20.8 C
Chania
Saturday, December 2, 2023

Θέσεις των Πρασίνων για 10 τοπικά ζητήματα των Χανίων

Ημερομηνία:

Οι Πράσινοι Χανίων συμμετέχουν στην πανελλαδική προσπάθεια συμμετοχής του Πράσινου χώρου στις εθνικές εκλογές της 25ης Ιουνίου μέσα από τα ψηφοδέλτια του ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ. Έχουν όμως θέσεις και προτάσεις και για πολλά τοπικά ζητήματα των Χανίων:

1.         Άγιοι Απόστολοι των Χανίων: Η δασική περιοχή 584 στρεμμάτων με 4 παραλίες δίπλα στα Χανιά παρέμεινε δημόσια και χωρίς τσιμέντο χάρη στις προσπάθειες των πολιτών. Χρειάζεται φροντίδα και ανακαίνιση του κτηρίου των Παλιών Παιδικών Εξοχών για δημιουργία εκεί Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

2.         Φαλάσαρνα – Λαφονήσι – Μπάλος: Οι προστατευόμενες αυτές περιοχές που εντάσσονται στο δίκτυο NATURA 2000 απειλούνται από τον υπερτουρισμό και σχέδια ιδιωτικών επενδύσεων καταστροφικά για το περιβάλλον. Χρειάζονται Φορείς Διαχείρισης με τη συμμετοχή της τοπικής Αυτοδιοίκησης, αρμόδιων υπηρεσιών, ΑΕΙ και περιβαλλοντικών οργανώσεων.

3.         Σταυρός: Λέμε όχι στη δημιουργία αντλιοστασίου στην παραλία της Παχιάς Άμμου. Η περιοχή πρέπει να ενταχθεί στο δίκτυο προστατευόμενων ευρωπαϊκών οικοτόπων NATURA 2000.

4.         Στρατόπεδο Μαρκοπούλου: Τα Χανιά έχουν ανάγκη από χώρο πρασίνου στο στρατόπεδο Μαρκοπούλου και όχι πάρκινγκ. Ελεύθεροι δημόσιοι χώροι πρασίνου για μια βιώσιμη πόλη. Χώροι στάθμευσης πρέπει να δημιουργηθούν στις εισόδους της πόλης περιφερειακά σε συνδυασμό με συχνά δρομολόγια μικρών ηλεκτρικών λεωφορείων.

5.         Ανακύκλωση-ΔΕΔΙΣΑ: Ενάντια στα σχέδια καύσης των σκουπιδιών που προωθεί η κυβέρνηση και ιδιωτικά συμφέροντα με καταστροφικές συνέπειες για την υγεία μας, η ΔΕΔΙΣΑ δείχνει έναν άλλο τρόπο δημόσιας διαχείρισης από τους Δήμους των απορριμμάτων με βάση την μείωση, επαναχρησιμοποίηση, κομποστοποίηση και ανακύκλωση στην πηγή.

6.         Ιδιωτικοποίηση νερού: Κόντρα στα σχέδια ιδιωτικοποίησης του νερού, οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης πρέπει να στηριχθούν από την κυβέρνηση.

7.         Δέντρα και χώροι πρασίνου: Τα δέντρα κι οι χώροι πρασίνου απειλούνται στα Χανιά όπως και σε πολλές πόλεις της χώρας εξαιτίας ιδιωτικών συμφερόντων και κακής διαχείρισης από δημοτικές και τοπικές αρχές. Προστασία και αύξηση των δέντρων και των χώρων πρασίνου είναι αυτό που χρειαζόμαστε.

8.         Εξορύξεις υδρογονανθράκων: Αποτελούν απειλή όχι μόνο για το θαλάσσιο οικοσύστημα αλλά και για τη διατροφή μας, την αλιεία και την τουριστική οικονομία, ενώ εκχωρούνται σε πολυεθνικές που επιδιώκουν κι άλλες δημόσιες επιδοτήσεις. Πρέπει να στραφούμε μακριά από τη ρυπογόνο οικονομία του άνθρακα.

9.         Προστασία Ελληνικής Τάφρου: Η θαλάσσια περιοχή της Ελληνικής Τάφρου είναι πολύ σημαντική για τη θαλάσσια ζωή, φάλαινες και δελφίνια και πρέπει να κηρυχθεί προστατευόμενη περιοχή.

10.   Φαράγγι Σαμαριάς /Περιοχές NATURA 2000: Το Φαράγγι της Σαμαριάς και οι περιοχές NATURA 2000 αποτελούν πολύτιμη φυσική κληρονομιά που πρέπει να προστατευτεί με τη δημιουργία τοπικών Φορέων Διαχείρισης με τη συμμετοχή περιβαλλοντικών οργανώσεων, αρμόδιων υπηρεσιών, τοπικής Αυτοδιοίκησης και Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Guardian «αδειάζει» τον Σούνακ – Το παρασκήνιο της ακύρωσης της συνάντησης με Μητσοτάκη

Σε αποκαλύψεις αναφορικά με τα όσα προηγήθηκαν της αιφνιδιαστικής...

Κρήτη: Με τηλεφωνήματα και sms αποσπούν χρήματα οι απατεώνες

Δύο υποθέσεις εξαπάτησης καταγγέλθηκαν, χθες, στις διωκτικές Αρχές. Και οι δύο...

Κρήτη: Ο φετινός Νοέμβριος ήταν ο θερμότερος των τελευταίων 15 ετών

Σε ακραία επίπεδα σχεδόν σε όλη τη χώρα κυμάνθηκε η...