15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Η Μεγάλη Επανεκκίνηση και η Πανδημία του COVID-19

Ημερομηνία:

Άρθρο του Terence Corcoran στο financialpost.com

Μετάφραση: Ευάγγελος Ι. Γενεράλης

Η αναδιαμόρφωση της παγκόσμιας οικονομικής πολιτικής, με αφορμή την κλιμακούμενη ύφεση που προκαλεί η πανδημία του COVID-19, έχει ως βασικό εμπνευστή της τις ιδέες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (World Economic Forum) και του ιδρυτή του, Klaus Schwab.

Πριν μερικές ημέρες, ο πρωθυπουργός του Καναδά, Justin Trudeau, προκάλεσε ένα τεράστιο κύμα αντιδράσεων στα social media όταν και αναδημοσιεύτηκαν αποσπάσματα από μια παλιότερη ομιλία του σε ημερίδα των Ηνωμένων εθνών:

«Η πανδημία μάς δίνει τη δυνατότητα για μια επανεκκίνηση. Τώρα είναι η ευκαιρία για να επιταχύνουμε όλες τις προ-πανδημίας προσπάθειές μας για μια επαναξιολόγηση εκείνων των οικονομικών συστημάτων που πραγματικά απαντούν στις διεθνείς προκλήσεις, όπως στις ακραίες μορφές φτώχιας, ανισότητας και κλιματικής αλλαγής.»[1]

Χρησιμοποίησε επίσης ένα από τα αγαπημένα σλόγκαν των κυβερνώντων τον τελευταίο καιρό, αναφορικά με την επανάκαμψη στην μετά-COVID-19 εποχή:

«Ανοικοδομούμε καλύτερα[2]», είπε ο Trudeau, «σημαίνει παρέχουμε στήριξη στους περισσότερο ευάλωτους, παραμένοντας σταθεροί στην πορεία μας για την επίτευξη των στόχων της Ατζέντας 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη[3]

Το βίντεο προκάλεσε ένα τεράστιο κύμα σχολίων και αντιδράσεων στα διαδικτυακά μέσα, κυρίως από την πλευρά της δεξιάς, ενώ ο δημοσιογράφος του δικτύου Fox, Tucker Carlson, υποστήριξε πως ο Trudeau είναι μέρος μιας παγκόσμιας επιχείρησης να χρησιμοποιηθεί η πανδημία του COVID-19 για την προώθηση μιας ριζοσπαστικά αριστερόστροφης αναδιοργάνωσης της παγκόσμιας οικονομίας. [4]

Στη συνέχεια ήρθαν και οι αντιδράσεις από τα μέσα της άλλης πλευράς. Οι New York Times δημοσίευσαν ένα άρθρο που απορρίπτει το ξέσπασμα εναντίον του Trudeau με τίτλο «Η αβάσιμη θεωρίας συνωμοσίας περί ‘Μεγάλης Επανεκκίνησης’ ξαναχτυπά» [5].

Ο ειδικός ρεπόρτερ του BBC σε θέματα θεωριών συνωμοσίας, Shayan Sardarizadeh έσπευσε να γελοιοποιήσει τις αντιδράσεις, γράφοντας σαρκαστικά περί «πολιτικών που συνεννοήθηκαν για την εκτέλεση ενός πλάνου παγκόσμιας επιβολής».[6]

Κι όμως υπάρχει συνεννόηση. Υπάρχει αυτό το πλάνο. Δεν υπάρχει όμως καμία παγκόσμια παρασκηνιακή συνωμοσία πίσω από κλειστές πόρτες. Έχουμε μπροστά μας μια ξεκάθαρη, σαφέστατη, δημοσίως συντονισμένη και παγκοσμίου εμβέλειας εκστρατεία εκ μέρους της πολιτικής εξουσίας για τη χρήση της πανδημίας του COVID-19 ως εφαλτήριο για την αναδιαμόρφωση της παγκόσμιας οικονομίας.

Η κινητήριος δύναμη πίσω από τη Μεγάλη Επανεκκίνηση είναι το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (World Economic Forum) και ο ιδρυτής του, Klaus Schwab [7].

Ο 82χρονος καθηγητής Klaus Schwab και συγγραφέας του βιβλίου «COVID-19: The Great Reset»

Διαβάζουμε στη Wikipedia:

«Τον Μάιο του 2020, το WEF και η Πρωτοβουλία για τις Βιώσιμες Αγορές (Sustainable Markets Initiative)[8] του Πρίγκηπα Κάρολου της Ουαλίας εγκαινίασαν το πρόγραμμα για τη ‘Μεγάλη Επανεκκίνηση’ (The Great Reset) [9], ένα πλάνο πέντε σταδίων για την ενίσχυση της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης μετά την παγκόσμια ύφεση που προκάλεσαν τα lockdowns εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19.»

"google ad"

Τον Ιούνιο, ο 82χρονος Schwab, ο οποίος σχεδιάζει την κατάρριψη του καπιταλισμού των αγορών από τη δεκαετία του 1970, συνυπέγραψε την έκδοση ενός βιβλίου με τίτλο «COVID-19: The Great Reset»[10], στο οποίο επιχειρηματολογεί πως τα lockdowns εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19 άνοιξαν το δρόμο ­για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που από καιρό επεδίωκε:

«Οι δυνατότητες για αλλαγές και η επακόλουθη νέα τάξη είναι πλέον απεριόριστα, με μοναδικό φραγμό αυτό της φαντασίας μας».

Τον περασμένο Ιούνιο, ο Πρίγκηπας της Ουαλίας, έχοντας στο πλευρό του την Kristalina Georgieva από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τον επικεφαλής των Ηνωμένων ΕθνώνAntónio Guterres, δήλωσε τα εξής:

«Έχουμε μπροστά μας μια μοναδική ευκαιρία να πράξουμε κάτι καλό μέσα από αυτή την κρίση. Οι παγκόσμιες κρίσεις δεν έχουν σύνορα και μας υπενθυμίζουν πόσο αλληλο-εξαρτημένοι είμαστε στ΄ αλήθεια, όλοι μαζί σε έναν κοινό πλανήτη». [11]

Δεν ήταν τυχαία λοιπόν η χρήση της λέξης «επανεκκίνηση» από τον Trudeau στην προαναφερθείσα τηλεδιάσκεψη. Στον Καναδά, ο Υπουργός Περιβάλλοντος Jonathan Wilkinson εξήγγειλε μια νέα νομοθεσία για τις εκπομπές άνθρακα λέγοντας χαρακτηριστικά πως «είναι μέρος του συνολικότερου σχεδιασμού της κυβέρνησης για καλύτερη ανοικοδόμηση, καθώς εξερχόμαστε από την πανδημία και μπαίνουμε σε ένα καθαρότερο μέλλον ευημερίας»

Το βιβλίο «COVID-19: The Great Reset» έχει κοσμήσει πρόσφατα και το γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

Και άλλοι παγκόσμιοι ηγέτες έχουν δεσμευτεί για μια τέτοια επανεκκίνηση, με προεξέχοντα τον Joe Biden, στον οποίο ο Schwab βρίσκει έναν συνοδοιπόρο που θα ενισχύσει την πολυμερή συνεργασία (multilateralism) και θα ενστερνιστεί την Μεγάλη Επανεκκίνηση.

Είναι σίγουρο πως ο Schwab και το WEF θα παραμείνουν στο επίκεντρο της προσοχής των αναλυτών, καθώς η κίνησή του για την επανεκκίνηση των θεμελιωδών αρχών της ελεύθερης αγοράς θα μονοπωλήσει το προσκήνιο της επικαιρότητας σχετικά με την πανδημία στις ερχόμενες εβδομάδες.

Η σύνοδος κορυφής του WEF για την επανεκκίνηση θα πραγματοποιηθεί τον Γενάρη του 2021.[12]

Η ιστοσελίδα του WEF βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην πρωτοπορία της εξάπλωσης μηνυμάτων και ιδεών για τις πολιτικές που αφορούν την εποχή της πανδημίας. [13] Επιπλέον, ο Schwab χαίρει υποστήριξης από ισχυρές προσωπικότητες εντός των Ηνωμένων Εθνών, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και άλλων παγκόσμιων κέντρων διακυβέρνησης, καθώς και εκατοντάδων παραγόντων του ιδιωτικού τομέα. Το διεθνές συμβουλευτικό κέντρο για επιχειρήσεις McKinsey, «στρατηγικός» εταίρος του WEF, δημοσίευσε πρόσφατα μια έρευνα με τίτλο «Επανεξετάζοντας το μέλλον του αμερικανικού καπιταλισμού». [14]

Στο νέο του βιβλίο που θα κυκλοφορήσει το Γενάρη του 2021 με τίτλο «Stakeholder Capitalism» [15], ο Schwab θα εξαγγείλει τα πλεονεκτήματα της ανατροπής του μετοχικού μοντέλου επιχειρηματικού ελέγχου και της αντικατάστασής του με ένα νέο σύστημα διακυβέρνησης, το οποίο θα μεταβιβάσει την πολιτική εξουσία στη δικαιοδοσία των διευθυντών επιχειρηματικών ομίλων με τη στήριξη κυβερνήσεων και γραφειοκρατών.

Με το βιβλίο αυτό, ο Schwab επικεντρώνει στις βασικές αρχές της Μεγάλης Επανεκκίνησης, που τέθηκαν για πρώτη φορά το 1973 στο πρώτο του «Μανιφέστο του Νταβός» με υπότιτλο «Ένας Κώδικας Ηθικής για Επιχειρηματικούς Ηγέτες». [16]

Το μανιφέστο αυτό ήταν μια κατά μέτωπο απάντηση στην εξαιρετικά σημαντική και με μεγάλη επιρροή έκθεση του νομπελίστα οικονομολόγου Milton Friedman με τίτλο «Κοινωνική Ευθύνη των Επιχειρήσεων είναι η Αύξηση των Κερδών τους». [17]

Στις αρχές του 2020, ο Schwab είχε δηλώσει στους Financial Times πως βασικός του στόχος ήταν να αντιπαρατεθεί με τον Friedman:

«Αυτό που πάντοτε με ενοχλούσε ήταν η ηθική νομιμοποίηση που προσέφερε ο Friedman στον καπιταλισμό των μετόχων. Η θέση του ήταν πως ο ρόλος των επιχειρήσεων ήταν η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μεγιστοποίηση του κέρδους από τις δραστηριότητές τους, μέρος του οποίου θα επιστρέφει κατόπιν από τιςεταιρίες στην κυβέρνηση μέσω της φορολογίας. Σκοπός μου ήταν να αντιπαλέψω αυτό το ρεύμα».[18]

Καθ’ όλη τη διάρκεια της τελευταίας εικοσιπενταετίας του 20ου αιώνα, οι ιδέες του Friedman[19]τελούσαν το ρόλο ενός ωστικού κύματος που εξωθούσε το μεγαλύτερο μέρος της πολιτικής των μεγάλων επιχειρήσεων και της κυβερνητικής πολιτικής, με βάση την ελευθερία στις οικονομικές δραστηριότητες και τον ανταγωνισμό.

Σήμερα, ο Klaus Schwab ηγείται του ρεύματος για την αξιοποίηση της πανδημίας ως ευκαιρία επανεκκίνησης της παγκόσμιας οικονομικής τάξης.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

[1] Coronavirus: Trudeau tells UN conference that pandemic provided “opportunity for a reset”, youtube.com

[2]«Building back better»

[3] Transforming our world: the 2030 Agenda for Sustainable Development sustainabledevelopment.un.org (Σ.τ.Μ.)

[4] Tucker Carlson: The elites want COVID-19 lockdowns to usher in a ‘Great Reset’ and that should terrify you, foxnews.com

[5] F.D.A. Authorizes the First At-Home Coronavirus Test, nytimes.com

[6] https://twitter.com/Shayan86/status/1328315642886418437

[7] Klaus Schwab, weforum.org(Σ.τ.Μ.)

[8] The Sustainable Markets Initiative, sustainable-markets.org(Σ.τ.Μ)

[9] The Great Reset: A Unique Twin Summit to Begin 2021, weforum.org

[10]https://www.amazon.co.uk/COVID-19-Great-Reset-Klaus-Schwab/dp/2940631123 Το εν λόγω βιβλίο έχει κοσμήσει πρόσφατα και το γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη (βλ. σχετική φωτό) (Σ.τ.Μ)

[11] ‘A golden opportunity’ – HRH the Prince of Wales and other leaders on the Forum’s Great Reset, weforum.org

[12] The Great Reset: A Unique Twin Summit to Begin 2021, weforum.org

[13] Covid Action Platform, weforum.org

[14] Rethinking the future of American capitalism, mckinsey.com

[15] Stakeholder Capitalism: A Global Economy that Works for Progress, amazon.ca

[16] Davos Manifesto 1973: A Code of Ethics for Business Leaders, weforum.org

[17]  A Friedman doctrine‐- The Social Responsibility Of Business Is to Increase Its Profits, nytimes.com

[18] Moral Money Special: Klaus Schwab on the WEF’s future, ft.com

[19] Milton Friedman is right, profit is a company’s only purpose, financialpost.com

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ