26.8 C
Chania
Wednesday, June 19, 2024

Θα ξεπεράσουν τους 200.000 οι συνταξιούχοι που επιστρέφουν στην εργασία στο τέλος του έτους

Ημερομηνία:

Σπάει κάθε ρεκόρ ο αριθμός των συνταξιούχων που επιστρέφουν μαζικά στην εργασία, κάνοντας χρήση της σχετικής ευνοϊκής ρύθμισης που έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση. Με βάση την εκτίμηση του Υπουργείου Εργασίας, ο αριθμός τους θα φτάσει μέσα στο καλοκαίρι τους 180.000, ενώ ήδη έχει υπερβεί τους 100.000. Αναλυτές μάλιστα προβλέπουν ότι ο αριθμός αυτός μπορεί να ξεπεράσει τις 200.000 μέσα στο έτος.

Τα επιπλέον έσοδα για τον ΕΦΚΑ ανέρχονται σε 200 εκατ. ευρώ, ποσό που συμβάλλει σημαντικά στη σταθεροποίηση και ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος. Η αύξηση των δηλωμένων συνταξιούχων ενεργοποιεί το καλύτερο σενάριο για τα έσοδα του ΕΦΚΑ. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι εάν οι δηλωμένοι συνταξιούχοι διπλασιαστούν, τα έσοδα θα αυξηθούν άνω των 400 εκατ. ευρώ

Σήμερα, σημειώνεται αύξηση των απασχολούμενων συνταξιούχων κατά 142%, με πολλούς από αυτούς να αποκαλύπτουν την εργασία τους που προηγουμένως απέκρυπταν για να αποφύγουν την περικοπή της σύνταξής τους κατά 30%.

Η εξέλιξη αυτή αναδεικνύει ένα σοβαρό πρόβλημα για την ελληνική οικονομία και κοινωνία, την έλλειψη εργαζομένων με συγκεκριμένες δεξιότητες. Οι εργοδότες, αδυνατώντας να βρουν κατάλληλο προσωπικό, στρέφονται σε συνταξιούχους που έχουν αποσυρθεί από τον εργασιακό βίο.

Η κυβέρνηση εκφράζει ικανοποίηση για την επιτυχία του μέτρου, το οποίο περιορίζει τη «μαύρη εργασία» και αυξάνει τη διαθεσιμότητα εργαζομένων, βοηθώντας έτσι τις επιχειρήσεις. Μέχρι το τέλος Ιουνίου, αναμένεται ο αριθμός των εργαζόμενων συνταξιούχων να φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ. Η Υπουργός Εργασίας εκτιμά ότι αυτός ο αριθμός θα φτάσει τις 180.000 εντός του καλοκαιριού.

Ήδη, οι δηλώσεις εργασίας από συνταξιούχους έχουν ξεπεράσει τις 100.000 σύμφωνα με τον Υπουργό Εργασίας, Πάνο Τσακλόγλου, σε σύγκριση με τις 30.000 πριν την εφαρμογή του νέου καθεστώτος. Αυτό είναι σημαντικό για την καταπολέμηση της «μαύρης» εργασίας, καθώς πολλοί από αυτούς εργάζονταν χωρίς να φαίνονται και να ασφαλίζονται.

Παράλληλα, η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν εξετάζει αλλαγές στα όρια συνταξιοδότησης, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει από τα υψηλότερα όρια συνταξιοδότησης στην ΕΕ και ότι το ασφαλιστικό σύστημα είναι βιώσιμο.

Σχετικά με τις εκκρεμείς συνταξιοδοτικές αποφάσεις, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι ανέρχονται σε 74.000, εκ των οποίων οι 21.000 αφορούν κύριες συντάξεις, οι 26.000 επικουρικές, οι 9.000 εφάπαξ βοηθήματα και οι 18.000 διεθνείς συντάξεις. Ο μέσος χρόνος έκδοσης νέων συντάξεων είναι τώρα 2 μήνες, έναντι 18 μηνών το 2019. Σήμερα εκδίδονται πάνω από 1.250 συντάξεις την ημέρα, σε σύγκριση με 500 το 2019, και το 95% των εκκρεμών συντάξεων των ετών 2021, 2022 και 2023 έχει εκκαθαριστεί.

Από τις αρχές του 2024, δίνεται έμφαση στη μείωση των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων και εφαρμόζεται πιλοτικά η έγκαιρη ενημέρωση των εργαζομένων που πλησιάζουν στη συνταξιοδότηση. Επίσης, ολοκληρώθηκε η ενημέρωση για περίπου 2.500 δικαιούχους του δημόσιου τομέα που πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν φέτος. Η ενημέρωση επεκτάθηκε και στους ασφαλισμένους του ιδιωτικού τομέα, με τουλάχιστον 500 άτομα να έχουν ενημερωθεί από τον ΕΦΚΑ μέσω του τηλεφωνικού κέντρου 1555. Αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να προετοιμαστούν εγκαίρως, συγκεντρώνοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κολύμβησης: Δεύτερο χρυσό για την Ελλάδα από τον Στέργιο Μπίλα στα 50μ. πεταλούδα

Δεύτερο χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κολύμβησης του Βελιγραδίου...

Βόρεια Μακεδονία: Προκλητικός Μίτσκοσκι – “Δεν θα παρεκκλίνω από την ιδέα της Μακεδονίας”

Ο αρχηγός του δεξιού κόμματος VMRO- DPMNE και εντολοδόχος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, στο...