24.4 C
Chania
Saturday, May 17, 2025

Η σκιά του Κασμίρ – Το απευκταίο σενάριο της έναρξης του Γ΄ Παγκοσμίου Πολέμου

Ημερομηνία:

Του Δημήτρη Μηλάκα

Οι πληθυσμοί της Δύσης (ή του «πλούσιου» Βορρά) αντιμετωπίζουν τα προβλήματα των «τρίτων» αυτού του κόσμου με μια αδικαιολόγητη μακαριότητα. Αγνοούν προφανώς πως κάποια προβλήματα σε «ειδυλλιακές» κατά άλλα περιοχές, όπως το Κασμίρ, μπορούν να τινάξουν στον αέρα τη γη ολάκερη…

Το Κασμίρ είναι το μήλο της έριδας μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν που άφησε πίσω της η βρετανική αποικιοκρατική αυτοκρατορία όταν αποχώρησε από την περιοχή.

Από το 1947 οι δύο χώρες έχουν στο ιστορικό τους τέσσερις πολεμικές αναμετρήσεις, πάνω από 15 «περιορισμένες» συρράξεις και αναρίθμητα στρατιωτικά επεισόδια με αμέτρητα θύματα.

Οι ιστορικές καταβολές της «έχθρας» χάνονται στα βάθη των αιώνων με την εδραίωση και την αποκρυστάλλωση της μουσουλμανικής ισχύος στην περιοχή, πολύ πριν την αποχώρηση των Βρετανών και τη «διανομή» των εδαφών της Ινδίας για τη δημιουργία του (μουσουλμανικού) Πακιστάν.

Ο ανταγωνισμός των δύο κρατών (από το 1947) τροφοδοτήθηκε από τους στρατιωτικούς τους εξοπλισμούς. Έτσι, η Ινδία του 1,2 δισ. κατοίκων θεωρείται η 4η μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη παγκοσμίως έναντι της 12ης θέσης που κατέχει το Πακιστάν των 250 εκατ. κατοίκων.

Οι εν λόγω πληθυσμιακές συγκεντρώσεις, πάντως, μικρή σημασία έχουν, καθώς και οι δύο χώρες διαθέτουν πυρηνικό οπλοστάσιο, με το Πακιστάν μάλιστα, να διατηρεί «συγκεκαλυμμένα» το «δόγμα του πρώτου πλήγματος».

Σενάρια τρόμου

Στις υπάρχουσες άπειρες ακαδημαϊκές εργασίες και στρατιωτικά σενάρια για το πώς θα μπορούσε να ξεσπάσει ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος, η σύγκρουση Ινδίας – Πακιστάν στο Κασμίρ κατέχει περίοπτη θέση.

Πράγματι στο Κασμίρ – και με αφορμή τις τελευταίες εχθροπραξίες – μπορεί κάποιος να «δει» σε γενικές γραμμές πώς θα μπορούσε να διαμορφωθούν τα δύο στρατόπεδα σε μια πιθανή παγκόσμια σύγκρουση.

Λαμβάνοντας, μάλιστα, υπόψη ότι η Κίνα (ο υπ’ αριθμόν ένα αντίπαλος/ εχθρός των ΗΠΑ του Τραμπ) κατέχει ήδη ένα 10% του εδάφους του Κασμίρ (που του παραχωρήθηκε από το Πακιστάν χωρίς να έχει αναγνωριστεί αυτή η παραχώρηση από την Ινδία), αντιλαμβάνεται τις άπειρες επικίνδυνες παραλλαγές που μπορούν να οδηγήσουν σε παγκόσμια ανάφλεξη.

Τι λέει η Τεχνητή Νοημοσύνη

Έχοντας, λοιπόν, ανοιχτό ένα πολεμικό μέτωπο και μάλιστα στην Ευρώπη, την καρδιά του λεγόμενου κόσμου της δημοκρατίας και της ευημερίας καθώς και μια κλιμακούμενης έντασης πολεμική αναταραχή στη Μέση Ανατολή, μαζί με τον δεδομένο σκληρό σινο-αμερικανικό ανταγωνισμό, οι ανησυχίες για το ξέσπασμα του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου δεν είναι αβάσιμες.

Πώς θα μπορούσε να οδηγηθεί η ανθρωπότητα στην αυτοκαταστροφή της; Ένα ανατριχιαστικά ρεαλιστικό σενάριο εξύφανε η Τεχνητή Νοημοσύνη όταν θέσαμε το ερώτημα «Γράψε ένα πιθανό σενάριο για το ξέσπασμα παγκόσμιου πολέμου που ξεκινά από τη σύγκρουση-Ινδίας – Πακιστάν για το Κασμίρ. Αξίζει να δούμε πως το ανθρώπινο δημιούργημα, η Τεχνητή Νοημοσύνη, περιγράφει την επιστροφή μεγάλων περιοχών του πλανήτη στη… λίθινη εποχή.

Εκκίνηση της σύγκρουσης

«Το 2026, λέει η Τ.Ν., μια σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων στο ινδικό Κασμίρ αποδίδεται σε οργανώσεις με βάση το Πακιστάν. Η Ινδία κατηγορεί ανοιχτά τις πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες (ISI) ότι υποστηρίζουν τους εξτρεμιστές. Η ένταση κορυφώνεται όταν η Ινδία εξαπολύει περιορισμένα πλήγματα με πυραύλους ακριβείας σε στρατιωτικές βάσεις στο Πακιστάν κοντά στη γραμμή ελέγχου». Πρόκειται για το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε…

Ο Συμβατικός Πόλεμος

«Το Πακιστάν, συνεχίζει η Τ.Ν., απαντά με αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Ακολουθούν συγκρούσεις κατά μήκος των συνόρων. Και οι δύο χώρες μετακινούν στρατεύματα στα σύνορα. Παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση, το Πακιστάν προειδοποιεί ότι «δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα» για να προστατεύσει την κυριαρχία του».

Πυρηνική Αντιπαράθεση

«Καθώς οι απώλειες αυξάνονται, λέει το σενάριο της Τ.Ν., η Ινδία δοκιμάζει πυρηνικά – βαλλιστικά βλήματα κοντά στα σύνορα. Το Πακιστάν προετοιμάζει τακτικές πυρηνικές κεφαλές για πιθανή χρήση στο πεδίο της μάχης. Η διεθνής κοινότητα, κυρίως οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ρωσία, προσπαθούν να διαμεσολαβήσουν, αλλά οι προσπάθειες αποτυγχάνουν λόγω της ταχύτατης κλιμάκωσης.

Διεθνής Ανάφλεξη

Η Κίνασύμμαχος του Πακιστάν, κινητοποιείται στα σύνορα με την Ινδία. Η Ινδία απαντά ενισχύοντας τις δυνάμεις της. Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ δηλώνουν τη στήριξή τους στην Ινδία, επιδιώκοντας να περιορίσουν την επιρροή της Κίνας στην περιοχή. Την ίδια στιγμή, το Ιράν και η Τουρκία υποστηρίζουν το Πακιστάν.

  • Η Ρωσία αρχικά κρατά ουδέτερη στάση αλλά, βλέποντας τις ΗΠΑ να εμπλέκονται πιο ενεργά, ξεκινά στρατιωτικούς ελιγμούς στα σύνορα της Κεντρικής Ασίας.
  • Στο μεταξύ, η Βόρεια Κορέα εκμεταλλεύεται την παγκόσμια αναταραχή και εξαπολύει επιθέσεις σε νοτιοκορεατικές ναυτικές βάσεις, προκαλώντας εμπλοκή της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ στον Ειρηνικό».

Σύμφωνα με το σενάριο της Τ.Ν. σε λιγότερο από 8 εβδομάδες ο πόλεμος γίνεται Παγκόσμιος…

Όσο για τον επίλογο; Σύμφωνα με το σενάριο της Τ.Ν. «ο πόλεμος διαρκεί τρία χρόνια. Οι απώλειες ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια. Νέες γεωπολιτικές ισορροπίες σχηματίζονται με την αποδυνάμωση όλων των μεγάλων δυνάμεων. Η χρήση περιορισμένων πυρηνικών όπλων αφήνει ανεπανόρθωτα οικολογικά και κοινωνικά τραύματα».

Σενάρια επιστημονικής φαντασίας θα μπορούσε να πει κανείς, ξεχνώντας πως ένα τέτοιο αδιανόητο σενάριο εξελίσσεται εκεί όπου (όπως πιστεύαμε) θα ήταν αδύνατον να συμβεί, στην Ευρώπη.

Όσο για την «ορθολογική προσέγγιση» του ανθρώπου στα μεγάλα του προβλήματα, η Ιστορία είναι γεμάτη από αυτοκαταστροφικές αποφάσεις. Μόνο που στις μέρες μας οι αυτοκαταστροφικές δυνατότητες της ανθρωπότητας είναι απεριόριστες…

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ