14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Η Τ.Ε. Υπαίθρου Χανίων του ΚΚΕ απαιτεί από τον Υπουργό Υγείας λύσεις για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στα Χανιά

Ημερομηνία:

Με ανακοίνωσή της η Τοπική Επιτροπή Υπαίθρου Χανίων του ΚΚΕ και με αφορμή την επίσκεψη του Υπουργείου Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή αναφέρεται στα εντονότατα προβλήματα που παρουσιάζονται στον χώρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, από τα Κέντρα Υγείας έως τα Περιφερειακά και Αγροτικά Ιατρεία και απαιτεί στη λογική της «αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν υγείας» λύσεις με χρηματοδότηση και προσλήψεις.

Αναφέρεται συγκεκριμένα στα προβλήματα που παρουσιάζονται στο Κέντρο Υγείας Βάμου όπου δεν υπάρχει παιδίατρος με αποτέλεσμα 1.800 παιδιά να μένουν χωρίς ιατρική κάλυψη, στο Κέντρο Υγείας Κισσάμου όπου υπάρχουν αγροτικά ιατρεία χωρίς ρεύμα, τηλέφωνο, διαδίκτυο αλλά και στα προβλήματα στο αντίστοιχο Κέντρο στην Κάντανο με τις σοβαρές ελλείψεις.

Πιο αναλυτικά στην ανακοίνωση σημειώνονται τα εξής:

Για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας από τα κέντρα Υγείας, Περιφερειακά και Αγροτικά Ιατρεία

Την κρίση και το χρέος να πληρώσει η πλουτοκρατία, που τα δημιούργησε

Απαιτούμε:

Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία , υψηλού επιπέδου για όλους με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Δεν επιτρέπεται να είναι αντικείμενο κερδοφορίας το πολυτιμότερο αγαθό.

Απαιτούμε:

Πλήρη κάλυψη των κέντρων υγείας για αποτελεσματική πρωτοβάθμια φροντίδα. Με όλες τις απαραίτητες ειδικότητες ιατρών, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, διοικητικό κ.λ.π προσωπικό. Με όλα τα απαραίτητα σύγχρονα τεχνικά μέσα και αναλώσιμα υλικά. Όλα τα απαραίτητα για τα περιφερειακά και αγροτικά ιατρεία. Κάλυψη όλου του πληθυσμού της περιφέρειας κάθε κέντρου υγείας με ειδική φροντίδα για μητέρες, βρέφη, μαθητές όλων των βαθμίδων, για τους αθλητές, με γιατρούς εργασίας, για την τήρηση των κανόνων υγιεινής στους χώρους εργασίας. Τακτικό βασικό προληπτικό Τσεκ- απ για όλο τον πληθυσμό. Πρόγραμμα για όλα τα απαραίτητα εμβόλια.

Απεναντίας:

Ενδεικτικά (σύμφωνα με πρόσφατη εκπομπή στην τηλεόραση). Στο Κ.Υ Βάμου δεν έχει παιδίατρο και μένουν ακάλυπτα 1800 παιδιά έως 14 ετών.    Δεν έχει Μικροβιολόγο και μετά δύο μέρες που θα έρθουν από το Νοσοκομείο π.χ οι εξετάσεις αίματος μπορεί να είναι αργά. Δεν έχει συνέχεια Ακτινολόγο παρά μόνο δύο φορές την εβδομάδα πρωινά. Δεν έχει οδηγούς ασθενοφόρου όλο το εικοσιτετράωρο.

Στο Κ.Υ Κισσάμου είναι αγροτικά ιατρεία χωρίς ρεύμα, τηλέφωνο, διαδίκτυο για τις συνταγές. Γίνονται αγροτικά ιατρεία σε αποθήκες και καφενεία. Υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, π.χ ιατροί, οδηγοί ασθενοφόρου, και σε υλικοτεχνικά μέσα.

Για το Κ.Υ Καντάνου, έχει ένα Παθολόγο, ένα Γενικό Ιατρό, μια Νοσηλεύτρια, ένα Τεχνικό Εργαστηρίου, μια Μαία, και ένα Μικροβιολόγο σε ελλιπές εργαστήριο. Έλλειψη οδηγών ασθενοφόρου, έλλειψη ιατροφαρμακευτικού υλικού. Τακτικά και έκτακτα οικονομικά βάρη για τους γιατρούς, όπως η μετακίνηση των αγροτικών ιατρών, με δικά τους μέσα σε μεγάλες αποστάσεις.

Για να μπορεί ο εργαζόμενος στη υγεία να λειτουργήσει και να προσφέρει  πρέπει να έχει λύσει βασικές βιοτικές ανάγκες. Οι σημερινοί μισθοί δεν ανταποκρίνονται σε αυτό. Χώρια η εξουθένωση με τις υπερορίες και τις εφημερίες που δεν πληρώνονται. Αντιθέτως οι Υπουργοί ξεκαθάρισαν ότι αυξήσεις στους μισθούς δεν θα γίνουν.

"google ad"

Απεναντίας η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ  που θα έσκιζε τα μνημόνια κινείται και στη υγεία με το μνημονιακό προϋπολογισμό του 2015, που προβλέπει μείωση κονδυλίων  από 9,9 δις ευρώ το 2014 σε 9,5 δις ευρώ το 2015, ενώ το 2009 ήταν 16,1 δις ευρώ (που και τότε ήταν ελλιπή ). Από τις διάφορες λίστες που έχει στείλει στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς του ΔΝΤ και της ΕΕ συζητιέται μείωση κοινωνικών δαπανών και για την υγεία. Η δήθεν δωρεάν υγεία για όλους σημαίνει για τους ασθενείς 400 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο στα Νοσοκομεία από την τσέπη τους ( μείων 20 εκατομμύρια ευρώ από τώρα και στο εξής με την κατάργηση του 5ευρου), σημαίνει 1,7 δις ευρώ (στοιχεία 2013) από την τσέπη μας για φάρμακα.

Όσο για τις πολυδιαφημισμένες 4.500 θέσεις υγειονομικών, μόνο τα κενά του Ευαγγελισμού, των Μ.Ε.Θ και του ΠΑΓΝΗ στο Ηράκλειο είναι 1000, 1000, και  650 αντίστοιχα. Συνολικά τα κενά υπολογίζονται σε 30.000 με τους παλιούς οργανισμούς ενώ με τις συνταξιοδοτήσεις  την τελευταία δεκαετία, και το πάγωμα των προσλήψεων έφυγαν 17.000. Αν καλυφθούν όλες οι πραγματικές ανάγκες, τότε τα κενά είναι πολύ περισσότερα.

Παλεύουμε για ένα άλλο δρόμο ανάπτυξης της χώρας μας που θα έχει για κίνητρο την ολόπλευρη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι το καπιταλιστικό κέρδος.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...