19.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Η Ραχήλ Μακρή δικαιώνεται: Πώς η Ιρλανδία τύπωσε 51 δις. ευρώ το 2011, 1 μήνα πριν τις εκλογές

Ημερομηνία:

Όπως σημειώνει η huffingtonpost, ον Ιανούαριο του 2011, ένα μήνα πριν τις εκλογές, κι ενώ η Ιρλανδία ήταν ήδη στο δικό της «μνημόνιο», η Εθνική Τράπεζα της Ιρλανδίας βοήθησε τις τράπεζες με 51 δις τυπώνοντας δικό της χρήμα. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε μάλιστα δηλώσει τότε πως η Εθνική Τράπεζα της Ιρλανδίας μπορεί να δημιουργήσει τα δικά της αποθέματα, εφόσον όμως ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Όπως είχε γράψει τότε σε καυστικό τονο ένας δημοσιογράφος του Business Insider «Εφ’ όσον λοιπόν δεν σας νοιάζει και εφ’ όσον την ΕΚΤ δεν την πειράζει , γιατί δε βάζουν κάθε χώρα να εκτυπώσει αρκετά ευρώ για να ξεπληρώσει το δημόσιο χρέος της ; Έτσι κάθε χώρα μπορεί να ξεφορτωθεί το χρέος της σε δευτερόλεπτα».

Κάτι τέτοιο φυσικά δε γίνεται- πιθανώς η κίνηση του Cowen να είχε γίνει και για προεκλογικούς σκοπούς έτσι ώστε να μην αντιμετωπίσουν οι τράπεζες προβλήματα ρευστότητας πριν τις εκλογές.

Ο Cowen αναγκάστηκε έτσι κι αλλιώς να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος του πριν τις εκλογές, και το κόμμα του Fianna Fáil κατάφερε να εξασφαλίσει μόλις 17.4% , ενώ πρωθυπουργός εκλέχτηκε ο Εnda Kenny του κόμματος Fine Gael.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιρλανδική οικονομική κρίση ήταν τελείως διαφορετική από την ελληνική. Το πρόβλημα της Ιρλανδίας δεν ήταν δημοσιονομικό αλλά είχε σχέση με τις τράπεζες. Η Ιρλανδική οικονομική κρίση προκλήθηκε μετά από μια σειρά σοβαρών τραπεζικών σκανδάλων, οι τράπεζες είχαν εκτεθεί στη φούσκα των ακινήτων.H Iρλανδία επέστρεψε στις αγορές το 2013.

Πάντως, το βέβαιο είναι ότι αυτά που είπε η Ραχήλ Μακρή δεν ήταν ανακριβή.

Σχετικά γράφει και η ιστοσελίδα tribune.gr:

Kάποιοι προσπαθούν να εμφανίσουν ως «τρελαμάρες» τη δήλωση της Ραχήλ Μακρή ότι η Ελλάδα μπορεί να τυπώσει μόνη της 100 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά μάλλον δεν είναι τρελαμάρες.

Η Ιρλανδία τύπωσε 51 δισ. ευρώ χωρίς να εγγραφούν στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και επιτρέπεται από το καταστατικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, παράγραφος 14.4.

Οι συναλλαγές αυτές επιτρέπονται με βάση την παράγραφο 14.4 της συνθήκης της ΕΚΤ, που ουσιαστικά αφήνει πολλά περιθώρια για τις περιφερειακές κεντρικές τράπεζες να κάνουν νομισματικές πράξεις, πιο δημιουργικές και από την ΕΚΤ την ίδια.

14.4. National central banks may perform functions other than those specified in this Statute unless the Governing Council finds, by a majority of two thirds of the votes cast, that these interfere with the objectives and tasks of the ESCB. Such functions shall be performed on the responsibility and liability of national central banks and shall not be regarded as being part of the functions of the ESCB.
μετάφραση:

14.4. Οι εθνικές περιφερειακές κεντρικές τράπεζες μπορούν να εκτελέσουν και λειτουργίες άλλες από εκείνες που καθορίζονται στο καταστατικό αυτό, εκτός αν, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφανθεί, με πλειοψηφία των δύο τρίτων, ότι αυτές (οι λειτουργίες) προσκρούουν στους στόχους και τα καθήκοντα του ESCB. Τέτοιες λειτουργίες εκτελούνται με την ευθύνη των εθνικών κεντρικών τραπεζών και δεν θεωρούνται ότι αποτελούν μέρος των λειτουργιών του ESCB.

Και όπως λέει η παράγραφος 14.4, όταν η περιφερειακή κεντρική τράπεζα κάνει τέτοιες συναλλαγές, αναλαμβάνει την ευθύνη η ίδια και οι πράξεις αυτές δεν θεωρούνται πράξεις της ΕΚΤ.

Με λίγα λόγια, δεν αποτελούν μέρος του ισολογισμού της ΕΚΤ. Που σημαίνει ότι τη ρευστότητα την προσφέρει η περιφερειακή κεντρική τράπεζα άρα ναι, μπορεί να τυπώσει χρήμα.

"google ad"

huffingtonpost.gr, tribune.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στρατόπεδο Μαρκοπούλου: Ένας χρόνος μετά

Η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου με ανακοίνωσή...

Οι Κρητικοί υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΜέΡΑ25

Παρουσιάστηκε χθες στην πλήρη του σύνθεση το ευρωψηφοδέλτιο μάχης...

Κασσελάκης: Δε μας αφορούν οι νεοναζί ψηφοφόροι

Ο Στέφανος Κασσελάκης πέρασε στην αντεπίθεση για το σχόλιο του Νίκου Ρωμανού, ο...