Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πυγμαχίας ζήτησε συγγνώμη μετά την ανακοίνωση της διοικητικής αρχής για την υποχρεωτική διεξαγωγή τεστ φύλου, από την Ολυμπιονίκη Ιμάν Κελίφ.
Η Αλγερινή πυγμάχος, η οποία κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το περασμένο καλοκαίρι εν μέσω έντονων επικρίσεων σχετικά με την επιλεξιμότητά της, αναφέρθηκε συγκεκριμένα όταν η Ομοσπονδία δημοσίευσε τη νέα της πολιτική την περασμένη Παρασκευή.
Τη Δευτέρα, ο πρόεδρός της, Μπόρις βαν ντερ Βορστ, επικοινώνησε με την Ομοσπονδία Πυγμαχίας της Αλγερίας για να αναγνωρίσει ότι αυτό ήταν λάθος.
«Σας γράφω όλους προσωπικά για να ζητήσω μια επίσημη και ειλικρινή συγγνώμη για αυτό και να αναγνωρίσω ότι η ιδιωτικότητά της θα έπρεπε να είχε προστατευθεί», έγραψε σε επιστολή σύμφωνα με το Associated Press.
Ο Βαν ντερ Βορστ πρόσθεσε ότι ελπίζει «επικοινωνώντας μαζί σας προσωπικά, να δείξουμε τον πραγματικό μας σεβασμό σε εσάς και τους αθλητές σας».

Η Κέλιφ και η επίσης χρυσή Ολυμπιονίκης Λιν Γιου-τίνγκ από την Ταϊβάν βρέθηκαν στο προσκήνιο στο Παρίσι επειδή η προηγούμενη διοικητική αρχή της Ολυμπιακής πυγμαχίας, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Πυγμαχίας, απέκλεισε και τις δύο πυγμάχους από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2023, ισχυριζόμενη ότι απέτυχαν σε ένα απροσδιόριστο τεστ φύλου.
Ωστόσο, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή εφάρμοσε τους κανόνες επιλεξιμότητας φύλου που χρησιμοποιήθηκαν σε προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες και επέτρεψε στην Κελίφ και την Λιν να αγωνιστούν.
Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Πυγμαχίας έχει εγκριθεί προσωρινά ως διοργανώτρια αρχή στους Αγώνες του Λος Άντζελες το 2028 και έχει αντιμετωπίσει πιέσεις από τους πυγμάχους και τις ομοσπονδίες τους για να δημιουργήσει πρότυπα επιλεξιμότητας φύλου.
Ανέφερε ότι θα υπάρξουν υποχρεωτικές εξετάσεις σε όλους τους πυγμάχους από την 1η Ιουλίου για να «διασφαλιστεί η ασφάλεια όλων των συμμετεχόντων και να παρασχεθούν ισότιμοι όροι ανταγωνισμού για άνδρες και γυναίκες».
Η διοικητική αρχή ανακοίνωσε ότι όλοι οι αθλητές άνω των 18 ετών στους αγώνες της πρέπει να υποβληθούν σε γενετικό έλεγχο αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης (PCR) για να προσδιοριστεί το φύλο τους κατά τη γέννηση. Το τεστ PCR ανιχνεύει χρωμοσωμικό υλικό μέσω στοματικού στυλεού, σάλιου ή αίματος.
Εάν μια αθλήτρια που σκοπεύει να αγωνιστεί στις κατηγορίες γυναικών διαπιστωθεί ότι έχει ανδρικό χρωμοσωμικό υλικό, «οι αρχικοί έλεγχοι θα παραπεμφθούν σε ανεξάρτητους κλινικούς ειδικούς για γενετικό έλεγχο, ορμονικά προφίλ, ανατομική εξέταση ή άλλη αξιολόγηση ενδοκρινικών προφίλ από ιατρικούς ειδικούς», δήλωσε η Ομοσπονδία. Η πολιτική περιλαμβάνει επίσης διαδικασία προσφυγής.