Θεατρική κριτική

Κανένα σχόλιο

Αξιότιμε κ. Διευθυντά,

Το Νεώριο Μόρο είναι μια από τις πιο αξιόλογες ρομαντικές γωνιές στο Ενετικό λιμάνι Χανίων, που χάρη στην αγάπη και το μεράκι ορισμένων συντελεστών του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου και της κ. Σωτηράκη, έχει μετατραπεί σ’ ένα πόλο έλξης για τους Χανιώτες και τους επισκέπτες του Ενετικού λιμανιού. Γιαυτό, ίσως, να έγινε ο ιδανικός τόπος για να φιλοξενηθεί η παράσταση με τον αρχικό αμερικανικό της τίτλο “Romantic Fools” που παρουσιάστηκε από έναν νεανικό θίασο το διήμερο 11 και 12 Ιουλίου.

Είχα την ευτυχία να παρακολουθήσω και τις δύο παραστάσεις, γεγονός που «παραξένεψε» – τρόπος του λέγειν – τους συντελεστές της. Όμως δεν πίστευα στα μάτια μου για την καταπληκτική απόδοση στα ελληνικά ενός τέτοιου αρθρωτού κειμένου πάνω στην αιώνια αντιπαράθεση των ανθρωπίνων σχέσεων, τόσο που χρειάστηκα μια δεύτερη ευκαιρία για να συνειδητοποιήσω ότι αυτό που παρίστατο ήταν τόσο ειλικρινά δωσμένο, μέσα από μια θεατρική (και όχι τηλεοπτική) ματιά. Οι Οβιδιακού τύπου μεταμορφώσεις των δύο πρωταγωνιστών από σκηνή σε σκηνή λειτούργησαν σαν να υπήρχε ένας πολυμελής θίασος, που κάλυπτε άπειρους ρόλους, σ’ ένα κείμενο βγαλμένο από την καθημερινότητα κάθε ενός από εμάς. Κι όμως ήταν μόλις δύο άτομα, η κ. Μαργαρίτα Πανουσοπούλου – προηγούνται οι κυρίες – και ο κ. Αλέξανδρος Ζουριδάκης, που κάλυψαν όλη την «γκάμα» των χαρακτήρων. Και πίσω απ’ αυτούς ένας ευφυέστατος σκηνοθέτης, ο κ. Νίκος Ορφανός, που οδήγησε με μαεστρία τον θίασο μέσα από τα δύσβατα μονοπάτια ενός αμερικανικού τύπου κείμένου, με την ελληνική οπτική ματιά. Η μόνη ίσως «αμέλεια» που θα μπορούσα να προσάψω ήταν η απουσία ενός προγράμματος με περισσότερα στοιχεία για τον συγγραφέα, την παράσταση, την μετάφραση (που από τα συμφραζόμενα στους διαλόγους πρέπει να αποδοθεί στον κ. Ορφανό) και τους ηθοποιούς, τους οποίους το Χανιώτικο κοινό δεν είχε προηγούμενη ευκαιρία να απολαύσει επί σκηνής. Άριστη – εν κατακλείδι – και η μουσική επιμέλεια του κ. Ορφανού.

"Sponsored links"

Συγχαρητήρια και πάλι στους συντελεστές του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου για την ανάδειξη του Νεώριου Μόρο σε χώρο προβολής τέτοιων αξιόλογων δημιουργιών. Μιλώντας σαν ένας ανιχνευτής (ας μου επιτραπεί ο όρος) στον χώρο του θεάτρου, θα ήθελα να επισημάνω μιαν αδυναμία την οποία οι ιθύνοντες θα πρέπει να επιληφθούν: η λειτουργία του χώρου παράλληλα με την καλλιτεχνική δράση σαν κατάστημα ας αποφεύγεται στον εσωτερικό χώρο γιατί αποσπά την προσοχή τόσο των καλλιτεχνών (ηθοποιών, μουσικών κλπ.), όσο και του κοινού.

Και για να μην ξεχνιόμαστε: πότε οι ιθύνοντες της πόλης αυτή τη φορά θα αντιληφθούν την ανάγκη να καλύπτουν αυτοί τέτοιες ποιοτικές δημιουργίες και σε ανάλογους χώρους; Θα τις παρακολουθούσε κι ένα ευρύτερο κοινό. Ή μήπως δεν τους αφορά αυτό;

Ευχαριστώ για την φιλοξενία,

Μανόλης Πουλής

Στα : Θεσεις

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Επιλεγμένα άρθρα από όλο το Internet | Συλλέγουμε τα καλύτερα άρθρα, θέσεις και απόψεις από διάφορα sites και blogs. Τα αναδημοσιεύουμε στην ιστοσελίδα του "Α.τ.Κ." αναφέροντας πάντα την πηγή και τον συντάκτη. | Κάντε like τον "Α.τ.Κ." στην facebook σελίδα του και ακολουθήστε τον λογαριασμό του στο twitter | Περισσότερα άρθρα εδώ

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live