη στον Γαλατά, αλλά και άλλων ουσιαστικών και αναγκαίων έργων πολιτισμού. Φαίνεται ότι αποτελούν προτεραιότητα για την κυβέρνηση τα ληστρικά προνόμια, ο πακτωλός επιδοτήσεων, οι πάνω από 50 φοροαπαλλαγές που παρέχουν όλες οι κυβερνήσεις στους εφοπλιστές, εδώ και χρόνια.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση και το υπουργείο πολιτισμού, την περιφερειακή αρχή και την δημοτική αρχή να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να τιμήσουν ουσιαστικά τους Θεοδωράκηδες όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη, χρηματοδοτώντας τα αναγκαία έργα για τη δημιουργία του μουσείου. Είναι ευθύνη των Χανιωτών, που έχουμε την τιμή να έχουμε στον τόπο μας την τελευταία κατοικία του Μίκη, να διαφυλάξουμε τόσο το έργο του όσο και την υστεροφημία του. Με σεβασμό στη μνήμη και τη θέληση του ίδιου του Μίκη, να σταματήσει τώρα κάθε προσπάθεια να οικειοποιηθεί οποιοσδήποτε επιχειρηματίας ένα έργο που αποτελεί υποχρέωση του κράτους να υλοποιήσει.

Οι δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Χανίων:

Βουρλάκης Νίκος

ΛουτσέτηςΜπάμπης

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live