Η μεταλλαγμένη γρίπη H3N2 «χτύπησε» την Κρήτη

Κανένα σχόλιο

Η γρίπη δεν άφησε αλώβητη και την Κρήτη αν και βρισκόμαστε μόνο στο ξεκίνημα της έξαρσης που παρατηρείται από τον Ιανουάριο εως το Μάρτιο. Αυτό που διαφοροποιεί το φετινό κύμα γρίπη, λένε οι επιστήμονες, είναι η ματάλλαξη του στελέχους H3N2. Αυτό σημαίνει ότι έχει μεγαλύτερη επιθετικότητα, είναι πιο επικίνδυνο και μειώνεται η αποτελεσματικότητα του φετινού αντιγριπικού εμβολίου.

Μάλιστα όπως τόνισε ο διευθυντής της ΜΕΘ του Βενιζελείου Ανέστης Κιούλπαλης ,οι δύο από τους τρεις ασθενείς που οδηγήθηκαν στην εντατική είχαν το μεταλλαγμένο στέλεχος της γρίπης H3N2.

Ήδη από την εντατική του Βενιζελείου έχουν περάσει τρεις ασθενείς:

"Sponsored links"

Ασθενείς με γρίπη στην Εντατική Βενιζελείου

-Συνεχίζει να νοσηλεύεται 45χρονος από τη Ρόδο (με την υγεία του να βελτιώνεται αλλά παραμένει σε καταστολή).

Εξιτήριοπήρε 21χρονος από την Κάλυμνο με αναπνευστικά προβλήματα.

-Εξιτήριο πήρε 60χρονη από το Ηράκλειο με ελαφριά αναπνευστικά προβλήματα.

Σε όλες τις περιπτώσεις δεν επρόκειτο για ασθενείς που ανήκαν σε ομάδας υψηλού κινδύνου ενώ ο κύριος λόγος που τους οδήγησε στην εντατική ήταν η αναπνευστική ανεπάρκεια που προκάλεσε η γρίπη πέρα από τα επίμονα συμπτώματα όπως ο πυρετός.

Οι Κρητικοί που πέφτουν στο κρεβάτι με γρίπη είναι αναρίθμητοι και στα επέιγοντα παρατηρείται αύξηση στην προσέλευση ασθενών.

Το «προφίλ» της γρίπης σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ

-7 τα θύματα στην Ελλάδα( 5 άνω των 75 ετών και ένας 45χρονος χωρίς ιστορικό)

-12% των επισκέψεων σε γιατρό αφορά σε «γριπώδη συνδρομή»

"Sponsored links"

-45,2%  των ύποπτων δειγμάτων θετικό στη γρίπη

-Από αυτά: 89,5% ήταν τύπου Α και τα υπόλοιπα Α(Η3Ν2) τα οποία όμως έχουν αυξηθεί.

Δοκιμάζονται οι ευπαθείς ομάδες

Το γεγονός ότι φέτος έφτασαν με καθυστέρηση τα αντιγριπά εμβόλια στη διέυθυνση δημόσιας υγείας δε δείχνει να ανησυχεί τους επιστήμονες, ενώ και σε αυτή τη φάση ο εμβολιασμός ενδείκνυται, αφού έχουμε μπροστά μας άλλους δύο  μήνες κατα τους οποίους η γρίπη θα δοκιμάσει το νησί.

Μάλιστα σύμφωνα με το γιατρό δημόσιας υγείας Μανώλη Λουμπούνη οι ομάδες υψηλού κινδύνου ,ηλικιωμένοι,παιδιά και χρονίως πάσχοντες θα πρέπει να θρωκιστούν με το εμβόλιο απέναντι στην απειλή.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνει την άμεση αναζήτηση ιατρικής βοήθειας εφόσον παρουσιάσουμε υψηλό πυρετό ή πόνο στο στήθος και καταβολή.

crete2day.gr

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live