Η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ χαιρετίζει τις κινητοποιήσεις των κατοίκων του Αποκόρωνα ενάντια στο έργο του ΑΔΜΗΕ Α.Ε για την ηλεκτρική διασύνδεση Χανιά-Δαμάστα. Το ΚΚΕ συμβάλλει ήδη με όλες του τις δυνάμεις στις κινητοποιήσεις που αναπτύσσονται και απαιτεί από την κυβέρνηση να αναστείλει τους σχεδιασμούς που θα συντελλέσουν σε ένα μεγάλο περιβαλλοντικό έγκλημα στην περιοχή. Η συγκεκριμένη ηλεκτρική διασύνδεση μεταφοράς υψηλής τάσης 150 kV προβλέπεται να γίνει με εναέρια μεταφορά με την εγκατάσταση 269 τεράστιων πυλώνων, που φτάνουν τα 33 m ύψος.
Το κίνητρο για την ανάπτυξη του έργου της διασύνδεσης, όπως και για άλλα «εμβληματικά» και πολυδιαφημισμένα έργα δισεκατομμυρίων στο νησί, είναι το κέρδος που ευελπιστούν να βγάλουν από αυτά μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Η ίδια η ζωή έχει επιβεβαιώσει αυτό που το ΚΚΕ, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κόμματα, δεν έκρυψε ποτέ: Η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και η λαϊκή ευημερία δεν συμβαδίζουν! Η εργατική τάξη και ο λαός των Χανίων χρειάζεται να αξιοποιήσουν την ίδια τους την πείρα , για να απορρίψουν τις φωνές που ισχυρίζονται ότι από τέτοια έργα «θα ωφεληθούν όλοι» , ότι «θα αναπτυχθεί συνολικά η περιοχή».
Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης εντάσσεται στην ευρύτερη διασύνδεση της Ελλάδας, με την Μέση Ανατολή, στα πλαίσια της “Πράσινης” ενεργειακής μετάβασης. Το νησί μας σχεδιάζεται να αποτελέσει τον «κόμβο» σε ενεργειακούς και εμπορικούς δρόμου, που χαράσσονται εν μέσω σφοδρών ανταγωνισμών που οδηγούν σε πολεμικές συγκρούσεις στην περιοχή. Η κυβέρνηση της Ν.Δ ,με την ουσιαστική στήριξη των υπόλοιπων κομμάτων που υπερασπίζονται την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, έχουν τεράστιες ευθύνες για τους κινδύνους που μπλέκουν τον λαό μας, με την εμπλοκή της χώρας σε δύο πολεμικά μέτωπα, τόσο στην Ουκρανία, όσο και στην Μέση Ανατολή. Η αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία, η μετατροπή όλης της χώρας σε ένα ΝΑΤΟϊκό στρατηγείο, η αναβάθμιση της βάσης της Σούδας, η αποστολή της Φρεγάτας Ύδρας στον κόλπο του Άντεν, η στήριξη του κράτους δολοφόνου του Ισραήλ την στιγμή που διαπράττει μια γενοκτονία απέναντι στον Παλαιστινιακό λαό, αποτελούν κρίκο στην αλυσίδα της εμπλοκής που έχουν φαρδιά-πλατιά υπογράψει όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν και κυβερνούν.
Το ίδιο κράτος που εμφανίζεται ανίκανο να δώσει λεφτά για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος από το τεράστιο κύμα ακρίβειας, για την χρηματοδότηση της δωρεάν Υγείας και Παιδείας, είναι πολύ ικανό και αποτελεσματικό όταν πρόκειται να προστατευθούν τα κέρδη των λίγων. Το παράδειγμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Χανίων-Δαμάστας είναι ένα ακόμα παράδειγμα που ου αναδείχθηκε από τις χιλιάδες κόσμου που κατέβηκαν στους δρόμους, διαδήλωσαν και απέργησαν για το έγκλημα στα Τέμπη: «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας!»
Το καπιταλιστικό κέρδος που αποτελεί τον στόχο για την λειτουργία της διασύνδεσης, αποτελεί και τον καθοριστικό παράγοντα για τον τρόπο που τελικά θα σχεδιαστούν και θα υλοποιηθούν τα σχετικά έργα.
Τα κέρδη των λίγων καθορίζουν από που θα περάσουν οι πυλώνες, εάν θα γίνει υπογειοποίηση ή όχι. Κανείς δεν έχει απαντήσει τί επιπτώσεις θα έχει στο περιβάλλον το συγκεκριμένο έργο, σε μια περιοχή τεράστιου φυσικού πλούτου, από την οποία εξαρτώνται οικονομικά εκατοντάδες βιοπαλαιστές αγρότες και επαγγελματίες του Νομού μας. Καμία μελέτη δεν έχει παρουσιαστεί για τις συνέπειες στην Υγεία των κατοίκων από την εκπομπή της ηλεκτομαγνητικής ακτινοβολίας, από την γραμμή μεταφοράς 150 kV. Όλα τα παραπάνω μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα και υποτάσσονται στους χρόνους παράδοσης του έργου, στο κόστος που θα χρειαστεί για την υλοποίησή του. Μάλιστα όπως είδαμε πρόσφατα, με την δήλωση του προέδρου του ΑΔΜΗΕ, δεν διστάζουν να εξαπολύουν απειλές για ένταση της καταστολής ενάντια στις κινητοποιήσεις του λαού της
Η πολιτική που εφαρομόζει η κυβέρνηση της Ν.Δ και βάζει τα κέρδη των λίγων πάνω από τις ανάγκες των πολλών, δεν αποτελεί κάποια «δεξιά εμμονή». Είναι στρατηγική επιλογή του μεγάλου κεφαλαίου και γι’ αυτό έχει την ουσιαστική αποδοχή του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και όλων συμπληρωμάτων τους που εμφανίζονται κατά καιρούς. Όλοι μαζί υπερασπίζονται τον μονόδρομο της ΕΕ, των κατευθύνσεών της για την Ενέργεια, για την ανάπτυξη στην Κρήτη. Αυτήν την πολιτική άλλωστε υπερασπίστηκαν από κυβερνητικές θέσεις, δίνοντας ο ένας την σκυτάλη στον άλλο.
Ο χανιώτικος λαός δεν πρέπει να δείξει καμία εμπιστοσύνη στα στελέχη των παραπάνω κομμάτων, τα οποία τον τελευταίο καιρό παριστάνουν τους ανήξερους ή σερβίρουν το ξαναζεσταμμένο φαγητό της «δίκαιης ανάπτυξης» και της «ανάπτυξης για όλους». Το Κεφάλαιο δεν παραχωρεί τίποτα εάν δεν εξασφαλίσει τα κέρδη του. Ο λαός δεν μπορεί να κερδίσει τίποτα, εάν δεν χάσει το Κεφάλαιο.
Τα “απάτητα βουνά” που υποκριτικά είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση, είναι ήδη πατημένα από την επέλαση των ενεργεικών ομίλων των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με την ουσιαστική διευκόλυνση και την αποτελσματική λειτουργεία του κράτους, ανεξάρτητα με το ποιός διαχρονικά ήταν στο τιμόνι της διακυβέρνησης.
Οι θέσεις που πλασάρουν διάφορες πολιτικές δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας για «επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ» και για «ενεργειακές κοινότητες», έχουν κοινό παρονομαστή με τα έργα της διασύνδεσης που αυτή τη στιγμή προωθούνται: Το ρεύμα – εμπόρευμα που θα πωλείται στην καπιταλιστική αγορά ενέργειας και άρα θα πρέπει να αποφέρει κέρδος. Μια «επανακρατικοποιημένη» ΔΕΗ – δηλαδή μια ΔΕΗ με το ελληνικό δημόσιο να έχει την πλειοψηφία των μετοχών ή μια ενεργειακή κοινότητα, θα αναγκαστεί να συμμετάσχει σε αυτή την αγορά και ή να βγάλει κέρδη για τους μετόχους ή να μοιράσει τη χασούρα στον λαό. Αυτό που αποδείχτηκε είναι ότι μέσα στον καπιταλιστικό ανταγωνισμό δεν μπορούν να βαράνε τα νταούλια για να χορεύουν οι αγορές!
Συνολικά, η «Πράσινη Μετάβαση» δεν επιφέρει προβλήματα στον λαό διότι εφαρμόζεται «πολύ γρήγορα», όπως λένε. Επιφέρει προβλήματα διότι εφαρμόζεται στην βάση της καπιταλιστικής οικονομίας, του χρηματηστηρίου της Ενέργειας, της αντιμετώπισης του ρεύματος σαν εμπόρευμα και όχι σαν κοινωνικό αγαθό.
Για να αποκτήσουν οι αγώνες και οι διεκδικήσεις αντοχή και συνέχεια, χρειάζεται να συνδεθούν με την πάλη για έναν διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης. Για μια κοινωνία με τα βασικά μέσα παραγωγής και τις υποδομές να είναι λαϊκή ιδιοκτησία, με κεντρικά σχεδιασμένη πανεθνική ανάπτυξη που γνώμονα θα έχει αποκλειστικά τις λαϊκές ανάγκες και όχι την κερδοφορία.