27.8 C
Chania
Tuesday, April 23, 2024

Η παγίδα του χρυσού που έστησε τώρα ο gran maestro στο σκάκι Putin

Ημερομηνία:

Η Δύση κατηγορεί τον Πούτιν ότι ήταν στέλεχος της KGB και γι’ αυτό είναι ανήθικος και βάναυσος. Κανείς όμως δεν μπορεί να τον κατηγορήσει για έλλειψη εξυπνάδας.

Τι παγίδα έστησε λοιπόν στη Δύση ο gran maestro Putin;

Από τότε που η Δύση κατάλαβε ότι ΕΧΑΣΕ τον πόλεμο στη Ουκρανία, αποφάσισε να καταστρέψει την οικονομία της Ρωσίας ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΣ τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου καθώς και να ΑΡΠΑΞΕΙ τον ΡΩΣΙΚΟ ΧΡΥΣΟ. (Εδώ στην Ελλάδα ο Μέγας Οικονομολόγος και Χανιώτης Ν. Χριστοδουλάκης μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Σημίτη πούλησαν τον χρυσό χωρίς περίσκεψη, χωρίς αιδώ, όπως λέει κι ο ποιητής Κ. Καβάφης. Πίστεψε ο πολιτικός και πρώην «Κνίτης» Ν. Χριστοδουλάκης στην φιλοσοφική μπούρδα του Φουκουγιάμα για το τέλος της ιστορίας. Αυτοί μας κυβερνούσαν και μας ΕΚΑΨΑΝ σαν έθνος, σα λαό, σαν υποστάσεις. Στο πέρασμά τους άφησαν ΡΗΜΑΓΜΕΝΕΣ ΖΩΕΣ.

Ως γνωστόν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο είναι οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της Ρωσίας. Η πολιτική του Πούτιν βασίζεται όχι στο αποτέλεσμα αλλά στη δυνατότητα να παραχθεί ένα δεδομένο αποτέλεσμα. Ελάχιστοι καταλαβαίνουν τι κάνει σήμερα ο Πούτιν και σχεδόν κανένας δεν ξέρει τι θα κάνει στο μέλλον. (Επισήμως πλέον οι Αμερικανοί έκλεψαν και τον χρυσό της Ουκρανίας με αφορμή τη ροζ – πορτοκαλί- χρωματιστή επανάσταση).Γιατί όμως οι Αμερικανοί ήθελαν να τιμωρήσουν τον Πούτιν; Επειδή δεν χρηματοδότησε τα σχέδιά τους στην Ουκρανία και κατά συνέπεια δεν μπορούσαν να σταθούν στα πόδια τους τα μελλοντικά σχέδια των ΗΠΑ και των συνεταίρων τους. Ο Πούτιν λοιπόν χωρίς να το διατυμπανίζει πουθενά, ΠΟΥΛΑΕΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΣΕ ΦΥΣΙΚΟ ΧΡΥΣΟ. ΔΕΝ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΟ ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΑΛΛΑ ΜΟΛΙΣ ΠΑΡΕΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΑ ΔΟΛΛΑΡΙΑ ΑΜΕΣΩΣ ΤΑ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΙ ΣΕ ΦΥΣΙΚΟ ΧΡΥΣΟ. Έτσι στο τρίτο τρίμηνο του 2014 οι Ρώσοι αγόρασαν 55 τόνους χρυσού και τα υπόλοιπα κράτη του πλανήτη μόλις 38 τόνους. ΕΠΕΙΔΗ ΟΜΩΣ ΣΕ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΡΟΕΙ ΝΑ ΖΗΣΕΙ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ Η ΡΩΣΙΑ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΜΗ ΣΕ ΧΡΥΣΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΠΕΤΡΟΔΟΛΛΑΡΙΑ ΠΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΗΓΕΜΟΝΙΑ ΤΗΣ  ΔΥΣΗΣ.
Αυτό ακριβώς είναι το κόλπο του ΠΟΥΤΙΝ ΠΟΥ ΕΣΤΗΣΕ ΣΤΗΝ Δύση.

Στα χρηματιστήρια ο χρυσός θεωρείται το αντιδολάριο. Το 1971 ο αμερικανός πρόεδρος Νίξον έκλεισε το «παράθυρο του χρυσού» βάζοντας τέλος στην ελεύθερη συναλλαγή ανάμεσα στο δολάριο και τον χρυσό, το οποίο ήταν εγγυημένο από τις ΗΠΑ, από το 1944 στο PRETTON WOODS. Το 2014 ο Πούτιν το ξανάνοιξε χωρίς να ρωτήσει της ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ κάνουν τεράστιες προσπάθειες που έχουν ανάλογο οικονομικό κόστος, ώστε να ρίξουν τις τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου υπερτιμώντας την αξία του δολαρίου και υποτιμώντας την αξία του χρυσού και του πετρελαίου απέναντι στο δολάριο. Έτσι ο Πούτιν πουλάει τα προϊόντα του σε υπερτιμημένα δολάρια και αμέσως αγοράζει χρυσό ο οποίος είναι τεχνητά υποτιμημένος σε σχέση με το δολάριο των ΗΠΑ. Όπως φαίνεται από τα παραπάνω ο Πούτιν εκμεταλλεύεται την πολιτική της Δύσης, σύμφωνα με την οποία το δολάριο υπερτιμάται και ο χρυσός υποτιμάται. Σ’ αυτήν την οικονομική αντιπαράθεση ο Πούτιν πρόσθεσε στο καλάθι των συναλλαγών του εκτός από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και το ουράνιο. (Ένας στους έξι λαμπτήρες στις ΗΠΑ ανάβουν εξαιτίας του ουρανίου).

Η ιδέα αυτή πιθανόν να μην ανήκει στο Πούτιν αλλά στον οικονομικό του σύμβουλο καθηγητή  SERGEJ GLAZEV. Αυτή η ιδέα είχε βέβαια την υποστήριξη της ΚΙΝΑΣ. Γιατί όμως η Κίνα συμφώνησε με την Ρωσία; Επειδή οι κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. χτυπούσαν τη λεγόμενη ομάδα των χωρών  BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Νότια Αφρική) και κυρίως την Κίνα. Πρόσφατα έγινε μια δήλωση από την υποδιευθύντρια της ρωσικής κεντρικής τράπεζας που έλεγε ότι σε περίπτωση ανάγκης η Ρωσία θα πλήρωνε τις εισαγωγές της σε χρυσό (πράγμα το οποίο θα συνέφερε την Κίνα).

ΓΙΑΤΙ ΟΜΩΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΑΥΤΟ ΤΗΝ ΚΙΝΑ;

Επειδή η Κίνα επιθυμεί να αυξήσει τα αποθέματα της σε χρυσό και όχι σε δολάρια και σε τίτλους του αμερικανικού δημοσίου. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το εμπορικό έλλειμμα της Αμερικής προς την Κίνα είναι 5 προς 1, η Κίνα δε θέλει να πουλάει τα προϊόντα της σε δολάρια. Η Κίνα δεν αρνείται το δολάριο σα μέσο πληρωμών αλλά μόλις το βάζει στα ταμεία της πολύ πιθανόν ένα μέρος των εμπορικών δολαρίων να αντικαθίσταται με φυσικό χρυσό. Επίσης η Ρωσία και η Κίνα αγοράζουν μεταξύ τους εμπορεύματα με τη σημερινή τιμή του χρυσού.

Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα πρακτικό. Η ποσότητα του φυσικού χρυσού είναι μικροσκοπική σε σχέση με το σύνολο της παγκόσμιας αγοράς του πετρελαίου, του ουρανίου, του φυσικού αερίου και των παγκόσμιων εμπορευμάτων. Η Δύση πίστευε ότι οι Ρώσοι  θα δε4χτούν πληρωμές σε χρυσό διαφορετικού τύπου σε μορφή χαρτιού κάτι που δεν έγινε. Το κόλπο της μείωσης της τιμής του πετρελαίου και του φυσικού αερίου το είχε χρησιμοποιήσει η διοίκηση Ρήγκαν με αποτέλεσμα η τότε Σοβιετική Ένωση να ξεπουλήσει το χρυσό  της κάτι που την αποδυνάμωσε και σε συνδυασμό με άλλες πολιτικές, οδήγησε στην πτώση της.

Αυτό ο Πούτιν το θυμάται και εκμεταλλευόμενος τη σημερινή ισοτιμία χρυσού και δολαρίου προσπαθεί να μαζέψει όλο το απόθεμα σε φυσικό χρυσό τάχιστα στα ταμεία των χωρών Ρωσία, Κίνα, Βραζιλία, Ινδία και Ν. Αφρική και Καζακστάν. Με το σημερινό ρυθμό μείωσης των αποθεμάτων σε φυσικό χρυσό η Δύση δεν μπορεί να αντιδράσει απέναντι σ’ αυτή την τακτική της Ρωσίας έως ότου καταρρεύσει το πετροδολάριο. Αντί λοιπόν ο Πούτιν και η ομάδα  BRICS να έχουν το δολάριο σαν τελευταίο συναλλαγματικό απόθεμα, λόγω της κυριαρχίας του δολαρίου στο παγκόσμιο νομισματικό  σύστημα (GMS)  το μετέτρεψαν σε ενδιάμεσο μέσο συναλλαγής. Έτσι το δολάριο δίνει τη θέση του στο χρυσό. Αυτή βέβαια, η αποδυνάμωση του δολαρίου μας κάνει να σκεφτούμε για άλλη μια φορά σε τι ΣΚΟΤΕΙΝΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ μπορεί να οδηγηθεί η ανθρωπότητα.

Οι Αμερικανοί όταν απειλείται η κυριαρχία του δολαρίου από κάποια άλλη δύναμη ή την ανατρέπουν ή προκαλούν πόλεμο. Στην Ρωσία σήμερα δεν είναι εφικτό ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Ο πόλεμος, ακόμα και αυτός που λένε ορισμένοι Αμερικανοί «προληπτικό πυρηνικό αφοπλισμό» (επειδή εκεί μπορεί να καταλήξει η υπόθεση) θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την ανθρωπότητα, ειδικά, όταν έρθει ο λεγόμενος πυρηνικός χειμώνας, όπου οι ζωντανοί θα ζηλεύουν τους νεκρούς. Θα έρθει δηλαδή το τέλος της ανθρωπότητας , το τέλος της ιστορίας.

Η Δύση, λοιπόν, γνωρίζει το πρόβλημα. Η κίνηση Πούτιν ήταν κίνηση ματ για της ΗΠΑ και τους συνεταίρους της. Πρέπει να βρεθεί μια λύση και ίσως αυτή να είναι η διάλυση ή  η αποδυνάμωση της ευρωζώνης με την πτώχευση μιας χώρας ή με την έξοδο κάποιων κρατών από το ευρώ. Αν φύγει μια χώρα από την ευρωζώνη, θα γίνει όπως στην Γιουγκοσλαβία, όπου η αποχώρηση της Κροατίας οδήγησε στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας στις χώρες εξ ων συνετέθη.

Σημείωση: Ένα από τα αποτελέσματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ήταν να χάσει η Αγγλία την πρωτοκαθεδρία της στερλίνας που επιθυμούσε διακαώς, καθώς και την ικανότητά της να συνεχίσει να έχει την ίδια αποικιοκρατική πολιτική που είχε κάποτε….

Χαράλαμπος Γεωργιλάς
ΠΗΓΕΣ: Stampa estera, Ξένος Τύπος, Dmitrij Kalinichenkko, Invescafe ru., Fosrt Ross, Aurora

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Συλλογές Άρθρων
Επιλεγμένα άρθρα από όλο το Internet | Συλλέγουμε τα καλύτερα άρθρα, θέσεις και απόψεις από διάφορα sites και blogs. Τα αναδημοσιεύουμε στην ιστοσελίδα του "Α.τ.Κ." αναφέροντας πάντα την πηγή και τον συντάκτη. | Κάντε like τον "Α.τ.Κ." στην facebook σελίδα του και ακολουθήστε τον λογαριασμό του στο twitter | Περισσότερα άρθρα εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φόροι, φόροι, φόροι παντού! Και κουράγιο παλληκάρια… Σύνταξη στα 72

Μας τους ανακοινώνουν τόσο απλά στα δελτία ειδήσεων. Τόσο...

ΔΕΥΑΧ: Διακοπή νερού στο κέντρο της πόλης των Χανίων

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων ενημερώνει ότι την...

Κρήτη: Μοναξιά, άγχος και θλίψη βιώνουν οι Κρητικοί – Μεγαλύτερο πρόβλημα στην ενδοχώρα

Οι αγχώδεις διαταραχές έχουν γίνει κομμάτι της καθημερινότητας πάρα...