Η Σουηδία ετοιμάζεται να εγκαταλείψει το δόγμα του πλεονάσματος

Κανένα σχόλιο

Την πρόθεσή της να εγκαταλείψει την πολιτική του πλεονάσματος, επιλέγοντας τη λογική των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και αμφισβητώντας τα οφέλη της λιτότητας, εξέφρασε η Σουηδία.

Η «ερυθροπράσινη», όπως αποκαλείται στη Σουηδία, κυβέρνηση του Στέφαν Λεβέν δημοσιοποίησε, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, την πρόθεσή της να εγκαταλείψει τον στόχο του πλεονάσματος του 1% στον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο στόχος αυτός συνιστούσε οικονομικό αξίωμα κάθε σουηδικής κυβέρνησης από το 1997. Δηλαδή αφότου είχε εισαχθεί από τον ομοϊδεάτη και θαυμαστή του πρώην Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, Γιόραν Πέρσον, με τη στήριξη τότε του κόμματος του Κέντρου.

"Sponsored links"

Με δημοσίευμα στην Ντάγκενς Νυχέτερ, που υπογράφουν ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός, η υπουργός Οικονομικών Μαγκνταλένα Άντερσον και ο αναπληρωτής υπουργός Περ Μπουλούντ από το κόμμα του Περιβάλλοντος, αλλά και σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, η κυβέρνηση Λεβέν έκανε γνωστό ότι σκοπεύει να επανέλθει στην πολιτική των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.

Η πολιτική του πλεονάσματος, όπως επισημαίνουν, έχει βοηθήσει μετά την οικονομική κρίση του 1990 την χώρα. Η Σουηδία όμως, όπως τονίστηκε, βρίσκεται σήμερα σε μια εντελώς διαφορετική κατάσταση, με έναν γηράσκοντα πληθυσμό και σημαντικές ελλείψεις στα δημόσια ταμεία.

Με τα νέα αυτά δεδομένα η πολιτική λιτότητας είναι αμφίβολης αποτελεσματικότητας, υποστηρίζει η Σουηδή υπουργός Οικονομικών. Η εμμονή στο πλεόνασμα θα απαιτούσε περαιτέρω περικοπές και αύξηση των φόρων κατά 75 δισ. κορώνες.

Το να εγκαταλειφθεί ο στόχος του πλεονάσματος σημαίνει ότι απελευθερώνονται πόροι, τους οποίους η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να διαθέσει σε βεβιασμένες μεταρρυθμίσεις. Τους προορίζει για μελλοντικές επενδύσεις στον τομέα της στέγης και της εκπαίδευσης.

Όπως εξηγούν οι πολιτικοί της κυβέρνησης, όλο και περισσότεροι οικονομολόγοι αμφισβητούν το όφελος του πλεονάσματος για την εξυγίανση και τη βελτίωση των σουηδικών δημοσιονομικών. Αντίθετα τάσσονται υπέρ των επενδύσεων και της κυκλοφορίας του χρήματος. Είναι κυρίως οι ασθενέστεροι που πλήττονται από την πολιτική λιτότητας και τις περικοπές, υπογραμμίζει η σοσιαλδημοκράτισσα διάδοχος του πρώην υπουργού Οικονομικών Άντερς Μποργκ.

Διχασμένη η αντιπολίτευση

Η σημερινή κατάσταση της Σουηδίας είναι διαφορετική, σχολιάζει κι ένας από τους οικονομολόγους «πατέρες» της πολιτικής του πλεονάσματος, ο Κλας Έκλουντ, στηρίζοντας το σκεπτικό της Σουηδής υπουργού Οικονομικών. Αλλά και ο σύνδεσμος Σουηδών επιχειρηματιών, τέσσερις μεγάλες τράπεζες και φυσικά τα συνδικάτα εργαζομένων έχουν ταχθεί υπέρ της εγκατάλειψης του αξιώματος του πλεονάσματος.

Η αντιπολίτευση είναι διχασμένη. Θετική στάση τηρεί το αριστερό κόμμα, επιφυλακτικότερο εμφανίζεται το φιλελεύθερο Λαϊκό, ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες και το Κόμμα των Μετριοπαθών αντιτίθενται. Προς το παρόν το θέμα παραπέμπεται στο ινστιτούτο οικονομικών αναλύσεων της αγοράς για μελέτη των ενδεχόμενων συνεπειών που θα είχε η εγκατάλειψη της πολιτικής των πλεονασμάτων.

tvxs.gr

"Sponsored links"

Στα : Κόσμος

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live