Η Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Χανίων καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο για την Υγεία

Κανένα σχόλιο

Με ανακοίνωσή της η Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Χανίων καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει το αντι-νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την υγεία «το οποίο είναι βέβαιο ότι θα αλλοιώσει το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα του ΕΣΥ».

Αναφέρει πιο αναλυτικά:

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας αποτέλεσε μια από τις εμβληματικότερες μεταρρυθμίσεις με την υπογραφή του ΠΑΣΟΚ, γιατί έσπασε τις κοινωνικές ανισότητες προσφέροντας τις υπηρεσίες του σε όλους τους πολίτες, κατοχύρωσε την υγεία σαν δημόσιο αγαθό και την ανάγαγε σε κρατική μέριμνα.

"Sponsored links"

Το Νομοσχέδιο της ΝΔ για την υγεία αποτελεί μια απροκάλυπτη προσπάθεια αμφισβήτησης του πυρήνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας: Το άρθρο 10 δίνει στους γιατρούς του ΕΣΥ τη δυνατότητα να απασχολούνται, παράλληλα με το νοσοκομείο, και στον ιδιωτικό τομέα, με τη λειτουργία ιδιωτικού ιατρείου ή με τη συνεργασία με οποιαδήποτε ιδιωτική επιχείρηση του τομέα υγείας.

Ουσιαστικά ακυρώνει τον θεσμό της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και αλλοιώνει μια βασική αρχή του ΕΣΥ, ότι οι γιατροί θα μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο νοσοκομείο ή στο Κέντρο Υγείας χωρίς να έχουν την έγνοια του ιδιωτικού ιατρείου.

Η ρύθμιση αυτή προστατεύει τους γιατρούς από την σύγκρουση συμφερόντων (μεταξύ δημοσίου λειτουργήματος και ιδιωτικού έργου) και κατοχυρώνει το ΕΣΥ από τον κίνδυνο να μετατραπεί σε πεδίο αναζήτησης πελατείας.

Τα επιχειρήματα του Υπουργείου είναι ότι για την άσκηση ιδιωτικού έργου προβλέπονται περιορισμοί και θα καθοριστούν μηχανισμοί ελέγχου για να μην υπάρξει κατάχρηση της ρύθμισης. Γνωρίζουμε όμως όλοι ότι οι όποιοι μηχανισμοί ελέγχου σπανίως λειτουργούν αποτελεσματικά και συνήθως μπαίνουν σε εφαρμογή μόνο όταν υπάρχει ένα ακραίο γεγονός.

Το ΕΣΥ άντεξε στο αυξημένο φόρτο εργασίας της πανδημίας λόγω της προσφοράς των εργαζόμενων σε αυτό, αλλά και λόγω της αντοχής των θεσμικών κανόνων λειτουργίας του. Ανεξάρτητα από τις υπόλοιπες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, είναι προφανές ότι το Υπουργείο Υγείας και η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν αντιλαμβάνονται ότι η προστασία του ΕΣΥ δεν επιτυγχάνεται αν ανοίξει, με όποιο τρόπο, η κερκόπορτα της ιδιωτικοποίησης του.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή και τα μέλη του Τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Χανίων, καλούν την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο για την Υγεία, το οποίο είναι βέβαιο ότι θα αλλοιώσει το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα του ΕΣΥ.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News και στο facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live