18.8 C
Chania
Sunday, April 21, 2024

Η Νέα Αριστερά Αποκορώνου για τις αυξήσεις δημοτικών τελών στο δήμο Αποκορώνου

Ημερομηνία:

Ο Δήμος Αποκορώνου, πρόσφατα προχώρησε σε αυξήσεις, τόσο στα δημοτικά τέλη, όσο και στην ύδρευση και άρδευση. Σε μια εποχή που η ακρίβεια έχει γονατίσει τα νοικοκυριά, τα λειτουργικά έξοδα των δήμων και των δημοτικών επιχειρήσεων έχουν εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν αυξάνει τις επιχορηγήσεις προς τους δήμους, αλλά τους φορτώνει και δαπάνες που μέχρι σήμερα ήταν δική της υποχρέωση, και μάλιστα αναδρομικά, όπως το τέλος ταφής απορριμμάτων. Η απολύτως δίκαιη και απαραίτητη αύξηση στους μισθούς των εργαζομένων, περίπου 10%, επιβαρύνει αποκλειστικά τον προϋπολογισμό των δήμων. Από το τέλος παρεπιδημούντων θα παρακρατεί το 20% από τους δήμους. Από τα έσοδα δε των τελών από τους αιγιαλούς, η κτηματική υπηρεσία του δημοσίου θα λαμβάνει το μερτικό της 40%και το υπόλοιπο 60% θα πηγαίνει στους δήμους.

Μεγάλο θέμα είναι το πως και εάν αντιδρούν τα όργανα των δήμων ΤΕΔΚ-ΠΕΔ στις αυθαίρετες αλλά και ανήθικες συνάμα μετακυλήσεις υποχρεώσεων της κεντρικής κυβέρνησης προς τους πολίτες, που αναγκάζονται σε επιπλέον φορολόγηση σε εποχές ακρίβειας.

Μέσα σε αυτό το οικονομικά ασφυκτικό πλαίσιο οι δήμοι της χώρας είναι υποχρεωμένοι να προσπαθήσουν να ανταποκριθούν σε υποχρεώσεις και να ασκήσουν τις πολιτικές τους επιλογές. Βέβαια και σε αυτό το επίπεδο λειτουργίας και αποφάσεων των δημοτικών αρχών πρέπει κανείς να διακρίνει τις στοχεύσεις και την κατεύθυνση που κινείται η κάθε δημοτική αρχή. Η διεκδίκηση πόρων από την κεντρική εξουσία, η σωστή κατανομή των βαρών στους δημότες, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική δυνατότητα, την μέριμνα προς τις ευπαθείς ομάδες, την προσπάθεια για στήριξη επαγγελματικών ομάδων ( αγρότες , βιοτέχνες, κ.λπ.), τη στήριξη της ενδοχώρας , και τόσα άλλα που θα μπορούσε να προσθέσει ο καθένας μας, είναι άξονες πάνω στους οποίους κρίνεται κάθε δημοτική αρχή, μαζί βέβαια με την εκπλήρωση του τελικού στόχου, που είναι και ο λόγος είσπραξης των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού: Οι ανταποδοτικές υπηρεσίες προς τον πολίτη.

Ο δήμος Αποκορώνου παρουσιάζει σοβαρές αδυναμίες στην λειτουργία της καθαριότητας. Φανερώνει δε ανικανότητα στην είσπραξη των τελών ύδρευσης και άρδευσης αφήνοντας τα οφειλόμενα να εκτιναχθούν ξεπερνώντας τα 3 εκατομμύρια €. Αυτή η αδυναμία είσπραξης τον αναγκάζει στο να πληρώνει τα λειτουργικά έξοδα της ύδρευσης- άρδευσης από τα τέλη καθαριότητας, μια όχι και τόσο νόμιμη πράξη. Με μεγάλη ευκολία προτείνει και ψηφίζει τις τελευταίες μέρες αύξηση των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού από 60% μέχρι και 84%, ενώ αυξάνει το νερό άρδευσης σε ποσοστό 100%.

Αναλυτικά τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού έχουν ως εξής:

Κατοικίες:
-Πρώτη ζώνη  2,7 €/m² από 1,70 €/m², αύξηση 58,8%
Κοινότητες Ασή Γωνιάς, Αρμένων, Βάμου, Βρυσών, Γαβαλοχωρίου, Γεωργιουπόλεως, Καλαμιτσίου Αμυγδάλι, Καλυβών, Κεφαλά, Κόκκινου Χωριού, Κουρνά, Νέου Χωριού, Πλάκας, Στύλου, Φυλακής & Φρε)
-Δεύτερη ζώνη 2,50 €/m² από 1,50 €/m², αύξηση 66,7 %
Κοινότητες Αλίκαμπου, Βαφέ, Κάινας, Εμπρόσνερου, Καλαμιτσίου Αλεξάνδρου, Καρών, Κάστελλου, Μάζας, Μαχαιρών, Μελιδονίου, Νίππους, Ξηροστερνίου, Παϊδοχωρίου, Πεμονίων, Ραμνής, Σελλίων και Τζιτζιφέ

Καταστήματα:
– Πρώτη ζώνη             6,60  €/m² από 3,70 €/m²                    αύξηση 78,4 %
Κοινότητες Γεωργιουπόλεως, Κουρνά, Πλάκας, Καλυβών, και Φυλακής
Για τις εποχικές επιχειρήσεις  9,50 €/m²

– Δεύτερη ζώνη           5,50 €/m² από 3 €/m²                            αύξηση 83,3 %
Κοινότητες Ασή Γωνιά Βρυσών, Βάμου, Γαβαλοχωρίου, Κεφαλά, Νέου Χωριού, Αρμένων, Στύλου & Καλαμιτσίου Αμυγδάλι
Για τις εποχικές επιχειρήσεις  8,40 €/m²

– Τρίτη ζώνη               4, 60 €/m² από 2,50 €/m²                    αύξηση 84 %
Κοινότητες Αλίκαμπου, Βαφέ, Κάινας, Εμπρόσνερου, Καλαμιτσίου Αλεξάνδρου, Καρών, Κάστελλου, Κόκκινου Χωριού, Μάζας, Μαχαιρών, Μελιδονίου, Νίππους, Ξηροστερνίου, Παϊδοχωρίου, Πεμονίων, Ραμνής, Σελλίων, Τζιτζιφέ και Φρε
Για τις εποχικές επιχειρήσεις  7,50 €/m²

Ενοικιαζόμενα δωμάτια και κατοικίες  (Μία ζώνη για όλο το Δήμο)                                   3,50 €/m²

Ύδρευση
– Πρώτη κλίμακα         0 – 50 m³                                   0,30 €/m³
– Δεύτερη κλίμακα      51 – 100 m³                                   0,50 €/m³
– Τρίτη κλίμακα           101 – 150 m³                                   0,80 €/m³
Η τιμή μέχρι σήμερα ήταν 0,40 €/m³

Άρδευση
0,30
€/m³ από 0,15 €/m³

Ας πάρουμε τώρα χωρίς να θέλουμε να τον κρίνουμε αλλά για να συγκρίνουμε τις αυξήσεις που έγιναν στο Δήμο Πλατανιά, δήμος που μοιάζει με τον δικό μας χωροταξικά και σε επιχειρήσεις. Τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού ορίζονται για τις κατοικίες στα κεντρικά χωριά σε 1,98 €/m² και στα μικρά χωριά σε 1,60 €/m². Για τα καταστήματα η τιμή για τα μεγάλα τοπικά διαμερίσματα σε 5,30 €/m² για τα δε μικρότερα χωριά σε 3,08 €/m. Οι ενοικιαζόμενες κατοικίες και ενοικιαζόμενα δωμάτια σε 2,78 €/m.

Είναι προφανής η διαφοροποίηση στα δημοτικά τέλη μεταξύ των δύο δήμων και το ερώτημα είναι γιατί η δημοτική αρχή Αποκορώνου επιβάλλει άλλον έναν ΕΝΦΙΑ  στους πολίτες του Αποκόρωνα. Η Αύξηση στην τιμή του νερού δεν θα αλλάξει την ικανότητα είσπραξης από την δημοτική αρχή απεναντίας θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τους καλοπληρωτές.

"google ad"

Ο αγώνας ενάντια στην απόπειρα στρέβλωσης του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενάντια στη μετακύλιση του πολιτικού κόστους της κυβερνητικής διαχείρισης στους Δήμους και του οικονομικού κόστους στους δημότες δεν μπορεί παρά να είναι συντονισμένος και να αφορά όλους μας.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Iσραήλ-Ιράν: Πώς το Πεντάγωνο κατασκεύασε έναν ψευτοπόλεμο

Φανταστείτε δύο από τους πιο ορκισμένους εχθρούς της κυβέρνησης...

«Η Εποχή των Εικόνων» – Αφιέρωμα στον Κρητικό καλλιτέχνη Στέλιο Φαϊτάκη

Η Εποχή των Εικόνων / Στέλιος Φαϊτάκης- Ένα Αφιέρωμα Κυριακή,...