19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Η μισή Ουκρανία στο σκοτάδι – Φόβοι στη Μόσχα για επίθεση με ραδιενεργή «βρώμικη βόμβα» – Τι απαντά ο Ζελένσκι

Ημερομηνία:

Οκτώ μήνες έχουν περάσει από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ακόμα όχι μόνο δεν υπάρχει κανένα σημάδι στον ορίζοντα που να αφήνει παράθυρο ελπίδας για εκεχειρία, αλλά η κατάσταση έχει κλιμακωθεί επικίνδυνα τις τελευταίες ημέρες.

Την ώρα, λοιπόν, που οι δυνάμεις του Κιέβου συνεχίζουν την αντεπίθεση προς τα κατεχόμενα ρωσικά εδάφη, η Ρωσία σφυροκοπά ενεργειακές και άλλες κρίσιμης σημασίας υποδομές της Ουκρανίας, βυθίζοντας σχεδόν τη μισή χώρα στο σκοτάδι.

Συγκεκριμένα, χθες, Σάββατο (22/10) οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν ξανά πυραύλους κατά ενεργειακών εγκαταστάσεων, αφήνοντας χωρίς ρεύμα τουλάχιστον 1,5 εκατ. νοικοκυριά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν το ένα τρίτο των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας έχουν καταστραφεί σε ένα κύμα αεροπορικών επιδρομών από την περασμένη Δευτέρα (17/10).

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι ρωσικές επιθέσεις κατάφεραν πλήγματα σε «πολύ ευρεία» κλίμακα. Δεσμεύθηκε ότι ο στρατός του θα βελτιώσει τις ήδη καλές επιδόσεις του σε ό,τι αφορά την κατάρριψη πυραύλων με τη βοήθεια των εταίρων του. Καταρρίφθηκαν 20 πύραυλοι και πάνω από 10 drones ιρανικής κατασκευής Shahed, πρόσθεσε. Το γενικό επιτελείο αεροπορίας είχε ανακοινώσει νωρίτερα πως εκτοξεύτηκαν 33 πύραυλοι εναντίον της Ουκρανίας και ότι οι 18 καταρρίφθηκαν.

Έκρηξη παγιδευμένου αυτοκίνητου στη Χερσώνα

Στη Χερσώνα, η οποία εκκενώνεται εδώ και ημέρες, σημειώθηκε μεγάλη έκρηξη σήμερα, Κυριακή (23/10), με τα ρωσικά μέσα να μιλούν για «τρομοκρατική επίθεση».

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, τα πρώτα στοιχεία κάνουν λόγο για παγιδευμένο αυτοκίνητο.

Λεπτομέρειες για το περιστατικό παραμένουν αδιευκρίνιστες.

Η έκρηξη σημειώθηκε την ώρα που χιλιάδες πολίτες εγκαταλείπουν τη Χερσώνα διασχίζοντας τον ποταμό Δνείπερο, ύστερα από προειδοποιήσεις για ουκρανική επίθεση με στόχο την ανακατάληψη της πόλης.

Ο ουκρανικός στρατός ανέφερε ότι καταγράφει εδαφικά κέρδη, καθώς οι δυνάμεις του κινούνται προς νότο μέσω της περιοχής αυτής, καταλαμβάνοντας τουλάχιστον δυο χωριά που, σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά, είχαν εγκαταλείψει τα ρωσικά στρατεύματα.

Στο Ολέσκι, στην άλλη όχθη του Δνείπερου, δημοσιογράφοι του Reuters είδαν ανθρώπους να φθάνουν με πλοίο από τη Χερσώνα, φορτωμένοι κουτιά, τσάντες, κατοικίδια. Μια γυναίκα είχε στο ένα χέρι νήπιο και στο άλλο έναν σκύλο. «Πραγματικά δεν ήθελα (να φύγω), συνέχιζα να δουλεύω», δήλωσε κάτοικος. «Θέλαμε να μείνουμε εδώ στην περιοχή, αλλά τώρα δεν ξέρουμε».

Φοβάται προβοκάτσια η Ρωσία

Η Ρωσία διέψευσε, το Σάββατο (22/10), τους ισχυρισμούς ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της ναρκοθετούν το φράγμα του υδροηλεκτρικού σταθμού Καχόβκα, που βρίσκεται στη Χερσώνα της Ουκρανίας. Ο αναπληρωτής επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης της Χερσώνας, που διορίστηκε από τη Μόσχα, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων RIA ότι οι ουκρανικοί ισχυρισμοί για ναρκοθέτηση του φράγματος του υδροηλεκτρικού σταθμού Καχόβκα στην πόλη Νόβα Καχόβκα «δεν είναι αληθινοί».

"google ad"

Υποστηρίζοντας ότι οι ουκρανικές δυνάμεις εκτοξεύουν καθημερινά πάνω από 100 πυραύλους με στόχο το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής στην περιοχή της Χερσώνας, η Ρωσία ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να «αποτρέψει τις τρομερές προκλήσεις της Ουκρανίας». Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, από την πλευρά του, προειδοποίησε ότι η ανατίναξη του φράγματος του υδροηλεκτρικού σταθμού Καχόβκα στα νότια της χώρας θα δημιουργήσει μια «μεγάλης κλίμακας καταστροφή». Κατηγόρησε, επίσης, τις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις ότι χτύπησαν επανειλημμένα την περιοχή.

Η Ρωσία διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι προετοίμαζε μια επίθεση υπό ψευδή σημαία και, αντ’ αυτού, απηύθυνε έκκληση στον ΟΗΕ να καταστήσει τον στρατό της Ουκρανίας υπεύθυνο. Οποιαδήποτε καταστροφή στο εργοστάσιο μπορεί να καταλήξει στον θάνατο αμάχων και στην καταστροφή πολλών σπιτιών, προειδοποίησε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια. Επιπλέον, δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι η Δύση αγνοεί «κάθε εγκληματική πράξη» που διαπράττει η Ουκρανία. Ο Βασίλι Νεμπένζια ενημέρωσε το Σ.Α. του ΟΗΕ ότι οι πρόσφατες επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν από την Ουκρανία με τα συστήματα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας (HIMARS), που έχει προμηθευτεί από τις ΗΠΑ.

Η Μόσχα ανησυχεί για επίθεση με «βρώμικη βόμβα» και ενημέρωσε τέσσερις χώρες για αυτό

Την ίδια ώρα, κατά τα τηλεφωνήματα του ρώσου υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού με τον γάλλο, τον τούρκο και τον βρετανό ομόλογό του εκφράστηκαν οι φόβοι της Μόσχας για την πιθανή χρήση μιας «βρώμικης βόμβας» από την Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, ο Σοϊγκού, σύμφωνα με ένα αντίγραφο της τηλεφωνικής συνομιλίας που έδωσε στη δημοσιότητα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, είπε στον Σεμπαστιάν Λεκορνί ότι ο πόλεμος έχει την τάση να εξελίσσεται σε μία «ευρεία, μη ελεγχόμενη κλιμάκωση» της σύγκρουσης.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, επανέλαβε στον Ακάρ τις ανησυχίες που εξέφρασε νωρίτερα στον γάλλο ομόλογό του για το ενδεχόμενο χρήσης μιας «βρώμικης βόμβας» από την Ουκρανία, προκειμένου να κλιμακωθεί η πολεμική ένταση.

Μάλιστα, ο ρώσος υπουργός Άμυνας είπε τα ίδια και στον βρετανό ομόλογό του Μπεν Γουάλας, αλλά και στον γάλλο Σεμπαστιάν Λεκορνί.

Ο Σοϊγκού είπε στον Γουάλας ότι η Ρωσία ανησυχεί για το ενδεχόμενο το Κίεβο να προετοιμάζεται για τη χρήση μιας «βρώμικης βόμβας» στην Ουκρανία.

Ο γάλλος υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Λεκορνί επιβεβαίωσε σήμερα ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Σοϊγκού, προσθέτοντας ότι η Γαλλία διαβεβαίωσε τη Ρωσία για την επιθυμία της, αναφορικά με μία ειρηνική επίλυση της πολεμικής διαμάχης στην Ουκρανία.

Ο Λεκορνί ανέφερε επίσης, σε μία ανακοίνωσή του ότι ο Σοϊγκού εξέφρασε στον ίδιο, τους φόβους της Ρωσίας ότι η Ουκρανία είναι ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει μία «βρώμικη βόμβα».

Ο γάλλος υπουργός πρόσθεσε ότι η Γαλλία αρνήθηκε να συρθεί σε οποιαδήποτε μορφή κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία. Ειδικότερα, με έμφαση στις πυρηνικές επιλογές και ότι ο Λεκορνί προγραμματίζει να έχει σύντομα συνομιλίες με τον ουκρανό ομόλογό του.

Ζελένσκι: «Μόνο η Ρωσία είναι ικανή να κάνει χρήση πυρηνικών όπλων στην Ευρώπη»

Μόνο η Ρωσία είναι ικανή να κάνει χρήση πυρηνικών όπλων στην Ευρώπη, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απορρίπτοντας τον ισχυρισμό του ρώσου υπουργού Αμυνας ο οποίος δήλωσε στον πρωτοφανή σημερινό τηλεφωνικό γύρο (Ουάσινγκτον, Παρίσι, Λονδίνο, Αγκυρα) ότι η Ουκρανία είναι πιθανό ότι ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει «βρώμικη βόμβα» στην Ουκρανία.

«Αν κάποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα σε αυτό το τμήμα της Ευρώπης -μία μόνο πηγή μπορεί να είναι – και αυτή η πηγή είναι εκείνη που διέταξε τον σύντροφο Σοϊγκού να τηλεφωνήσει εδώ κι΄εκεί», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο βραδινό του βιντεομήνυμα.

Ο ουκρανός πρόεδρος είπε ότι το «τηλέφωνο καρουζέλ» του Σεργκέι Σοϊγκού ξεκαθάρισε τα πράγματα. «…Ολοι καταλαβαίνουν πολύ καλά. Καταλαβαίνουν ποιος είναι η πηγή όλων των βρώμικων πραγμάτων που μπορεί να φανταστεί κανείς στον πόλεμο αυτόν».

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

1 ΣΧΟΛΙΟ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

H Amazon επενδύει 150 δισ. δολάρια σε υποδομές ΑΙ

Σχεδόν 150 δισ. δολάρια σχεδιάζει να δαπανήσει η Amazon τα επόμενα...

Χαμηλή αγοραστική δύναμη, φθηνή εργασία και ακρίβεια – Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι

Κακά μαντάτα για τα ελληνικά νοικοκυριά κομίζουν οι δείκτες...