20.8 C
Chania
Wednesday, April 17, 2024

Η συμμαχία Πράσινο & Μωβ ζητά τον άμεσο τερματισμό όλων των ερευνών και των σχεδίων εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Κρήτη

Ημερομηνία:

Τον άμεσο τερματισμό όλων των ερευνών και των σχεδίων εξόρυξης υδρογονανθράκων στη χώρα μας υποστηρίζει η συμμαχία Πράσινο & Μωβ. Πέρα από την πλήρη στήριξη στους τοπικούς αγώνες για τον τερματισμό των εξορύξεων, θα το θέσει ως βασικό ζήτημα και σε κάθε συζήτηση για ενδεχόμενη συμμετοχή της σε κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις επικείμενες εκλογές. Αυτό τόνισαν οι συν-επικεφαλής της συμμαχίας Δομήνικος Χρυσίδης και Βασιλική Γραμματικογιάννη σε διαδικτυακή συνάντηση με την Πρωτοβουλία Κρήτης Ενάντια στις Εξορύξεις Υδρογονανθράκων.

Η συμμετοχή τους στη συνάντηση, αποτυπώνει συμβολικά τη βαρύτητα που δίνει η συμμαχία στο συγκεκριμένο μέτωπο.

Οι συν-επικεφαλής του Πράσινο & Μωβ τόνισαν επίσης τη στήριξη της συμμαχίας στο αίτημα να ανακηρυχθεί θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή όλη η Ελληνική Τάφρος από το Ιόνιο μέχρι το Λιβυκό, λόγω της μεγάλης οικολογικής σημασίας της, μεταξύ άλλων και ως κύρια περιοχή αναπαραγωγής των φυσητήρων στη Μεσόγειο. Το ΠΡΑΣΙΝΟ & ΜΩΒ καλεί τους πολίτες να υπογράψουν διαδικτυακά το αίτημα «Να ανακηρυχθεί η Ελληνική Τάφρος Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή».

Αποτελεί παραλογισμό να ερευνούμε για νέα αποθέματα, όταν οι διεθνείς κλιματικοί στόχοι απαιτούν να μείνει στη γη το 80% των ήδη επιβεβαιωμένων αποθεμάτων, και όταν ο ίδιος ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προειδοποιεί επίσημα ότι επενδύσεις σε νέα αποθέματα ορυκτών καυσίμων δεν είναι πια βιώσιμες, ούτε οικονομικά. Το Πράσινο & Μωβ θεωρεί ότι επιβάλλεται επείγουσα απεξάρτηση από όλα τα ορυκτά καύσιμα, το αργότερο μέχρι το 2040: χρειαζόμαστε ταχύτερη και δίκαιη ενεργειακή μετάβαση, με την ευρύτερη δυνατή ενεργειακή δημοκρατία, με απόλυτη προτεραιότητα σε εξοικονόμηση και ΑΠΕ μικρής κλίμακας, αλλά και με κανόνες ορθής χωροθέτησης που να προστατεύουν αποτελεσματικά και τη φύση και το κλίμα.

Στη συνάντηση διαπιστώθηκε σύμπτωση απόψεων για τις επιπτώσεις των εξορύξεων στο περιβάλλον, την υγεία, την ειρήνη και τις τοπικές οικονομίες, καθώς και συμφωνία ότι επείγει να ανακηρυχθεί η Ελληνική Τάφρος Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή και να ακυρωθούν άμεσα όλα τα προγράμματα έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στη χώρα μας.

Αναλύθηκαν οι επιπτώσεις των εξορύξεων τόσο στις τοπικές οικονομίες, όπως στον τουρισμό και την αλιεία, όσο και στο περιβάλλον: ιδιαίτερα στη θαλάσσια ζωή όπου οι σεισμικές έρευνες δημιουργούν αφόρητες και επικίνδυνες συνθήκες για τα απειλούμενα κητώδη της περιοχής, ενώ και τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας αφορούν ουσιαστικά την εκδίωξή τους από τις επίμαχες περιοχές για χάρη των ερευνών και εξορύξεων. Είναι αδιανόητο και σκανδαλώδες ακόμη και η «Διακριτή Μονάδα Περιβάλλοντος», που υποτίθεται ότι θα ελέγχει για τις επιπτώσεις και τα μέτρα προστασίας, αποτελείται από στελέχη των ίδιων πετρελαϊκών εταιρειών. Οι επιπτώσεις δεν αφορούν μόνο την περίπτωση ατυχήματος, αλλά και τη λειτουργική επιβάρυνση.

Αποδομήθηκε, τέλος, ο ισχυρισμός ότι με τις εξορύξεις «θα γίνουμε Ντουμπάι»: για τις λιγοστές τέτοιες περιπτώσεις χρειάστηκαν πολλές δεκαετίες, ενώ οι περισσότερες χώρες-παραγωγοί ορυκτών καυσίμων παραμένουν εστίες γεωπολιτικών συγκρούσεων και ανταγωνισμών για τον έλεγχο των αποθεμάτων, με αυταρχικά καθεστώτα και διαφθορά να αποτελούν τον κανόνα. Κράτη όπως η Αλβανία και η Ρουμανία παράγουν πετρέλαιο από τη δεκαετία του 1930 χωρίς να γνωρίσουν καθόλου ευημερία, ενώ ούτε ο Πρίνος έφερε οικονομική απογείωση στην Καβάλα και τη Θάσο. Τα καύσιμα των εξορύξεων, θα τα αγοράζουμε όπως ακριβώς και τα εισαγόμενα. Τα δημόσια έσοδα που προβλέπεται να ανέρχονται στο 25% των καθαρών κερδών εκμετάλλευσης (όχι της αξίας της παραγωγής), θα αντισταθμίζονται από τις αυξημένες δημόσιες δαπάνες για επιπλέον υποδομές, εξοπλισμούς και προστασία, και από τις απώλειες στην υπόλοιπη τοπική οικονομία.

«Οι εξορύξεις δεν θα αντιμετωπίσουν την τρέχουσα οικονομική και ενεργειακή κρίση και φτώχεια, το αντίθετο θα επιβαρύνουν την εθνική οικονομία με επιπλέον εξοπλιστικά προγράμματα και στρατιωτικές δαπάνες», δήλωσε ο συν-επικεφαλής του Πράσινο & Μωβ, Δομήνικος Χρυσίδης. «Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να δουλεύει για πάντα με το φως, το νερό και τον άνεμο της. Η θέρμανση του σπιτιού μας, το μαγείρεμα, οι βραδιές με ταινίες ERTFLIX, όλα θα πρέπει να λειτουργούν με ενέργεια από ΑΠΕ, Χειμώνα-Καλοκαίρι. Πρέπει να ενισχύσουμε τα αιολικά μικρής κλίμακας, με κοινό μπούσουλα και κανόνες, με την κατάλληλη τεχνολογία και χωροθέτηση για την προστασία της βιοποικιλότητας. Οι ενεργειακές κοινότητες έχουν ήδη αποδείξει ότι δουλεύουν και στην Ελλάδα. Αυτές πρέπει να στηρίξουμε. Η μετάβαση θα είναι δίκαιη, όταν απ’ αυτήν επωφελούνται όλοι και όλες.»

«Η ΝΔ είναι κυβέρνηση αερίου και εξορύξεων, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση λιγνίτη και εξορύξεων: χρειαζόμαστε λοιπόν, σήμερα, ριζική αλλαγή πολιτικής», δήλωσε η Συνεπικεφαλής του Πράσινο & Μωβ Βασιλική Γραμματικογιάννη. «Τα αποτελέσματα των εξορύξεων στη στεριά είναι ορατά με τα κατεστραμμένα τοπία, τις ανοιγμένες πλαγιές και τους απέραντους λάκκους: μπορούμε να τα δούμε, να αγανακτήσουμε και να αντιδράσουμε. Στο βυθό της θάλασσας όμως η ζημιά δεν φαίνεται τόσο κραυγαλέα.. Ωστόσο δεν χρειάζεται πολλή φαντασία για να συνειδητοποιήσει κανείς μια αντίστοιχη καταστροφή στον βυθό των θαλασσών μας: εκεί που απλώνεται η Ελληνική Τάφρος ο πιο σημαντικός βιότοπος για τον απειλούμενο πληθυσμό των φυσητήρων της Μεσογείου. Δεν χρειάζεται πολλή φαντασία ούτε για να δούμε την καταστροφή που θα υποστεί ο τουρισμός μας και η αλιεία μας σε περίπτωση ατυχήματος, ούτε για να καταλάβει κανείς ότι όλα γίνονται για τα πρόσκαιρα κέρδη των εταιρειών αφού βρισκόμαστε στο τέλος της εποχής των ορυκτών καυσίμων: των καυσίμων που ευθύνονται για την κλιματική κρίση».

Από τη Συντονιστική Επιτροπή του Πράσινο & Μωβ, στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο πρώην ευρωβουλευτής Ν. Χρυσόγελος και οι Μ. ΠετεινάκηΒ. ΛεβεντάκουΓ. Κωστάκος και Γ. Παρασκευόπουλος. Συμμετείχαν ακόμη μια σειρά από μέλη της συμμαχίας, ενεργά σε τοπικές πρωτοβουλίες κατά των εξορύξεων.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...